Śmiem WątpićYoutube/Śmiem Wątpić
StoryEditor

Presvedč znásilnenú ženu, aby išla na potrat či Boh lieči homosexualitu. Toto sa učia poľskí šiestaci

khiDnes.cz29.03.2024., 11:30h

Boh lieči homosexualitu, potrat je vražda a ty sa zamysli nad tým, ako by si presvedčil ženu, aby donosila dieťa počaté počas znásilnenia. Aj toto obsahujú poľské učebnice náboženstva. Upozornil na to poľský youtuber a vyvolal smršť pobúrených reakcií. Otázka potratov je v krajine citlivá kvôli zákazom, ktoré zaviedla minulá vláda a ktoré dodnes platia.

Lajkuj Brainee.sk na

Tvorca kanálu Śmiem Wątpić“ (Dovolím si pochybovať), ktorý má takmer stotisíc odberateľov, prešiel poľské učebnice náboženstva a o svojich zisteniach sa podelil v novom videu. V tom opisuje, že sa žiaci šiesteho ročníka okrem iného stretávajú so zákernou úlohou, píše sa na portáli iDnes.cz.

„Žena zistí, že čaká dieťa, ktoré je dôsledkom znásilnenia. Uvažuje o potrate. Uveďte argumenty, ktoré matku presvedčia, aby prijala vlastné dieťa,“ znie zadanie úlohy. „Áno, milí rodičia, váš šiestak bude na hodine náboženstva vymýšľať argumenty, ako presvedčiť znásilnenú ženu, aby to dieťa porodila,“ komentuje to youtuber Łukasz Wybrańczyk.

Prešľapy

Učebnice, ktoré vo videu „recenzuje“, vydalo vydavateľstvo Jedonść. To na svojich stránkach ponúka knihy pre rôzne ročníky vrátane štvrtej či ôsmej triedy. „Súhlas s potratmi dávajú vládcovia štátu. Všetci sú zodpovedné za odobratie života najslabším,“ píše sa v nich podľa youtubera s tým, že „potrat nie je výhradne súkromnou záležitosťou dotyčnej ženy.“

image

Registrované partnerstvá, eutanázia či interrupcie. Prieskum ukázal, že Slováci sú liberálnejší, ako prezentujú politici

Šiestaci sa údajne tiež dozvedia, že žena po potrate môže čeliť „mnohých negatívnym dôsledkom: strachu z počatia ďalšieho dieťaťa, depresiu, závislosti, pocit osamelosti, nízkemu sebavedomiu, nespavosti.“

Interrupcie však nie sú jedinou otázkou, ktorá sa v nich rozoberá. Učitelia majú napríklad deťom vštepovať, že „Boh lieči homosexualitu“, či že „žena bola po prvotnom hriechu podrobená mužmi“. „Chcel som sa dozvedieť, čo sa deti na hodinách náboženstva skutočne učia,“ vysvetľuje youtuber.

Cítlivá téma

Otázka potratov je v Poľsku citlivá už niekoľko rokov a to od chvíle, keď minulá vláda konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť zakázala prakticky všetky interrupcie. Do médií sa navyše dostalo niekoľko prípadov tehotných žien, ktoré zomreli, pretože sa lekári báli im potrat včas vykonať, a to aj napriek tomu, že podľa zákona patrili k tým niekoľkým výnimkým, keď na neho mali nárok.

Poľky za potraty začali vychádzať do zahraničia a mnohé opísali, že sa vo svojej vlasti boja otehotnieť. Na uliciach sa konali mnohé protesty za práva žien a konajú sa dodnes, aj keď sa už vláda vymenila a k moci nastúpil liberálnejší kabinet premiéra Donalda Tuska. Ten sľúbil, že príslušné zákony zmiernia. Poľky ho ale napríklad na nedávny Medzinárodný deň žien vyzývali, aby s tým prestal otáľať.

Youtuber v hodinovom videu ďalej porovnáva, či majú hodiny náboženstva aj v ďalších európskych krajinách a ako vyzerajú. Jedným z rozdielov podľa neho je, že zatiaľ čo napríklad v Škandinávii sa venujú náuke o všetkých náboženstvách a deťom nenútia žiadne konkrétne, v Poľsku deti „katechizujú“. Teda ich učia výhradne o kresťanstve, pričom v niektorých školách je vraj viac hodín náboženstva ako biológie alebo geografie. Aj to by sa teraz malo zmeniť, podľa portálu Onet totiž ministerstvo školstva navrhuje, aby sa počet týchto hodín znížil.

Fanúšikov youtubera to pobúrilo. „Takto toxický obsah by sa v školách nikdy nemal objaviť,“ píše jeden z nich. „Toto video by sa malo čo najskôr dostať k ombudsmanovi pre práva detí a na ministerstvo školstva,“ myslí si ďalší.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 07:49