StoryEditor

Apple má nové emotikony. Nechýba zombie, dojčiaca žena ani zvracanie

20.07.2017, 13:07
Autor:
ČTKČTK
12 nových obrázkov pribudlo na počesť Svetového dňa emoji.

Naozaj potrebujeme emotikon pre zvracanie? Či už áno, alebo nie, dostaneme ho. Na počesť Svetového dňa emoji (áno, niečo také skutočne existuje; bol v pondelok 17. júla), predstavila firma Apple náhľady 12 nových obrázkov. Pribudnú k farbistej a čím ďalej tým prepracovanejšej palete emoji, ktoré v posledných rokoch do istej miery začali nahrádzať časť ľudskej komunikácie.

Nové kreslené obrázky zahŕňajú ženu v hidžábe, dojčiacu ženu, vracajúcu tvár, zombíka a sendvič (konečne). Plná zostava emoji bude zverejnená v priebehu tohto roka s úpravami pre rôzne operačné systémy Apple.

emojipedia.org

​Apple sa vytrvalo posúva k čo najväčšej univerzálnosti a rozmanitosti svojich emočných obrázkov. V roku 2015 umožnil používateľom zmeniť farbu pleti väčšiny svojich ľudských emoji. Žena s hlavou zahalenou šatkou či dojčiaca žena idú ruka v ruke s týmto trendom.

emojipedia.org

​Všetky emoji, ktoré sa neskôr zabývajú v našich telefónoch a ďalších mobilných zariadeniach, najprv vyberá a schvaľuje nezisková skupina Unicode Consortium. Výberový proces je tak zložitý a komplexný, že by to hociktorého užívateľa zaskočilo.

Hlavným rozhodovacím faktorom je, či je daný emoji potrebný a kompatibilný s používanými kreslenými symbolmi na ďalších platformách, ako je Snapchat alebo Twitter.

emojipedia.org

​Ďalším významným faktorom je predpokladaná frekvencia a rozšírenosť užívania, ktorá musí byť veľmi vysoká buď celosvetovo, alebo v rámci konkrétnej skupiny užívateľov.

To bol tiež s najväčšou pravdepodobnosťou dôvod, prečo selekciou prešiel emoji v podobe ženy s hlavou zahalenou hidžábom. Jeho vznik iniciovala šestnásťročná dievčina zo Saudskej Arábie Rajúf Alhumazíová a jej snahu podporila zakladateľka Reddit Alexis Ohanianová.

emojipedia.org

​Návrh na nový emotikon môže konzorciu predložiť ktokoľvek, rovnako ako to urobila Rajúf. To, či bude alebo nebude schválený, často záleží aj na spôsobe, akým je žiadosť podaná. V tomto prípade ju podporil televízny kanál AJ+ mediálnej siete al-Džazíra, ktorý na Twitteri zverejnil video, v ktorom Rajúf vysvetľuje, prečo si myslí, že by toto emoji mal existovať. "Šatku na hlave nosia milióny žien na svete, a nie len moslimky," uviedla Rajúf a dodala, že už existuje emodži v podobe muža s turbanom.

Do konca júna bolo v rámci Unicode Štandard schválených 2666 emoji. Kto loboval za zombie, správy neuvádzajú.

emojipedia.org

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
06. máj 2024 13:59