Tarabov status rozprúdil silnú verejnú diskusiu.
StoryEditor

Článok o Zuzane Fialovej sme zverejnili už skôr, bráni sa RTVS. Taraba hovorí, že mu chcú zavrieť ústa

02.04.2024, 16:22

RTVS dnes reaguje  na status ministra životného prostredia Tomáša Tarabu. Herečky sa zastala aj prezidentka Čaputová.

Taraba ešte počas víkendu napísal ostrý status voči verejnoprávnej RTVS. Nepáčilo sa mu, že cez Veľkú noc je na titulke webu verejnoprávneho média podľa neho "duchaplný príbeh" o Zuzane Fialovej. "Táto arogancia k našej kultúre je presne to o čom som hovoril, že RTVS pod vedením súčasného vedenia je bezduchý brak odtrhnutý od slovenskej reality, ktorý si nezaslúži ani cent z daní ľudí. Poriešime čoskoro!" avizuje na svojom Facebooku. 

Tento status podnietil sériu nadávok voči RTVS a hlavne herečke Zuzane Fialovej. Medzitým sa jej zastali viaceré osobnosti, vrátane prezidentky Zuzany Čaputovej. "Vyjadrujeme podporu a solidaritu herečke Zuzane Fialovej, ktorá sa po statuse člena vlády kritizujúcom RTVS stala objektom verbálnych útokov na sociálnych sieťach. Ponižujúce komentáre spôsobujú bolesť aj opodstatnené obavy o bezpečnosť. Na takéto konanie neexistuje ospravedlnenie a dôrazne ho odsudzujeme," píše prezidentka, na Facebooku. 

Aj ona má s komunikáciou Tomáša Tarabu svoje skúsenosti. Pred pár rokmi totiž verbálne zaútočil na jej vtedy 17-ročnú dcéru a rovnako ako teraz Fialovú, ju vystavil online šikane. Na obranu herečky pred slovnými atakmi sa postavilo aj Slovenské národné divadlo. 

RTVS dáva dnes Tarabove slová na pravú mieru. Dôrazne odmieta, že sa vo svojom vysielaní nevenovala najväčším kresťanským sviatkom Veľkej noci.

"Kritizovaný článok bol na webe RTVS publikovaný 27.3. 2024 a bol promom na obľúbenú reláciu Hit roka, ktorá bola vysielaná nasledujúci deň."

V reakcii na slová ministra životného prostredia pripomína, že v uplynulých dňoch bola  mimoriadna vysielacia štruktúra v televíznom aj v rozhlasovom vysielaní, ako aj množstvo článkov na webových portáloch.

"RTVS v televíznom a rozhlasovom vysielaní reflektovala silný náboženský charakter sviatkov a odvysielala programy ako Služby božie z Poltára,  minisériu Volajte ma František. Na Veľkonočnú nedeľu, ktorú ako najväčší sviatok slávia katolícki veriaci uviedla  v priamom prenose Slávnostnú svätú omšu s pápežom Františkom z Vatikánu a tradičné požehnanie mestu a svetu Urbi et Orbi," píše sa v stanovisku, ktoré dnes dostali médiá. 

Vyzerá to tak, že Taraba bude svoje slová ešte musieť vysvetľovať. Inštitút ľudských práv dnes totiž na neho podal trestné oznámenie. 

“Správanie, ktoré Tomáš Taraba predviedol, je nehodné jeho funkcie. Mal by zvážiť zotrvanie vo vláde. Navyše zavádza verejnosť a krivo obviňuje RTVS, ktorá v programovej skladbe počas veľkonočných sviatkov uviedla množstvo kresťanských programov, ako je zjavné z jej webstránky, a ľahké si je overiť. Ministrovi Tarabovi však zjavne ide o rozdúchavanie náboženských vášní a netolerancie, a preto sme sa rozhodli na neho podať trestné oznámenie. V úvahu spadajú viaceré možné skutkové podstaty, ktoré sme po porade s právnikmi a právničkami do podania na Generálnu prokuratúru uviedli,” uviedol riaditeľ Peter Weisenbacher. 

"Chcú mi zavrieť ústa," povedal na margo trestného oznámenia samotný Taraba. Jeho oponenti mu podľa neho vyčítajú to, že bráni kresťanské tradície. Prezidentke Čaputovej odkázal, aby sa za neho neospravedlňovala, pretože sa postavil na stranu kresťanských sviatkov. "Chcete umlčať slobodu slova." 

Tarabova rétorika je aj teraz podobná tej, ktorú viedol po verbálnych útokoch na dcéru prezidentky Čaputovej Emmu. Aj vtedy vyhlasoval, že iba národu povedal, že Slovensko má novú top modelku. Pod jeho statusom sa však objavili tisícky komentárov, ktoré sa vysmievali z výzoru mladej modelky. Prezidentka mu vtedy odkázala, že útok na politika cez jeho deti je politické dno. Taraba sa aj následne bránil, že médiá si tento príbeh vymysleli a šikanujú jeho. 

 

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
05. apríl 2024 14:45