Rod draka nebude jediný seriál zo sveta Game of Thrones.Hbo, X/Culture Crave/
StoryEditor

Rod draka nebude jediný seriál zo sveta Game of Thrones. Pozri sa, aké všetky príbehy z Westerosu sa už chystajú

Tomáš ŠťástkaiDnes.cz23.02.2024., 15:07h

Zatiaľ čo George R. R. Martin naďalej zápasí s dopísaním dlho očakávanej predposlednej šiestej knihy, spoločnosť HBO nelení a pracuje na seriáloch, ktoré by spisovateľov fantasy svet ďalej vyťažili. Už tento rok sa dočkáme druhej série Rodu draka, zvažujú sa však aj ďalšie dobrodružstvá Jona Snowa, Morského hada či Dunka a Egga. A to rozhodne nie je všetko.

Lajkuj Brainee.sk na

Samotný seriál Hra o tróny, ktorý Martinovu fantasy sériu preslávil po celom svete, skončil už v roku 2019. Aj napriek nespokojnosti fanúšikov nad tým, ako producenti príbeh bez pevnej opory v Martinových knihách uzavreli, natočila HBO seriál Rod draka.

image

VIDEO Nový trailer na pokračovanie House of the Dragon. Druhá séria sľubuje krvavý tanec drakov

Desaťdielny seriál, ktorý samotnej Hre o tróny dejovo o dvesto rokov predchádza, slávil v roku 2022 až nečakane veľký úspech a tak bolo hneď rozhodnuté o jeho pokračovaní. Druhá séria Rodu draka sa tak k televíznym fanúšikom dostane už toto leto. Nie je to ale jediný seriál z Martinovej fantasy sveta, na ktorý sa diváci môžu tešiť.

Rytier siedmich kráľovstiev

Najbližšie k realizácii má zatiaľ zrejme seriál „A Knight of the Seven Kingdoms: The Hedge Knight“, ktorá vychádza z troch Martinových noviel popisujúcich príbehy rytiera Duncana Vysokého a jeho panoša Egga, budúceho kráľa Aegona Piateho.

Táto chystaná novinka sa odohráva sto rokov pred hlavným príbehom, teda presne medzi udalosti Rodu draka a Hier o tróny. Fanúšikovia Martinovho sveta tieto príbehy poznajú ako „Príbehy Dunka a Egga“, ale sám Martin vysvetlil, prečo HBO zvolilo iný názov:

„Sú tu milióny ľudí, ktorí sa s nimi doteraz nestretli – a tie treba taktiež zaujať,“ napísal. „A ak týchto hrdinov nepoznáte, znel by vám názov Dunk & Egg ako nejaký sitcom. Takže sme chceli v titule slovo rytier. Rytierstvo je ústrednou témou týchto príbehov,“ dodal spisovateľ, ktorý už teraz špekuluje, že by prvá séria seriálu mohla mať šesť dielov.

Výhodou takéhoto počinu by bolo, že by scenáristi mohli, rovnako ako u Rodu draka, vychádzať z plnohodnotného Martinovho diela a úplne sa oprieť o originalitu jeho zápletok a prepracovanosť popisovaného sveta. Na druhú stranu, Martin doteraz o Dunkovi vydal len tri novely a plánuje vraj napísať ďalších „najmenej šesť, sedem alebo desať“. Či by teda doterajší materiál stačil na celú sériu, je otázkou. Natáčať sa však má začať už v lete.

Snow

Ďalším seriálom, ktorého výroba sa vážne zvažuje, je séria nazvaná jednoducho Snow. Tá by mala naopak na pôvodné Hry o tróny nadviazať, pretože sa bude naďalej točiť okolo jej ústredného hrdinu Jona Snowa. Ten sa v poslednej sérii vzdal svojich nárokov na trón a vydal sa späť na sever k Múru. Hoci by prípadné ďalšie Snowove osudy nevychádzali z Martinových vízií, spisovateľ dal takému seriálu zelenú.

image

Po Targaryenoch sa chystá ďalší seriál z Westerosu. Vráti sa obľúbená postava Jona Snowa, čo o projekte vieme?

S nápadom vraj prišiel sám Snowov predstaviteľ Kit Harington, ktorý by si rád svoju najväčšiu rolu zopakoval. Podľa Martina už okolo seba zhromaždil „úžasnú“ zostavu scenáristov a producentov, aby námet stál za to. „Skutočnosť, že Jon Snow zamieril späť na Múr, je veľkým darom aj veľkým prekliatím,“ uviedol vraj pred rokmi Harington na stretnutí s fanúšikmi pôvodného seriálu. 

„Musí sa vrátiť na miesto s takou históriou a žiť tu s myšlienkami na to, ako zabil Daenerys, ako mu v náručí zomrela Ygritte a ako tu nechal obesiť Ollyho. Musí tu žiť so všetkými týmito traumami – a to je naozaj zaujímavé,“ dodal herec a naznačil tak, akým smerom by sa vysnívaný seriál zrejme odvíjal.

Animovaný Morský had

Ďalším zvažovaným televíznym dielom je seriál Nine Voyages. Jeho ústredným hrdinom by bol Corlys Velaryon, čiže Morský had. Aj túto postavu už televízni diváci poznajú, jeho staršiu verziu totiž v Rode draka stvárnil Steve Toussaint. Seriál by sa však vrátil o niekoľko rokov naspäť, aby rozprával o skorších dobrodružstvách tohto „lorda Náplavomarky a pána Prílivov“.

image

Ďalším zvažovaným televíznym dielom je seriál Nine Voyages. Jeho ústredným hrdinom by bol Corlys Velaryon, čiže Morský had.

Hbo/

Príbehy slávneho moreplavca sa však najskôr dostanú na obrazovky v animovanom prevedení. Martin totiž vlani prezradil, že by bol taký výpravný seriál v hranej verzii zrejme príliš náročný na rozpočet. „Hoci by sa polovica príbehu odohrávala na mori, každý týždeň by bolo treba vytvoriť nový prístav. Máme oveľa väčšiu šancu to všetko ukázať animáciou,“ naznačil spisovateľ.

Dobytie Westerosu

Aby toho nebolo málo, ďalší zvažovaný seriál nesie názov „10 000 Ships“. Ako upozorňuje Business Insider, ohľadom tejto série sa toho zatiaľ toľko nevie. Snáď len toľko, že by dej mal Hre o tróny predchádzať dokonca o tisíc rokov a malo by ísť o epický príbeh v štýle Homérovej Odyssey. Hrdinkou tejto série by mala byť princezná Nymeria plávajúca z východného kontinentu Essos do Západozemia, konkrétne do oblasti Dorne.

V istej fáze potom by mal byť ešte animovaný seriál o ríši Yi-Ti, ktorá je v pôvodných knihách spomínaná len okrajovo a má vzdialene pripomínať imperiálnu Čínu. Oveľa realistickejší však zrejme bude zatiaľ bezmenný seriál (zatiaľ označovaný ako „Aegon‘s Conquest“), ktorý by popisoval dračie dobytie Západozeme Targaryenovcami na čele s Aegonom I. a jeho sestrami. 

Teda veľký príbeh, ktorý Martin vyjavil v prvej polovici knihy Oheň a krv, na ktorý sa často narážalo aj v samotnej Hre o tróny. Na scenári vraj už pracuje Mattson Tomlin, ktorý sa podieľal na nedávnom Batmanovi s Robertom Pattinsonom.

Fanúšikovia Hry o tróny sa teda v budúcnosti zrejme dočkajú nejedného ďalšieho seriálu. Hoci sú zatiaľ (mimo druhej série Rodu draka) všetky doterajšie plány hmlisté, majú diváci možno väčšiu nádej ako čitatelia kníh. Martin sa totiž naposledy na jeseň roku 2023 nechal počuť, že má zo šiestej knihy série Pieseň ľadu a ohňa napísaných nejakých 1 100 strán a stále mu niekoľko stoviek chýba. Doteraz poslednú knihu (Tanec s drakmi) pritom vydal v roku 2012.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/zabava, menuAlias = zabava, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 21:59