StoryEditor

Naše ženy, ktoré hýbu svetom IT biznisu

12.03.2012, 23:00
Tri Slovenky, tri príbehy. A za každým z nich stoja jednotky a nuly

Pred niekoľkými dňami sa v Silicon Valley udeľovali ocenenia TechFellow Awards. Na prekvapenie mnohých, väčšinu cien za inovácie a rozvoj dostali ženy. Zdá sa, že časy, keď boli ženy v IT biznise ojedinelými zjavmi, sú preč. Dôkazom sú aj tri Slovenky, ktoré sme pre vás oslovili.


Naučím vás tykať si s IT
Pohybovať sa v prostredí, ktoré je typické skôr pre mužov, nie je pre Andreu Horáčkovú žiadna novinka. Predtým, ako sa stala riaditeľkou najväčšieho IT školiaceho strediska na Slovensku GOPAS, totiž pracovala v automobilovom priemysle. „Keďže v tejto oblasti som už necítila potenciál rásť, brala som IT biznis ako príležitosť naučiť sa niečo nové. Navyše v oblasti, ktorá každodenne prináša prelomové inovácie,“ vysvetľuje.
Dnes má na starosti m lektorov, ktorí vás naučia všetko od základov, až po používanie špecializovaných programov či zručností, ako vyvíjať nové. Andrea Horáčková sa stará nielen o ich výber, ale aj o chod a fungovanie (aj finančné) celého strediska.
Aj ona vníma, že ženy v IT prostredí nie sú ešte celkom bežným zjavom. „Samozrejme, chcelo to istý čas, kým som získala väčší prehľad. Ale bolo to podobné, ako keď nastúpite do akejkoľvek novej firmy,“ hovorí. No má skúsenosti, že muži pristupujú k ženám v IT biznise skôr pozitívne, hlavne keď sa s nimi dá diskutovať na požadovanej úrovni. „Dokonca by som povedala, že muži takéto ženy obdivujú. Prípadne privítajú človeka s trochu odlišným pohľadom na problém a jeho riešenie,“ prízvukuje.
Priznáva však, že ak chce v IT vyniknúť žena, musí pre to spraviť viac ako muž. „Ale všetko závisí do konkrétnych ľudí. My ženy sme dôslednejšie, opatrnejšie a zodpovednejšie, inak vnímame niektoré veci. Muži sú zas dravší. Považuje to za dobrú kombináciu, takže spolu by to malo klapať.“

Kto je lepší programátor? Muž tvrdí, že ja
Keď sa povie IT projektový manažér, pardon, manažérka, nie každý si hneď vie predstaviť, čo sa za tým skrýva. Takže čo vlastne? „Mojou prácou je zrealizovať projekt od úplných základov, teda od prvej analýzy, cez vytvorenie dátového modulu, jeho programovanie až po vytvorenie konečného informačného systému,“ vysvetľuje Renáta Beláková zo spoločnosti iNGs. Stále trochu tápete? „V prvom rade musím dokonale poznať prácu človeka alebo spoločnosti, pre ktorú informačný systém vytváram,“ prízvukuje. To znamená stať sa akoby pracovníkom firmy a dôkladne pochopiť problematiku, ktorou sa zaoberá. „Zároveň sa snažíme nájsť spôsoby, ako tú prácu urýchliť a zjednodušiť. Lebo zvyk je železná košeľa a niekedy stačí iba jemne pozmeniť postupy a veci sa hýbu rýchlejšie.“ Na základe toho sa potom vyrábajú jednotlivé moduly konečného informačného systému. „Predstavte si to trebárs ako práčku, kde máte rôzne programy na farebnú, bielu či jemnú bielizeň. Čiže každý modul rieši časť aplikácie, ale cieľ je rovnaký. V prípade práčky čistá bielizeň, pri informačnom systéme konečný výstup,“ snaží sa nám, takpovediac, „kuchynským“ IT jazykom vysvetliť postup.
Žena ako programátorka či vývojárka môže pôsobiť trochu ako „mimozemšťan“. Súhlasí s tým? „Stále tvoríme menšinu, stretla som sa aj s reakciou: Ježiš, to bude robiť žena, ale sú to skôr ojedinelé prípady,“ smeje sa Renáta Beláková. Viac ako pohlavie vraj zaujímajú schopnosti. „Keď idem za klientom, tak nie ako žena, ale ako odborník. Plusom býva, že viem niektoré veci lepšie odkomunikovať. Dôležitá je energia, ktorú vysielate,“ tvrdí.
Vždy vraj inklinovala k technickejším predmetom a prešla si pozície od „obyčajného“ operátora cez programátorku až po IT projektovú manažérku. A ako vníma jej IT zdatnosť okolie? „No, sú, samozrejme, radi, keď im pomôžem s počítačom doma,“ usmieva sa. Aj manžel? „Môj muž robí podobnú prácu ako ja, takže si nemáme čo vyčítať. Ja hovorím, že je oveľa lepší ako ja, on tvrdí presný opak.“


Paragrafy a počítače? Môj každodenný chlebíček
Máte doma v počítači nainštalovaný legálny softvér? Pokiaľ nie, táto mladá žena vám pravdepodobne bude dýchať na chrbát. Adriana Tomanová sa totiž už dvanásty rok zaoberá odhaľovaním pirátskeho softvéru ako právna zástupkyňa neziskovej organizácie Business Software Alliance (BSA) na Slovensku. Zdá sa vám spojenie právnických poučiek a IT zvláštne? „Zastupujem jednak BSA, ale aj jednotlivých výrobcov softvérov v trestných aj civilných konaniach, robím školenia pre IT odborníkov, políciu či prokuratúru, ale aj osvetu,“ vyratúva. To, že má o robotu postarané, dokazujú aj čísla. Až 42 percent softvéru v našich počítačoch nemáme legálne, pričom priemer v Európskej únii je 35 a napríklad v susednom Rakúsku len 24 percent.
Najčastejšími hriešnikmi bývajú podľa nej firmy, ktoré majú od päť do sto počítačov, bežné domácnosti sa vraj v tomto ohľade postupne zlepšujú. „Viete, podnikateľa ani nenapadne ukradnúť automobil alebo mobilný telefón, ale napálenie cédečka so softvérom považuje akosi za normálne. Potom však bývajú veľmi prekvapení, keď im príde do firmy polícia, zhabe im počítače a ich predvedie na výsluch,“ vysvetľuje.
Pokiaľ si myslíte, že sa len oháňa paragrafmi, ste na omyle. „Ako právnička musím ovládať aj technickú stránku veci, aby som ju vedela správne vyriešiť,“ hovorí Tomanová. Hoci niekedy je komunikácia so špecialistami trochu komplikovaná. „To vyslovene mužské technické zmýšľanie sa pohybuje v inej dimenzii. Ale pýtam sa dovtedy, kým vec riadne nepochopím a zatiaľ mi vždy ochotne a trpezlivo všetko potrebné vysvetľujú,“ smeje sa. Aj keď šikovných žien v IT pribúda, Adriana Tomanová priznáva, že táto oblasť je stále v mužskej dominancii.


Ženy tento rok ocenené TechFellow Awards:

Clara Shih
Založila softvérovú spoločnosť Hearsay Lab, ktorá pomáha podniakateľom manažovať a merať ich online prezentáciu prostredníctvom sociálnych sietí. Jej kniha The Facebook Era sa stala bibliou pre všetkých, ktorí chcú pomocou sociálnych sietí zvýšiť zisky. Okrem toho ju používajú ako učebnicu na Harvarde.

Heather Harde
Niekdajšia CEO TechCrunch, ktorú prebudovala na jedného z lídrov v oblasti technologických spravodajských serverov. Posledných desať rokov spolupracovala aj s multinárodnou mediálnou skupinou News Corporation a je jednou zo zakladajúcich členov Fox Interactive Media.

Hilary Mason
Vedúca výskumníčka v rámci projektu bit.ly, zároveň spoluzakladateľka HackNY, neziskovej organizácie, ktorá združuje mladých nadaných hackerov. Píše tiež odborný blog Dataists a je členkou hackerskej skupiny NYC Resistor.

Leila Janah
Zakladateľka a CEO spoločnosti Samasource, sociálnej siete, ktorá spája vyše 800 žien, mladých ľudí a utečencov žijúcich v chudobných podmienkach. Pomáha im dostať sa zo zlej situácie ich zapájaním do rôznych digitálnych projektov. Garantmi Samasource sú napríklad Rockefellerova čo Mulagova nadácia. Absolventka Harvardskej univerzity má na konte napríklad aj ocenenie Najinovatívnejšia žena technológiách za rok 2010.

Victoria Ransom

Založila viacero spoločností, ktoré dodnes úspešne fungujú. Za všetky spomeňme aspoň Wildfire Interactive, v rámci ktorej Victoria vyvinula rezervačný systém pre malé a stredne veľké cestovné kancelárie. Okrem ďalších aktivít založila vlastnú cetsovnú kanceláriu Access Travel, ktorá sa zameriava na dobrodružné ceestovanie.

menuLevel = 2, menuRoute = style/moderna-zena, menuAlias = moderna-zena, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 01:25