Homer už nebude škrtiť BartaDisney/Fox
StoryEditor

Ty jeden mrňavej! Ikonická hláška aj škrtenie dostalo v Simpsonovcoch definitívne stopku. Časy sa zmenili, odkazuje Homer

Tomáš ŠťástkaiDnes.cz08.11.2023., 09:00h

Seriál Simpsonovci prišiel o jednu zo svojich klasických scénok. Sám Homer v jednom z dielov najnovšej série predniesol, že už svojho syna Barta nebude škrtiť. To vzbudilo nevôľu, fanúšikovia seriálu sa hnevajú, že tvorcovia príliš nabiehajú hyperkorektnému trendu. Redaktor britského Guardianu ale píše, že Homer Barta neškrtí už niekoľko rokov a nikto si to doteraz ani nevšimol.

Lajkuj Brainee.sk na

„Nič netrvá večne,“ začína svoj článok týkajúci sa objavu v seriáli Simpsonovci redaktor britského Guardianu Stuart Heritage. „Všetky kontinenty sa raz znova zrazia, slnko pohltí našu planétu a o nejaký čas dlho potom skončí aj seriál Simpsonovci,“ glosuje ďalej v narážke na zdanlivú nesmrteľnosť americkej animovanej série.

To vraj ale neznamená, že sa seriál so žltou rodinou, ktorý okupuje televízne obrazovky už tridsiatou piatou sériou, z času na čas nezmení, píše Tomáš Šťástka z portálu iDnes.

Časy sa zmenili

Práve v treťom diele aktuálnej tridsiatej piatej série sa sám Homer prizná, že už nikdy nebude škrtiť svojho syna Barta. „Homer zdraví nového suseda potrasením ruky. A keď sused poznamená, že také pevné zovretie nečakal, Homer zvolá smerom k svojej žene: ‚Vidíš, Marge? Škrtiť chlapca sa vyplatilo!“ A následne prizná, že to už vlastne nerobí,“ všíma si britský novinár. „Časy sa zmenili,“ dodá vraj ešte Homer.

Obrázok Homera škrtiaceho svojho neposedného syna pritom patril k značkám a symbolom seriálu od jeho začiatku. Homer tak totiž robil s takým gustom, až sa Bartovi vlnil jazyk a oči vyliezali z jamky. V typicky komiksovej nadsádzke. 

Homerove slová vzbudili v okruhu fanúšikov seriálu pobúrenie, že aj tvorcovia predtým často kontroverzného seriálu nabehli na „woke“ vlnu a že kedysi tak nekompromisní Simpsonovci obrusujú svoje hrany pre potreby dnešnej generácie takzvaných snehových vločiek.

Nerobí to už roky

Tento diel však nebol nejakým Homerovým prezretím. Otec rodiny túto „novinku“ iba oznamuje. Ako tvrdí Guardian alebo napríklad web amerického magazínu People, známa scénka so škrtením Barta sa totiž naposledy objavila v 31. sérii, ktorá mala premiéru na jeseň 2019. Ešte pred covidom.

image

Takto si obľúbených Simpsonovcov ešte nevidel! Pozri si, ako by vyzerali obľúbené žlté postavy, keby boli ľudia

Nikto si to teda najskôr nevšimol, kým to sám Homer nepriznal. „Čo svedčí o tom, že stroj na pobúrenie štartuje mimo ľudskej racionality. Alebo že sa ľudia už na Simpsonovcov nepozerajú,“ komentuje to Heritage.

A dodáva, že aj napriek aktuálnemu hučaniu odporcov je to len dobre. „Homer škrtiaci Barta totiž nikdy úplne do seriálu nezapadal. Keď v začiatkoch seriálu roku 1992 prezident Bush povedal, že Američania by mali byť viac ako Waltonovci a menej ako Simpsonovci, nedopadlo to dobre. Veta totiž akurát poukázala na skutočnosť, že prezident seriál nepochopil. Simpsonovci sa medzi sebou často hádajú, napriek tomu sú k ale k sebe pevne pripútaní permanentnou a trvalou láskou. Pokiaľ sa na seriál pozeráte, určite to chápete,“ píše Guardian.

Nechcú sa znova popáliť

K tomuto posolstvu teda škrtenie Barta príliš nezapadalo. „V podstate som so Simpsonovcami vyrástol. Bol som zhruba v Bartovom veku, keď sa seriál začal vysielať. A to škrtenie mi prišlo vždy trochu príliš. V tom čase by som to nedokázal vysvetliť, ale podkopávalo to celú show,“ premýšľa redaktor a dodáva, že aj ikonické telefonáty Vočkovi sa v priebehu rokov menili, avšak Homerove škrtenie neposlušného syna zostávalo stále rovnaké.

Heritage spomína aj predchádzajúce kauzy, kedy museli tvorcovia seriálu riešiť - či môžu černošskí a indickí hrdinovia hovoriť hlasmi nečernošských a neindických hercov. „Dnešní Simpsonovci sú teda show, ktorá si už nechce znova spáliť prsty. Môže to byť len náhoda, ale odkedy tieto zmeny urobili, získal seriál opäť veľa zo svojej starej podoby,“ tvrdí na záver kultúrny redaktor Guardianu.

ANKETA
Pozeráš ešte stále Simpsonovcov?

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 12:32