VzťahDreamstime
StoryEditor

Niekedy svaly, inokedy humor. Ženy si mužov vyberajú podľa toho, aký typ vzťahu vyhľadávajú

iDnes.czTomáš Bratříček30.10.2023., 15:01h

Raz oceňujú veľké svaly, a to ešte aj konkrétnych partií mužského tela. Inokedy zase zmysel pre humor, aj tu pritom záleží na jeho druhu - nezapôsobí akýkoľvek. Ak ide o muža, majú ženy rozdielne preferencie podľa druhu vzťahu. Záleží na tom, či hľadajú flirt, krátkodobý zážitok, alebo sa usilujú o dlhodobý vzťah, zistili štúdie.

Lajkuj Brainee.sk na

Historicky závisel rozmnožovací úspech na identifikácii partnera s takými fyzickými a psychologickými rysmi, ktoré uspokoja reprodukčné ciele, hovorí k práci svojho výskumníka Mitcha Browna Arkansaská univerzita. Dopĺňa, že ideálom bolo nájsť si partnera, ktorý bude telesne príťažlivý a bude sa chváliť pozitívnymi atribútmi správania.

Lenže pravdepodobnosť, že sa podarí vyhľadať partnera, ktorý ponúkne oba faktory, nie je veľká. Preto je potrebné stanoviť priority, rozhodnúť, ktorý z oboch faktorov má prednosť. Práve tomu venoval Brown hneď niekoľko štúdií, píše Tomáš Bratříček z portálu iDnes.

image

Je medzi nimi 34-ročný rozdiel. Pár si to nevie vynachváliť, okolie s ich vzťahom najskôr nesúhlasilo

Nestále preferencie

Prešli nimi stovky žien a vedec im neprichystal ľahké úlohy. Predkladal im rozličné fotky mužov, pánov s kulturistickými telami i neosvalených, mužov atraktívnych i neatraktívnych, k tomu im servíroval vtipy, smiešne i nepodarené, v nepreberných kombináciách.

Na to ich spovedal - respondentky mali hodnotiť, aký vzťah asi má daný muž k deťom, aký je inteligentný, aký potenciál má pre nájdenie partnerky aj pre zabezpečenie príjmov, nakoľko by ich ten či onen oslovoval pre krátkodobý a dlhodobý vzťah.

V štúdii vydanej v magazíne Personal Relationships potom jeho tím zhrnul, že pre krátkodobé vzťahy ženy oslovujú páni so svalnatým telom, presnejšie povedané predovšetkým jeho hornou časťou.

image

Vzťah

Dreamstime

Lenže keď sa mali respondentky na muža zahľadieť s tým, že hľadajú partnerov pre celý život, dávali prednosť tým, ktorí sa kulturistickým telom nechválili, zato z nich vyžarovala vľúdnosť. A to ladilo s perspektívou podpory a nápomocnosti.

Na rade je humor

Zvýšiť pánske akcie v očiach hľadajúcich žien pritom môže ešte jeden faktor, humor. Aj tu však záleží na presnejšom určení. Pre dlhodobý vzťah zvyšuje mužské šance iba láskavý humor, taký, ktorý prepája, skôr než napáda alebo odcudzuje, ako agresívny. Ten ženy túžiace po dlhodobom vzťahu jednoznačne odrádzal.

Brownova ďalšia štúdia, ktorá vyšla v časopise Evolutionary Behavioral Sciences, potom ešte upresnila, že iba pokus o humor sa nepočíta. Muž musí byť skutočne humorný, vtipy, zábava, žarty, ktoré nie sú smiešne a nepobavia, samy o sebe pre príťažlivosť nestačia. Pokiaľ je však humor naozaj zábavný a podarený, potom je jeho autor vnímaný ako inteligentnejší. A má vyšší partnerský potenciál.

image

Hľadanie lásky ako závislosť? Stále čakáme „na niečo lepšie“. Zo zoznamovania sa stala hra, hovorí sociologička

Výskumník Brown však nechce končiť ani pri tomto zistení. Doteraz totiž skúmal situáciu, keď sa muž humoru dopúšťa a žena ho hodnotí. Nabudúce sa chce zamerať na opačný proces. Humor totiž môžu pri pytačkách efektívne využívať aj ženy, pripomína pre server PsyPost.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 13:17