FacebookReuters
StoryEditor

Facebook bude striktne odoberať obsah. Zverejnil detailné pravidlá

24.04.2018, 15:22
Autor:
ČTKČTK
Umožnil prístup k interným pravidlám firmy.

Sociálna sieť Facebook dnes zverejnila detailné pravidlá, ktorými sa jej zamestnanci riadia pri odoberaní údajne nebezpečného alebo škodlivého obsahu na jej platforme.

Užívatelia najrozšírenejšej komunikačnej siete na internete mali doteraz len povrchné informácie o tom, aké sú limity pre zverejňovanie problematického obsahu, napríklad užívanie drog, nenávistných prejavov alebo sexuálneho násilia. Teraz majú na webe Facebooku k podrobnejším interným pravidlám firmy prístup.

Na facebooku by ste mali vedieť, kadiaľ vedieme červenú čiaru oddeľujúcu, čo už nie je OK,“ vyhlásila viceprezidentka firmy Monika Bickertová. Spoločnosť je častým terčom kritiky zahraničných vlád a organizácií chrániacich ľudské práva, že nedostatočne zamedzuje prejavom nenávisti a nebráni tomu, aby sociálna sieť zneužívali teroristi a páchatelia sektárskeho násilia.

Okrem popisu závadných informácií nové opatrenie zároveň prvýkrát umožňuje užívateľom, aby proti odstránenie nežiaduceho obsahu protestovali a žiadali o preskúmanie. Doteraz sa táto možnosť vzťahovala väčšinou len na likvidáciu celých účtov. Pokiaľ bude odobraná fotka, video či konkrétny príspevok, na profile užívateľa sa objaví tlačidlo so žiadosťou o preskúmanie. Facebook potom daný obsah preskúma do 24 hodín. V prípade chyby bude potom odobratý obsah obnovený a nahlasovateľ na to bude upozornený.

Bickertová agentúre Reuters povedala, že firma pravidlá pre odoberanie závadného obsahu priebežne mení, okrem iného aj vďaka odporúčania viac než stovky expertných organizácií z oblasti boja s terorizmom, zneužívanie detí a ďalších. O zmenách príslušné orgány Facebooku diskutujú každé dva týždne, povedala Bickertová.

„Cenzori“ Facebooku pracujú podľa agentúry AP v štyridsiatich jazykoch, problematický obsah, na ktorý sú upozornení, by mali väčšinou odstrániť do 24 hodín, aj keď formálne časový limit firma nemá.

Precízna verzia interných pravidiel Facebooku má podľa agentúry AP asi 27 strán a týka sa širokého súboru výrazov a obrázkov, ktoré sociálna sieť vyraďuje. Každá kategória je opatrená detailným komentárom. Medzi zakázaný obsah napríklad patrí obťažovanie a šikanovanie, informácie získané od hackerov, distribúcie drog, predaj strelných zbraní alebo návody k samovraždám. 

Pravidlá Facebooku neobsahujú procedúry, s ktorých využitím môžu vlády požadovať odstránenie obsahu, ktorý podľa nich porušuje zákony ich krajín. V takýchto prípadoch spoločnosť požaduje formálnu písomnú žiadosť, ktorú posúdi firemné právnici. Obsah povolený firemnými pravidlami Facebooku, ale neprípustný podľa zákonov daného štátu, môže byť zablokovaný pre tento štát, nie ale globálne, povedala agentúre Reuters Bickertová.

01 - Modified: 2018-04-16 08:27:31 - Feat.: 0 - Title: Sedem krokov, ktoré vám pomôžu zabezpečiť Facebook 02 - Modified: 2018-04-18 10:08:16 - Feat.: 0 - Title: Rusko zvažuje, že zablokuje v krajine Facebook
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 07:29