Wim HofDaily Mail Online/X
StoryEditor

Funguje alebo klame? Štúdia preverila, čo vieme o slávnej Wim Hofovej metóde

Tomáš BratříčekiDnes.cz17.03.2024., 13:30h

Jej popularita umožnila vyrásť komerčnému impériu, kde sa točia milióny. A rovnako misionárskemu kazateľstvu, ktoré neváha odmietať vedu a zdravotníctvo. Metódu ľadového muža Wima Hofa preveril rozsiahly výskum, je jej prvým systematickým posúdením.

Lajkuj Brainee.sk na

Vyšiel v magazíne PLOS ONE a rozhodol sa analyzovať všetky štúdie, ktoré o Hofovej metóde vyšli medzi rokom 2014 a 2022. Neuspokojil sa však s každou, vyberal ich podľa starostlivých kritérií. Zohľadňoval len tie práce, ktoré boli opreté o dvojité zaslepené klinické štúdie, ktoré zahŕňali len účastníkov a účastníčky nad 14 rokov a práce publikované v recenzovaných časopisoch, píše sa na portáli iDnes.cz.

Sitom prešli jednak tie štúdie, ktoré skúmali všetky tri piliere Wim Hofovej metódy, teda terapiu chladom, dychové techniky a meditáciu, ale vošli sa do nej aj tie, ktoré sa zamerali len na dychové cvičenia. Štúdia z PLOS ONE naopak vylúčila práce, ktoré sa nemohli oprieť o vlastný experimentálny výskum alebo ktoré neskúmali vlastnú Wim Hofovu metódu, ale nejaké podobné, ako napríklad meditáciu tummo.

image

53-ročný Čech prekonal šialený svetový rekord. V planku vydržal bez prestávky takmer desať hodín

Do kritérií sa nakoniec zmestilo deväť štúdií. Autorská dvojica Omara Almahayniho a Lucy Hammondovej z Univerzity Warwick ich analýzou zisťovala, či potvrdia prínosy metódy na prevenciu zápalov, stresu, fyzický výkon a jej všeobecnú prospešnosť.

Výsledok? Napovedia titulky článkov svetových médií, ktoré o práci tímu informujú. „Terapia chladom a dýchaním preukazuje potenciálne zdravotné prínosy,“ hlása jeden. „Benefity ponoru do studenej vody výskumy nedoložili,“ varujú druhé. Prečo také rozporuplné hodnotenia? Čo presne o Wim Hofovej metóde warwicská analýza, ktorá sa označuje za jej prvé systematické posúdenie, zistila?

Proti zápalu, proti stresu

Najväčšie prínosy metóda má, zdá sa, na prevenciu alebo potláčanie stresu a zápalov. Samozrejme to stojí za pozornosť, pretože zápal, predovšetkým chronický, môže končiť mnohými závažnými ťažkosťami, môže viesť ku kardiovaskulárnym ochoreniam, rakovine, cukrovke, chronickému ochoreniu obličiek, Alzheimerovej chorobe a podobne.

Práca dokonca dokumentuje aj konkrétny spôsob, akým metóda proti zápalu pôsobí. Zvyšuje hormón adrenalín, čo vedie k vyšším hladinám cytokínu, a práve ten následne znižuje množstvo zápalových cytokínov. Štúdia tento protizápalový mechanizmus porovnáva s najpodobnejším, ktorým je pôsobenie kortikoidov. Tie aktivujú gény IL-10 a inaktivujú prozápalové gény – lenže s mnohými vedľajšími účinkami, preto sa predpisuje len ľuďom so zdravotnými problémami.

Imunológ Matthijs Kox účinky Hofovej metódy v tomto ohľade potvrdzuje. „Pokiaľ ide o zápaly, myslím si, že máme dosť presvedčivý dôkaz, že ich dokáže znížiť v akútnom stave,“ uviedol.

S ohľadom na štatisticky významné dopady štúdie odporúča praktikovať ako vystavovanie sa chladu, tak dychové cvičenia podľa Wima Hofa. Samotná terapia chladom na zvýšenie adrenalínu a IL-10 nestačila. Oproti tomu samotná Hofova dýchacia technika zvýšiť adrenalín zvládla, štúdia ale poznamenáva, že výskumy ju testovali len bez zadržiavania dychu. Tretí pilier Hofovej metódy, teda meditáciu, štúdia vlastne ako takú nezohľadňovala.

image

Otužilec Ján behá v zime po horách bez trička. Keď si v ľadovej vode, tvoje telo sa plne sústredí na prežitie

Pokiaľ teda zhodnotenie zistilo pozitívne, protistresové a protizápalové dopady tejto metódy, prečo sú na mieste aj pochybovačné titulky a správy?

Množstvo „ale“

Niektoré štúdie preukázali štatisticky významné prínosy, lenže štúdia Warwickovej univerzity má výhrady k ich kvalite, aj napriek starostlivým kritériám, prostredníctvom ktorých ich vyberala.

Ich chronickým problémom boli predovšetkým malé vzorky. Počet ich účastníkov sa pohyboval medzi 14 až 48, výrazne prevyšovali muži, tvorili až 86 percent. Závery pokusov a výskumov je teda náročné generalizovať. Autorská dvojica dokonca priznáva, že aj dvojitá zaslepenosť sa v prípade Wim Hofovej metódy dodržuje veľmi ťažko, vplyv to má predovšetkým na subjektívne vnímanie účastníkov pokusu.

Niektorí komentátori sú preto k certifikátu, ktorý by sa mal efektivite Hofovej metódy vystaviť, prísni. „Veda je príliš chatrná alebo zaujatá, než aby rozhodla, čo sa dá tou metódou dosiahnuť,“ uviedol pre portál CNN expert na prežitie v ľadovej vode Mike Tipton. Upozorňuje navyše na to, že väčšina skúmaných a hodnotených štúdií proti sebe stavala mužov a ženy praktizujúcich dotyčnú metódu – a tých, ktorí sa jej nevenovali. „Bolo by prekvapujúce, keby sa medzi skupinou, ktorá nerobí nič, a tou, čo osem týždňov alebo dve hodiny počas štyroch dní trénuje, nenašli žiadne rozdiely,“ hovorí.

Podľa jeho názoru by sa mali porovnávať relatívne benefity metódy s prínosmi iných aktivít, napríklad jógy, prechádzok, hrania futbalu. Aj preto, že Hofova metóda podľa neho nie je bez rizík. Vystavovanie sa chladu môže obnášať napríklad kardiovaskulárne problémy, poranenia kože. Preto všetkým, kto by sa do podobných výziev a praktík chceli púšťať, odporúča poradiť sa s lekárom a nevrhať sa do nich len tak.

Warwicská štúdia vidí v Hofovej metóde potenciál, zdôrazňuje však nevyhnutnosť ďalších, rozsiahlejších, kvalitnejších výskumov.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 09:42