StoryEditor

Ako uspieť na LinkedIn? Pozreli sme sa, ako na to idú CEO a vieme, ako pomôžu heštegy či CAPSLOCK

08.10.2022, 21:00
  • Agentúra Data on Steroids spracovala analýzu komunikácie sto najvplyvnejších CEO na slovenskom LinkedIn.
  • Okrem množstva zaujímavých insightov sa dozviete, ktorí slovenskí CEO majú na Linkedin najväčší mediálny výtlak, na akom princípe funguje algoritmus LinkedIn a ako ho využiť vo svoj prospech, aby ste tvorili atraktívny obsah, ktorý sa dostane k tisíckam používateľov.
  • Analýza Data od Steroids je podložená dátami, získanými z viac ako 3 500 postov od stovky najvplyvnejších CEO slovenského LinkedIn.
  • Pre Stratégie ju okomentovali autori: Ján Stareček z Data on Steroids a LinkedIn storyteller Miki Plichta. 

Ján Stareček: Ako sme vyberali najvplyvnejšieho CEO?

image

Jan Stareček, Data on Steroids

Aby sme vedeli nominovať tie najrelevantejšie profily, bolo potrebné stanoviť jasné výberové kritériá, ktoré kvalifikujú do užšieho výberu relevantné mená, ktoré spĺňajú nasledujúce podmienky.

Zaujímala nás funkcia – CEO, General Manager, Managing Director a ich ekvivalenty. Všetci museli pôsobiť na Slovensku, všímali sme si iba tých, ktorí majú minimálny počet 800 followerov, dvadsať zamestnancov a za posledný mesiac publikovali aspoň jeden post.

Na základe týchto kritérií sme z osemsto CEO slovenského LinkedIn vybrali do užšieho výberu top sto profilov, pri ktorých sme analyzovali mediálny výtlak ich komunikácie za uplynulých dvanásť mesiacov.

Kompletné výsledky nájdete TU.

Upozorňujeme, že z nášho výberu, mohli vypadnúť relevantné profily, ktoré však v lete aktívne nepostovali, alebo majú nepresne uvedený názov pozície vo svojom profile.

Aby sme vedeli kvantifikovať vplyv jednotlivých CEO, museli sme vypočítať ultimátny, súhrnný ukazovateľ, ktorý reprezentuje výkonnosť profilu v kľúčových výkonnostných metrikách. Najdôležitejšou metrikou sa tak stala celkovo vygenerovaná mediálna hodnota, ktorá určuje poradie celkového rebríčka najvplyvnejších CEO.

image

CEO na instagrame

Ako funguje algoritmus šírenia postov na LinkedIn?

Pre výpočet mediálnej hodnoty komunikácie jednotlivých CEO sme museli pochopiť, ako funguje algoritmus organického šírenia postov na LinkedIn, aby sme dokázali vypočítať počet ich videní.

Z analyzovanej vzorky dát sme zistili, že na počet videní postu, a teda ich mediálnu hodnotu má zásadný vplyv miera engagementu followerov.

Znamená to, že čím viac interakcií post dosiahne, tým viac sa rozširuje skupina ľudí, ktorým sa zobrazí, a tým viac impresií, a teda aj mediálnej hodnoty post získa. Toto tvrdenie dokazuje aj naša analýza vykonaná na vybranej skupine LinkedIn profilov, z ktorej nám vyšlo, že medzi engagement rate a videním postu existuje vysoká miera korelácie na úrovni 0,96.

Ako napísať úspešný post?

Kľúčová pre vygenerovanie vysokej mediálnej hodnoty je teda dosiahnutá miera engagementu. Čím je vyššia, tým sa post stáva virálnejší, zobrazuje sa väčšiemu počtu ľudí a získava tak vyššiu mediálnu hodnotu.

Tu je zopár najúčinnejších tipov na základe analyzovaných dát. Šíreniu postu je možné napomôcť aj použitím správnych hashtagov, ktoré podporujú takzvaný matching.

Ak napríklad autor publikuje atraktívny post a použije hashtag #business, tak zvyšuje šancu, že sa príspevok ukáže človeku, ktorý mu je geograficky blízky alebo je blízky z pohľadu hĺbky vzťahov či sleduje podobné témy.

Ak niekoho zmienite vo svojom poste, príde mu o tom notifikácia a zvyšuje sa pravdepodobnosť, že si post prečíta a bude s ním interagovať.

Čas strávený konzumáciou postu má okrem engagementu kľúčový vplyv na virálne šírenie postov. Nebojte sa dlhších textov. Platí, že čím dlhší čas používatelia strávia na vašom poste, tým ho LI považuje za atraktívnejší a tým ho viacej zobrazuje aj ďalším používateľom.

Vyššiu šancu zaujať máte použitím obrázka alebo videa. Textové posty a ostatné typy obsahu dokážu zaujať používateľov menej.

Oplatí sa robiť CAPSLOCK nadpisy, používať kapitálky v nadpisoch a text štruktúrovanosť do viacerých odsekov. Takto formátovaný text má vyššiu šancu zaujať čitateľa, aby s ním interagoval alebo strávil viac času jeho konzumovaním. Vysoký počet neaktívnych followerov znižuje potenciál organického šírenia postov.

Preto je lepšie mať menej, ale aktívnych followerov ako naopak. Extenzívne posielanie žiadosti o connection bez hlbšieho alebo reálneho vzťahu alebo automatické akceptovanie žiadosti zo strany obchodných zástupcov či softvérových developerov z Indie znižuje v konečnom dôsledku dosah vašich príspevkov. Viaceré zdroje uvádzajú, že šírenie vášho príspevku negatívne ovplyvní, ak publikujete post, do ktorého vložíte hypertextový odkaz na externý zdroj. Z analyzovanej vzorky dát však vyplýva, že toto tvrdenie sa nepotvrdilo.

Vo všeobecnosti tiež platí, že na výšku engagementu sme  čas a dátum publikovania postu  nevedeli v analýze vyhodnotiť, pretože LinkedIn nezverejňuje presný údaj pri jednotlivých postoch.

Najdôležitejším faktorom je predovšetkým kvalitný a autentický obsah s vysokou pridanou hodnotou pre vašich followerov. To je konštanta, ktorej by ste sa mali držať a bude fungovať aj v prípade, že LinkedIn svoj algoritmus zmení.

Akú hodnotu môže mať vaša komunikácia na LinkedIn?

LinkedIn je sociálna sieť s vysokým organickým zásahom, ktorý je možné dosahovať vďaka virálnemu algoritmu LinkedIn. V kombinácii s vysokým CPM (Cost per mille) LinkedIn, ktoré odzrkadľuje bonitných používateľov tejto siete, je možné cez osobný profil vygenerovať obrovskú mediálnu hodnotu, ktorá sa pri najúspešnejších postoch môže rovnať aj celostránkovej inzercii v Trende.

Napríklad najúspešnejší z postov Michala Meška dosiahol podľa nášho odhadu mediálnu hodnotu 6 217 eur. Post sa podľa našich odhadov zobrazil na LinkedIn viac ako 155-tisíckrát, napriek tomu, že Meško mal v čase publikovania tohto postu len okolo 6-tisíc followerov.

Miki Plichta: Rastú nám Chief E-communication Officers (CEOs)

image

Miki Plichta

V čase, keď 74 %* Slovákov neverí v médiá, je pre riaditeľov komunikácia na najdôveryhodnejšej sociálnej sieti obrovská príležitosť. Niektorí LinkedIn pochopili ako tlačové centrum s priloženou fotografiou, iní zase z toho spravili manažérsky blog. A práve ten druhý prístup si získava čoraz väčšie ohlasy. Podľa dát je zrejmé, že používatelia LinkedIn oceňujú unikátne príbehy, názory a insighty. Chcú originálny obsah a radi si ho vypočujú z osobitnej perspektívy riaditeľa.

Za zmienku stojí najvýraznejšia aktivita najvplyvnejších CEO na LinkedIn na Slovensku. 

  • Andrej Zaťko, 365.bank, zabodoval nostalgickou fotografiou starého počítača a úvahou o dnešnej role internetu.
  • Richard Strapko, VšZP, spropagoval iniciatívu ružový október a preventívnu diagnostiku karcinómu prsníka.
  • Peter Augustinič, DGT Factory, demonštroval na kočíkovaní flexibilný pracovný čas.
  • Andreas Truls, Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia, ohlásil rozšírenie vozového parku o kolobežky.
  • Juraj Gago, Simplicity, zdieľal video primátora Vitaliho Klička pri predstavovaní ich aplikácie v Kyjeve.
  • Milan Kaňuščák zo stavebnej firmy KAMI PROFIT bol najaktívnejším riaditeľom, až s 266 príspevkami za rok.
  • Juraj Jurčík, Generali, rezonoval s bežeckou výzvou pre deti zo znevýhodnených rodín.
  • Peter Krutil, SLSP, sa osobným vyznaním prepojil na kampaň, ktorá motivuje mladých ľudí, aby sa vrátili späť domov.
  • Maroš Chovan, Solar Company, vtipne žiadal všemohúceho, aby svietilo čo najdlhšie na ich solárne panely.
  • Michal Meško, Martinus, ocenil 13-ročné podnikanie s manželkou.

Aj v komunikácii najvýraznejších CEO je priestor na lepšie strategické uchopenie. Mnohé profily sú obsahovo podvyživené a nevyužívajú nové funkcionality, ako napríklad prezentačné video.

Zriedkavé sú aj obsahové seriály, kde by si riaditelia podmanili tému a stali sa tak pravými myšlienkovými lídrami. Absentujú aj videovlogy, v ktorých by sa prezentovali ich názory a ukazovali by sa aj aktivity zo života firmy.

Mnohých to ťahá k zdieľaniu ľúbivého obsahu a úspechu s PR nádychom. Naopak, často absentuje úprimný názor, ohlasovanie zlých správ či zdieľanie menej populárnych odborných tém. LinkedIn sa za posledné roky výrazne uvoľňuje. Pozitívne je, že sa stáva primárnym zdrojom informácií a vnímania celej firmy.

Kľúč k úspešnému postu

+ 64 % reakcií: ak boli v postoch použité hashtagy

+ 100 % reakcií: ak post obsahoval zmienku iného profilu

+ 152 % reakcií: ak post obsahoval viac ako 200 znakov

+ 700 % reakcií pri postoch s obrázkom alebo LinkiedIn videom oproti iným typom postov.

+ 1 000 % reakcií pri postoch, ktoré obsahovali nadpis písaný CAPSLOCKOM a mali dlhší text štruktúrovaný cez odseky

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
28. máj 2024 07:40