StoryEditor

Svadobná sezóna bude zelená. A nostalgická

10.04.2012, 00:05
Poháre na zaváranie a čierno-biela torta. Zisťovali sme, aké sú najnovšie svadobné trendy.

Rok 2012 by vraj mal byť (okrem iného) aj rokom svadieb. Aspoň podľa numerológov. A keďže tohtoročná sezóna sobášov sa naplno rozbieha práve tento týždeň, vydali sme sa po stope najaktuálnejších trendov.

Všetko, čo má dušu
Vintage a Eko. To sú prívlastky, ktoré asi najvýrečnejšie vystihujú ducha tohtoročnej sezóny. „Hocičo, čo pripomína dobu dávno minulú, je in,“ pritakáva Marta Chrappová z cateringovej spoločnosti Food and the city. „Smaltové hrnčeky, poháre na zaváranie, gramofónové platne, staré fotografie... Všetko, čo má ,dušu’, je vítané.“  Čoraz obľúbenejšie je aj vlastnoručné vyrábanie pozvánok, najlepšie z recyklovaného papiera.


Atmosféru svadobnej hostiny podčiarknu svadobné fotografie prarodičov. Snímka: archív


A zrejme nie je náhoda, že sa tieto trendy zjavujú práve v čase pretrvávajúcej finančnej krízy. „Mladí ľudia sa snažia neplytvať peniazmi ani jedlom,“ tlmočí svoju skúsenosť Silvia Kőrösová z Ceremony. Snaha o svojpomocnosť agentúram príliš nehrá do karát, ich služby však bohato ocenia minimálne tí, ktorí si z rôznych dôvodov potrebujú svadbu zorganizovať doslova za pár dní. „Pokiaľ je klient rozumný, ide to aj za týždeň,“ tvrdí Ingrid Litmannová zo Svadobného domu Štúdia Škerák.

Odvážne volia čierno-bielu
Čo sa týka výzdoby, honosné sály plné dekorácií túto sezónu príliš nečakajte. Hitom je jednoduchosť a čistota foriem, prípadne nostalgický šmrnc dôb minulých. Celkovú atmosféru poznačí najmä výber farieb. V obľube zostáva zlatokrémová, lososová či fialová klasika, no tento rok sa k slovu podľa Silvie Kőrösovej dostávajú aj živé farby: tyrkysová, žltá a výrazná ružová. „Odvážne nevesty si trúfnu aj na čierno-bielu kombináciu, ktorá pri správnom pomere tmavých sviečok a kamienkov a bielych ruží či orchideí dokáže pôsobiť veľmi elegantne.“ A čuduj sa svete, táto kombinácia si vraj vydobýja miesto aj na svadobných šatách a tortách.

Na kombináciu čiernej a bielej si trúfnu len odvážni, fialová patrí k obľúbeným stálicám.  Snímka: Food an the city

Fotokabínka a cukrová vata
No šetrný mod sem, šetrný mod tam, i táto sezóna prináša zaujímavé ozvláštnenia. Tá čoraz obľúbenejšia iste zaboduje najmä u romantikov... a je ňou  vypúšťanie holubov z klietky. „Je to pekný moment, ktorý bude určite prekvapením pre svadobných hostí,“ presviedča Silvia Kőrösová. Svadobnú hostinu zas môžu obohatiť atrakcie ako výroba cukrovej vaty či fotokabínka na výrobu bláznivých fotiek – ktoré pre svojich klientov pripravil napríklad Svadobný dom Štúdia Škerák.

"Holubia atrakcia" bude mať určite úspech. Snímka: archív

A hoci sa na Slovensku stále veľmi nenosia v zahraničí obľúbené „tematické svadby“, občas sa aj u nás zjaví netradičná požiadavka. „Tento rok jednoznačne viedla svadba v Disney štýle,“ tvrdí Marta Chrappová. „Na rozprávky odkazovalo všetko – výzdoba, pozvánky, hudba... A po polnoci sa nekonalo čepčenie, ale skúšanie črievičky a korunovácia princa a princeznej.“

Svadba v štýle Disney. Snímka: Food and the city

V cudzine vám zariadia aj svedkov
Prísľubom romantiky sú aj čoraz obľúbenejšie sobáše pod holým nebom, či dokonca na pieskovej pláži. Snúbenci, ktorí sa rozhodnú pre svadbu v zahraničí, obľubujú najmä Seychely a Maurícius, kde je možný aj právoplatný sobáš. U nás sa tomuto odvetviu venuje napríklad cestovná kancelária Travel & Business Centre. „Pre svojich klientov zaobstaráme všetko – od leteniek, cez ubytovanie, výzdobu, tortu, kaderníka, služby profesionálneho fotografa a dokonca aj svedkov. Miesto sobáša si vyberajú sami – či už v romantickej kvetinovej záhrade, alebo na pláži," tvrdí Zuzana Zjavková.

Páni volia polnočnú modrú
A čo by si budúci mladomanželia mali túto sezónu obliecť? Čo sa týka svadobných šiat, tie najmodernejšie sú ušité z ľahkých materiálov, ako tyl a mušelín, a ozdobené veľkými mašľami, prípadne opaskami. Mali by sa niesť v už spomínanom duchu čistoty, jednoduchosti a tiež pohodlnosti. V rámci ozdôb sú aktuálne veľké kvetinové hrebene do vlasov alebo čelenky s kvetinovou ozdobou.

Ženísi, ktorí chcú držať prst na pulze módnych trendov, si zrejme vyberú oblek v tmavomodrej farbe – takzvanej midnight blue – v zoštíhlenej fit línii, prípadne stavia na vzorované materiály s hodvábnym leskom. Kto však zostane pri pásikovanej klasike, alebo sa zmestí do škály sivej, čiernej a hnedej, nič nepokazí. Podmienkou je len kvalitný materiál. Pomerne  jednoduché, nie?

menuLevel = 2, menuRoute = style/moderna-zena, menuAlias = moderna-zena, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 06:29