Záber z piatej série The CrownNetflix/Alex Bailey
StoryEditor

Nuda. Rozpačité recenzie sa pýtajú, či má seriál Koruna po smrti Alžbety II. ešte zmysel

iDnes.czTomáš Šťástka09.11.2022., 12:00h

Nie úplne najlepšie vychádza z prvých zahraničných recenzií piata séria seriálového opusu Koruna. Najnovší rad, ktorý vypovedá o dramatických momentoch britskej kráľovskej rodiny v časoch 90. rokov, je prvý, ktorý je vysielaný po skutočnej smrti hlavnej hrdinky tohto populárneho seriálu.

Lajkuj Brainee.sk na

„Obsadenie je schematické, dej je napchatý bezduchými príhovormi a niektoré epizódy sa mohli vyškrtnúť rovno celé,“ neberie si servítky britský Guardian. Jeho recenzent sa zamýšľa nad tým, či majú relatívne nedávne historické skutočnosti rovnaký potenciál, ako mali tie z úvodu seriálu, píše Tomáš Šťástka z iDnes.cz 

„Keď Netflix pred šiestimi rokmi debutoval s prepychovým, na pravdu sa hrajúcim seriálom o britskej kráľovskej rodine, priniesol historickú ságu zasadenú do pozabudnutej doby,“ píše sa tu ďalej. Seriál bol atraktívny predovšetkým tým, že bol vďaka stále na tróne sediacej kráľovnej pevne spätý s našou súčasnosťou.

image

Novembrová nádielka od Netflixu: Prinášame zoznam snímok, na ktoré sa môžeš tešiť

Pôsobí dojmom, že čas kráľovnej pominul

„Piata séria teraz prichádza ako prvá uvedená po smrti hlavnej hrdinky. A sama pôsobí dojmom, že jej čas už pominul,“ dodáva Guardian a upozorňuje na skutočnosť, že scenárista a hlavný tvorca série Peter Morgan sa len zbytočne snaží na známe skutočnosti z 90. rokov nazerať z nečakaných a neznámych uhlov.

Nové epizódy sú pritom vraj často nudné. „Morgan hľadá vedľajšie zápletky, aby zakryl skutočnosť, že o Windsoroch bolo už všetko povedané.“ BBC potom v recenzii polemizuje s vyznením niektorých skutočných situácií.

„Mal by si seriál a jeho tvorca Peter Morgan toľko zahrávať s faktami?“ pýta sa. Prílišným lipnutím na skutočnosti by sa vraj na jednu stranu seriál zbavoval jeho zmyslu - práve jeho pohľad na realitu s istou umeleckou licenciou vraj niektorým scénam dodáva na dramatickosti. „Ale v miestach, kde fakty vyslovene ignoruje, sa zdá byť oprávnené pýtať sa prečo ak čomu je to dobré,“ píše BBC.

Postava Diany má rovnaký problém ako sama princezná

Americké Variety si všíma, že seriál čelí ohľadom postavy Diany rovnakému problému, akému voči nej čelila v realite sama kráľovná. „Diana so svojimi hladnými očami a potrebou byť opatrovaná jednoducho spotrebováva všetok kyslík,“ píše sa tu. Akonáhle ale seriál znázorní jej najväčšie škandály, nemá ďalej o čom ďalej rozprávať.

image

Deti kráľovnej Alžbety II. Nový kráľ, olympionička, učiteľ aj návštevník pedofilného ostrova Jeffreyho Epsteina

O niečo zmierlivejšie sa k novej sérii stavia americký Time. Morgan sa podľa webu prvýkrát výrazne zameriava na iné postavy ako samotnú kráľovnú, čo je vraj dobre. V novej sérii sa v jej úlohe prvýkrát objaví oceňovaná divadelná aj filmová herečka Imelda Stauntonová.

Jej výkon je vraj „nepriehľadný“. (Predchádzajúce predstaviteľky Alžbety v mladšom veku) Foyová a Colmanová našli cestu pod Alžbetin povrch. Výkon Stauntonovej nie je vyložene zlý, ale postráda vnútornosť. Jej postava nepôsobí prítomne ani v emocionálnej epizóde rámovanej kráľovniným neslávne známym prejavom „annus horribilis“ z roku 1992,“ upozorňuje denník a zároveň dodáva, že také studené stvárnenie kráľovnej zrejme zodpovedalo Morganovej predstave.

Čaká nás aj šiesta séria

Viac ako polovica epizód sa vraj však sústredí na dianie okolo Charlesa a Diany. „Čo môže znieť ako podhodnotenie, ak dávate prednosť Korune ako veľkolepej historickej dráme,“ uvažuje web slávneho amerického týždenníka.

Piata séria jedného z najpopulárnejších seriálov siete Netflix má oficiálnu premiéru naplánovanú na dnes, 9. novembra; pozostáva opäť z desiatich dielov. Tvorcovia na čele s Peterom Morganom plánujú ešte šiestu sériu, ktorou by sa príbeh inšpirovaný životom, vládou a predovšetkým rodinou britskej kráľovnej Alžbety II. zavŕšil.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 07:15