Film Barbie ešte neprišiel ani do kín a už má na krku prvú kauzu.
StoryEditor

Film Barbie dostal vo Vietname stopku. Vraj priznáva Číne nároky na Juhočínske more

04.07.2023, 11:03
Autor:
ČTKČTK

Vo filme je na mape údajne znázornená prerušovaná čiara v tvare písmena "U", ktorej si tradične Peking nárokuje práva na spomínané more, ktoré je bohaté na zdroje.

Hanoj zakázal prvý hraný film o panenke Barbie, ktorý sa chystá do kín po celom svete. Dôvodom je údajná scéna s mapou juhovýchodnej Ázie, ktorá uznáva čínske nároky na Juhočínske more vrátane oblasti pri vietnamskom pobreží. Novinárov o tom dnes informovali tlačové agentúry s odvolaním sa na štátne médiá.

Na mape vo filme je údajne znázornená prerušovaná čiara v tvare písmena "U", ktorej si tradične Peking nárokuje spomínané more, ktoré je bohaté na zdroje, uviedol server BBC News. Vyznačená oblasť zahŕňa pobrežie a hranicu vietnamského kontinentálneho šelfu, kde Hanoj ťaží ropu. Podľa médií zatiaľ nie je jasné, o akú scénu ide.

image

Budú vo Vietneme vysielať nový film o Barbie?

Hollywoodska snímka o slávnej panenke z hračkárskeho impéria Mattel s Margot Robbieovou a Ryanom Goslingom v hlavných úlohách mala byť vo Vietname uvedená 21. júla. Vietnamské kiná ale dátum premiéry stiahli zo svojich internetových stránok.

Bábika Barbie sa už skôr objavila v animovaných filmoch, no nikdy v celovečernej hranej snímke. Réžie sa ujala Greta Gerwigová, ktorá spolu s partnerom Noahom Baumbachom napísala aj scenár, o ktorom sa toho príliš nevie. Premiéru v českých kinách bude mať 20. júla.

image

Film Barbie by mal prísť do kín tento mesiac.

Komédia Barbie štúdia Warner Bros nie je jedinou snímkou, ktorú Vietnam kvôli zobrazeniu prerušovanej čínskej čiary zakázal. Hanoj v roku 2019 stiahla z kín rozprávku z dielne amerického štúdia DreamWorks Snežný chlapec, ktorá vznikla v čínskej koprodukcii. O tri roky neskôr cenzúrny úrad neschválil akčný film Uncharted s Tomom Hollandom a Markom Wahlbergom v hlavných úlohách.

Peking považuje za svoje takmer celé Juhočínske more a pri jeho útesoch buduje umelé ostrovy, na ktorých zriaďuje letiskové dráhy a ďalšie zariadenia, ktoré môžu slúžiť civilným, ale aj vojenským účelom. Čínske nároky neuznal v roku 2016 medzinárodný rozhodcovský súd v Haagu, Peking však oznámil, že sa týmto rozhodnutím nebude riadiť. Na rôzne časti Juhočínskeho mora vznášajú nárok Vietnam, Filipíny, Brunej, Indonézia, Malajzia, Taiwan a Japonsko.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
09. máj 2024 14:29