StoryEditor

Manuál dokonalej pokožky existuje

22.06.2011, 00:00
Staršia generácia si ešte pamätá časy, keď bolo "in" napoludnie sa natierať fritovacím olejom. Aby slnko lepšie "chytalo"...

Takéto niečo je dnes už našťastie minulosťou, ale v čase rôznych výživových doplnkov, samoopaľovacích mliek, solárií a ich vzájomných kombinácií možno viacerí z nás robia podobnú chybu. Ako pokožku pripraviť na leto tak, aby sme o pár rokov neslúžili ako odstrašovací príklad my sami?

Pľuzgiere a iné „suveníry“
Podľa správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) ochorejú na rakovinu kože každý rok asi dva milióny ľudí. Odstrašujúca štatistika WHO ďalej tvrdí, že každá tretia diagnostikovaná rakovina sa týka práve kože a jej príčinou je nadmerné vystavovanie sa UV žiareniu. Ešte stále máte chuť vydať sa o dvanástej na nafukovačke v ústrety slnku?

„Mnohí ľudia ešte aj dnes robia chybu v tom, že prídu k moru a chcú, aby boli hnedí za deň,“ hovorí kožná lekárka Ružena Sochorová z Centra laserovej a estetickej dermatológie Life Style v Bratislave.

 

„Mnohí sa často vystavia prvému slnku bez ochranného faktora, alebo používajú nekvalitné prípravky za lacný peniaz,“ dodáva dermatologička Vlasta Mitterová z kožnej ambulancie v Banskej Bystrici. Ako teda rozpoznať kvalitu?
„Rozhodne by som uprednostnila nákup opaľovacieho prípravku v lekárni,“ hovorí Mitterová.

Na druhej strane správne opaľovanie neznamená ani to, že sa od rána do večera musíte natierať krémami s ochranným faktorom 70. Stačí nájsť tú správnu cestu, vďaka ktorej sa z dovolenky vrátite s vytúženým bronzom a bez suvenírov v podobe hnedých fľakov či pľuzgierov.

Zlatá stredná dvadsiatka
„Pred vystavením pokožky letným slnečným lúčom je vhodné začať opaľovanie na jemnejšom jarnom slnku, ktoré nám vytvorí mierne zhnednutie pokožky, a tým prirodzenú ochranu pred UV žiarením,“ pokračuje Sochorová. V prípade, že ste tie jarné lúče zmeškali a chystáte sa k moru, odporúča dermatologička na tvár, ktorá vyčnieva pri plávaní, ochranný faktor 50. Rovnaký kupujte aj pre deti a v prípade, ak napríklad splavujete rieku a ste celý deň na slnku.

„V našich zemepisných šírkach stačí na začiatok ochranný faktor 20 – 30,“ tvrdí Sochorová a dodáva, že na tvári a ramenách by sme mali používať vždy vyšší faktor ako na zvyšku tela.

Nezabúdajte pritom, že UV žiarenie preniká cez sklo, cez vodu do hĺbky asi 40 cm a opaľuje aj v tieni. Ak zbadáte, že vaša pokožka má ružovkastú farbu, už ju bez použitia ochranného faktora slnku nevystavujte.

Ochranný faktor si vypočítajte na mieru
Pri regáloch s opaľovacími prostriedkami už nemusíte tipovať. Ten správny ochranný faktor si môžete ľahko vypočítať presne na mieru. Stačí vám poznať dva základné údaje: tzv. UV index a váš fototyp. Hodnotu UV indexu pre konkrétnu lokalitu, kam sa chystáte, nájdete napríklad na stránke www.meteo.sk. Potom sa zaraďte do jednej zo štyroch kategórií fototypov. „Jednotky“ majú ryšavé vlasy, veľmi svetlú pokožku, pehy a vždy sa spália. Na slnku môžu byť bez ochrany najviac 10 minút. Svetlookí a svetlovlasí ľudia sú väčšinou typ 2 a ich koža sa opaľuje do červena, bez ochrany sčervenie za 10 -20 minút. „Trojky“ majú stredne svetlú kožu a hnedé až tmavé vlasy, spália sa len zriedka. Na slnku bez ochranného prostriedku môžu byť 20 - 30 minút. Ľudia s tmavou kožou a vlasmi patria do fototypu 4, hranica sčervenania kože je 45 minút.
Ak teda poznáte svoj fototyp a UV index destinácie, podľa tabuľky vyššie si ľahko zistíte váš ideálny ochranný faktor.

Samoopaľovacie mlieka v lete odložte
Samstatnou kapitolou biznisu s opaľovaním sú rôzne výživové doplnky a samoopaľovacie mlieka. Tie sú podľa dermatologičky na rozdiel od solárií úplne bezpečné. Ale pozor, samoopaľovacie mlieka používajte len v zime, ich kombinácia so slnečnými lúčmi nie je vhodná. Pri výživových doplnkoch toto pravidlo neplatí.

„Kvalitné betakaroténové prípravky sú odporúčané ako ochrana zvnútra,“ podotýka Vlasta Mitterová. Môžete ich používať aj ako predprípravu kože pred pôsobením slnka, ale keď to nestihnete, existujú aj priamo ochranné druhy betakaroténov. Dajte si však pozor, či nie ste na niektorú zo zložiek výživového doplnku alergickí. Aj v tom prípade by sa totiž vaše opaľovanie mohlo skončiť skôr, ako sa vôbec začne.

menuLevel = 2, menuRoute = style/moderna-zena, menuAlias = moderna-zena, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 00:32