Stanislav Honzík / Milan Ondrík vo filme Úsvit
StoryEditor

Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom

05.05.2022, 11:00
Autor:
redred
Česko-slovenská dráma Úsvit vzniká v réžii Mateja Chlupáčka.

Čistá príroda Vysokých Tatier, pod nimi komíny novej, modernej fabriky na umelý hodváb. Je rok 1937 a česká podnikateľská elita prináša pokrok do tohto zabudnutého kraja. Svoje šťastie v utopickom svete sa snaží nájsť aj Helena, tehotná manželka vedúceho fabriky.

Uprostred fabriky sa však jedného dňa nájde mŕtve telo novorodenca. A kým prvorepubliková kontrarozviedka hľadá sabotérov, Helena začína svoje vlastné pátranie. Čo keď sme to dieťa zabili my? A čo ak to všetko, čo tu budujeme, je klamstvo?

Len pred niekoľkými dňami padla v Lysej nad Labem prvá klapka nového česko-slovenského filmu Úsvit, ktorý nakrúca produkčná spoločnosť Barletta CZ v koprodukcii s DNA Production. Réžiu má v rukách Matej Chlupáček, držiteľ Českého leva a Ceny českej kritiky za seriál Zrádci. V hlavných úlohách sa vedľa ďalšej držiteľky Českého leva – Elišky Křenkovej v úlohe Heleny, ukážu aj Milan Ondrík a Marián Mitaš.

„Česko-slovenská spolupráca na filme z obdobia prvej republiky ponúka nesmierne zaujímavé prepojenie vnímania tohto obdobia našich dejín, ale aj jeho jednotlivých aktérov. Som rád, že sme sa stali súčasťou tohto projektu, pretože nejde o klasický historický príbeh, ale napriek tomu, že je zasadený do konca 30-tych rokov 20. storočia, má človek pocit, že by sa pokojne mohol odohrávať aj dnes,“ hovorí o projekte producent Rasťo Šesták, DNA Production.

Historická dráma rozohráva na pozadí baťovského sveta Prvej československej republiky detektívny príbeh. Ukazuje miesto, ktoré je na jednej strane neuveriteľne moderné, ale zároveň v sebe ešte nesie niektoré stereotypy vnímania sveta. A práve do tohto prostredia vstupuje Helena, ktorá robí všetko preto, aby našla odpovede na svoje otázky a ktorá sa dokáže postaviť aj mužom, dokonca aj svojmu manželovi, čo v tej dobe nebolo úplne bežné, hovorí o filme Šesták. V nasledujúcich týždňoch sa z Prahy a okolia štáb presunie na južnú Moravu a na Slovensko.

Stanislav Honzík / Úsvit

Stanislav Honzík / Úsvit

Stanislav Honzík / Marián Mitaš vo filme Úsvit

Stanislav Honzík / Úsvit

Stanislav Honzík / režisér Matej Chlupáček pri nakrúcaní filmu Úsvit

​Úsvit

  • Réžia: Matej Chlupáček
  • Scenár: Miro Šifra
  • Kamera: Martin Douba
  • Producenti: Maja Hamplová, Matej Chlupáček / Barletta CZ
  • Koproducent: Rasťo Šesták / DNA Production
  • Farby: Natasha Leonnet (La La Land, Horrible Bosses, Angry Birds, Up in the Air..)
  • Hudba: Simon Goff (cena Grammy za seriál Černobyl)
  • Hrajú: Eliška Křenková, Miloslav König, Milan Ondrík, Marián Mitaš, Martha Issová a ďalší

Film vzniká s podporou Státního fondu kinematografie, Českej televízie, Audiovizuálneho fondu, RTVS, európskeho programu Creative Europe a distribúciu na Slovensku aj v Česku zabezpečuje Bontonfilm.

01 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: 0 - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 02 - Modified: 2022-04-28 17:00:19 - Feat.: 0 - Title: Top filmy tohto roka: Slovenské romantické filmy lákajú do kín najviac divákov 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: 0 - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami
01 - Modified: 2022-07-14 04:17:26 - Feat.: - Title: Ruskí fanúšikovia Spider-Mana a ďalších Marveloviek majú smolu. Ruské kiná nemôžu premietať hollywoodsku produkciu 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-03-24 07:41:55 - Feat.: - Title: Pandémia vlani zatvorila kiná na pol roka. Na tržbách prišli o milióny 05 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
02. máj 2024 05:03