StoryEditor

Berlinale ponúkne takmer 400 filmov aj debatu o #metoo. Svetové ocenenie si prevezme Jiří Menzel

14.02.2018, 13:05
Autor:
hrnhrnČTKČTK
Menzel stvárnil hlavnú úlohu v Šulíkovom filme Tlmočník, na festivale bude mať svetovú premiéru.

Takmer 400 filmov, zameranie na migráciu alebo problematiku sexuálneho obťažovania, ale aj cenu pre českého režiséra Jiřího Menzela prinesie tento ročník filmového festivalu Berlinale, ktorý v nemeckej metropole začne vo štvrtok 15. februára. ​Festival tento rok navštívia aj Bill Muray alebo Tilda Swinton.

O hlavnú cenu - Zlatého medveďa - zabojuje 19 filmov. "Dali sme dohromady filmový program, ktorý odráža svojím spôsobom nepokoje vo svete," hovorí šéf festivalu Dieter Kosslick, podľa ktorého sa prehliadka, rovnako ako v predchádzajúcich niekoľkých rokoch, sústredí na príbehy občianskej odvahy a osudy utečencov.

Novinkou tohto ročníka bude dôraz na 50. výročie búrlivého roku 1968 a tiež na problematiku sexuálneho obťažovania, o ktorej sa v rámci kampane #metoo rozbehla naplno debata až vlani.

"Môžem vás uistiť, že počas Berlinale bude táto diskusia hrať rolu," konštatoval Kosslick, ktorý pripúšťa, že kvôli nej tento rok divácky najnavštevovanejší festival sveta do programu nezaradil niekoľko filmov. "Sú to filmy, na ktorých tvorbe sa podieľali ľudia, ktorí sa sami priznali, že sú súčasťou problému," podotýka.

Zároveň ale Berlinale bude premietať novú snímku kórejskeho režiséra Kim Ki-duka, i keď čelí obvineniu, že v roku 2013 násilím jednu z herečiek nútil k nakrúcaniu sexuálnych scén, ktoré neboli v scenári k filmu Moebius. Vedenie festivalu svoje rozhodnutie zdôvodnilo tým, že kórejský súd Kim Ki-duka neobvinil a že je režisér ochotný čeliť verejnej debate.

Už teraz je jasné, že cenu za celoživotné dielo dostane šesťdesiatdva ročný americký herec Willem Dafoe. Ocenenie vo forme Kamery Berlinale, ktorá je určená osobnostiam, ku ktorým má prehliadka zvláštny vzťah, sa tento rok dostane českému režisérovi a hercovi Jiřímu Menzelovi. Cenu by mal obdržať v deň svojich osemdesiatych narodenín 23. februára, pri svetovej premiére Tlmočníka režiséra Martina Šulíka, v ktorom stvárnil Menzel jednu z hlavných postáv. Vzhľadom k jeho zdravotnému stavu ale zatiaľ nie je jasné, či si cenu prevezme osobne.

​Tlmočník, ktorý vznikol v česko-slovensko-rakúskej koprodukcii, bude uvedený v sekcii Berlinale Special. Film opisuje road movie dvoch svojráznych mužov, ktorých zviedla dokopy náhoda. Na cestu po Slovensku sa vydali za poznaním pravdy o vlastnej minulosti. Vedľa Menzela v titulnej úlohe asketického tlmočníka Aliho si rolu rakúskeho učiteľa, bonvivána so slabosťou pre ženy a alkohol zahral rakúsky herec Peter Simonischek, držiteľ ocenenia Felix pre najlepšieho európskeho herca roku 2016 v komédii Toni Erdmann. Minulý rok sa v tejto sekcii predstavila snímka Masaryk režiséra Júliusa Ševčíka.

V prestížnej sekcii Panorama bude uvedený česko-chorvátsky dokument Až príde vojna od režiséra Jana Geberta z originálnej produkcie HBO Europe. Film rozpráva príbeh, ktorý sa dotýka aj Slovenska. Mapuje vznik paramilitárnej skupiny, ktorá regrutuje stovky mladých mužov s cieľom vytvoriť modelovú spoločnosť založenú na poriadku, izolácii a strachu. Dotýka sa tak v súčasnosti veľmi aktuálnych tém - nacionalizmu a fungovania mechanizmu moci.

Berlínsky medzinárodný filmový festival (tiež známy pod pojmom Berlinale) je jeden z najvýznamnejších svetových filmových festivalov. Od roku 1951 sa každoročne koná v Berlíne. Tento rok sa uskutoční od 15. do 25. februára. Hlavným filmovým ocenením je Zlatý medveď, vlani ho získala maďarská snímka O tele a duši. 

Prvým slovenským filmom oceneným na MFF Berlinale bola Piata loď režisérky Ivety Grófovej. Z minulého ročníka si odniesla Krištáľového medveďa za najlepší film sekcie Generation Kplus. Piata loď je prvým slovenským filmom oceneným na berlínskom festivale od rozdelenia Československa. Naposledy si ocenenie z festivalu odniesol film Ja milujem, ty miluješ. Snímka Dušana Hanáka získala v roku 1989 Strieborného medveďa za réžiu.

01 - Modified: 2017-12-20 12:45:36 - Feat.: 0 - Title: Komička Evelyn si zahrá v novom filme Martina Šulíka. Hlavnú úlohu stvárnil Jiří Menzel 02 - Modified: 2018-01-24 12:42:37 - Feat.: 0 - Title: Februárové kinopremiéry: Oscarový favorit Podoba vody prichádza do slovenských kín 03 - Modified: 2018-10-27 16:04:33 - Feat.: 0 - Title: Najočakávanejšie filmy roka 2018: Nová Lara Croft, Jurský svet a superhrdinovia
01 - Modified: 2022-03-29 13:14:10 - Feat.: - Title: Oscara za najlepší film má prvýkrát streamovacia platforma. Zabodoval film, ktorý ste v kinách nevideli 02 - Modified: 2022-03-03 06:01:55 - Feat.: - Title: Martin Žiaran získal za film Správa cenu Asociácie českých kameramanov 03 - Modified: 2022-02-23 08:01:24 - Feat.: - Title: Oscary čelia výraznému úbytku divákov. Organizátori galavečer „zoštíhlia“ a dajú mu väčší spád 04 - Modified: 2022-01-12 14:55:50 - Feat.: - Title: Oscary budú mať tento rok svojho moderátora 05 - Modified: 2022-01-10 07:53:21 - Feat.: - Title: Zlaté glóbusy sú rozdané. Hlavné ceny získali The Power of the Dog a West Side Story
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
28. apríl 2024 00:03