CvičenieDreamstime
StoryEditor

Ráno alebo večer? Máme pre teba definitívnu odpoveď na otázku, kedy cvičiť, ak máš sedavú prácu a chceš schudnúť

iDnes.czTomáš Bratříček01.10.2023., 10:30h

Na načasovaní záleží. Ak máš pracovný deň vyplnený sedením za stolom alebo ak chceš cvičením schudnúť, zdá sa dobré staviť na ranné tréningy. Zistil to rozsiahly prieskum. Vyžaduje potvrdenie, vedci však už k nemu ponúkajú vysvetlenie, prečo v oných prípadoch skorá aktivita prospieva viac. Dôvody súvisia s praktickosťou aj metabolizmom.

Lajkuj Brainee.sk na

Štúdia, ktorú vydal magazín Obesity, mala k dispozícii dáta viac ako 5 200 mužov a žien. Výskumníci im v rokoch 2003 a 2006 merali index telesnej hmotnosti BMI, obvod pása a vybavili ich akcelerometrami. Všetci účastníci pokusu cvičili, prvá skupina ráno medzi siedmou a deviatou hodinou, druhá si na aktivitu našla čas medzi deviatou a šestnástou hodinou, večerní športovci si tréning dopriali medzi sedemnástou a dvadsiatou, píše Tomáš Bratříček z portálu iDnes.

Analýza dát pritom ukázala, že ranní cvičenci mali najnižší index telesnej hmotnosti aj obvod pása. A pritom práve oni mali najčastejšie najsedavejšie zamestnanie. Z tréningu odchádzali do kancelárií, kde pracovný čas strávili na stoličke. Ranné cvičenie však bolo spojené s najlepšími výsledkami aj tak.

image

Stačí bývať v blízkosti zelene a skutočne omladneš. Ako ti v tom pomôže park alebo komunitná záhrada?

Ráno sa tak zdá byť najlepšou dobou na dosiahnutie zdravotných benefitov, zhŕňa server Medical News Today. „Moje opatrné odporúčanie by znelo, že ak budeme cvičiť skoro ráno, než sa najeme, môžeme potenciálne stratiť viac kíl, než keď sa budeme hýbať počas inej dennej doby,“ dodáva na serveri NBC News Tongyu Ma z Hongkonskej polytechnickej univerzity, ktorý výskum viedol.

Vedci nezastierajú, že štúdia má limity a nabáda k upresneniu a potvrdeniu, dokážu však ponúknuť hypotézy, prečo má ranné cvičenie prednosti.

Cvičenie nakopne metabolizmus na celý deň

Prvá je zrejmá a rýdzo praktická. Keď umiestnite svoju cvičebnú dobu hneď skraja dňa, vyhnete sa tomu, že budete tréning odsúvať pre pracovné e-maily, hovory a schôdzky tak, že naň vôbec nedôjde, popísala serveru CNN Rebecca Krukowski, klinická psychologička so špecializáciou na cvičebné návyky.

image

Cvičenie

Pixabay.com

Odborník na výživu a cvičenie z McGillovej univerzity Ross Andersen súhlasí: „Je ľahké povedať si, že dnes tréning vypustím, pretože toho mám dnes veľa a niečo vynechať musím.“ Ak zvládnete cvičenie hneď ráno, jeho dezercia z programu nehrozí.

Nie je to však jediný dôvod. Do hry vstupuje aj spaľovanie tukov. Cez noc sa totiž v spánku pôstime, je to vlastne bezpracný pôst. Keď sa ešte pred jedlom pustíme do cvičenia, čerpáme energiu z tukových zásob, nie zo sacharidov z jedla, ktoré sme už stačili zjesť. A nielen to. Benefity cvičenia trvajú aj počas celého dňa.

„Náš metabolizmus sa po náročnom cvičení nevracia do normálu, stále zostáva trochu vyšší. A keď ľudia trávia deň s vyššou hladinou metabolického výdaja, je to dobre,“ dodáva Andersen. Metabolizmus nakopnutý ranným cvičením do istej miery funguje aj cez deň, dokonca aj pri sedavom zamestnaní. „Keď si ráno zacvičím, je potom v poriadku ísť do kancelárie a sústrediť sa po zvyšok dňa na prácu bez toho, aby som sa musel strachovať o to, že z toho priberiem,“ dopĺňa Tongyu Ma.

image

Chodíš do posilky len kvôli Instagramu, alebo sa skutočne zaujímaš o cvičenie? Otestuj sa v našom kvíze, či poznáš názvy cvikov

Expert na kineziológii Cameron Mitchell ešte uvádza, že v hre môžu byť aj takzvané molekulárne hodiny, ktoré najmä vo svalových bunkách ovplyvňujú aj to, ako metabolizmus tuky v rozličných denných dobách spaľuje. Prvé dôkazy naznačujú, že cvičenie dokáže ony hodiny resetovať. Či má rôzny vplyv podľa dennej doby, to však ešte jasné nie je. Preskúmať je toho napokon treba viac.

Otvorené dvere a faktor menom jedálniček

Aktuálna štúdia bola síce rozsiahla, ale nebola klinická. Až taká dokáže do experimentálnych skupín zhromaždiť mužov a ženy rovnakého veku, životného štýlu, stravovacích návykov a potom ich výsledky porovnať. Tak presne porovnateľné kategórie štúdie vedená Tongyu Ma nemala.

image

Cvičenie

Dreamstime

Ľudia oddaní rannému cvičeniu tak mali naozaj sedavejšie zamestnanie ako ostatní, ale mali tiež obvykle vyššie vzdelanie a nižšiu spotrebu tabaku a alkoholu. Rovnako boli menej vystavení práci na zmeny. To samozrejme mohlo mať vplyv na výsledky.

Štúdia preto podľa lekára Mir Aliho nestačí na zmenu odborných odporúčaní ohľadom cvičenia a chudnutia, aj keď dôraz na ranný tréning sa oplatí, pretože je praktický. Práca otvára dvere ďalším výskumom.

Okrem toho Ali zdôrazňuje, že aj keď sa benefity ranného načasovania potvrdia, nesmieme zabúdať na ďalšie faktory, ktoré sú pre správnu telesnú hmotnosť zásadné. Tým zďaleka najdôležitejším je podľa neho strava. Chudnutie závisí primárne práve od nej, pripomína.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 14:48