StoryEditor

Kávu už dávno nevarím. Teraz robím veľký biznis

12.10.2011, 00:00
Na biznis kurzoch pre dámy vás naučia, ako si získať rešpekt u mužov -- ženskými zbraňami. Vyskúšali sme si osobný koučing na vlastnej koži.

„Na našich kurzoch sa snažíme vytvoriť z dám dokonalé profesionálky. Venujeme sa komunikácii, biznis vizáži, ale aj spoločenskej etikete,“ tvrdí na začiatku nášho stretnutia v kaviarni profesionálna trénerka Erika Feketová. Nenápadne zosúvam lakte zo stola. „Ak vám niekto podá vizitku, spôsob, ako s ňou zaobchádzate, napovedá, ako si daného človeka vážite. Najlepšie je nechať ju na stole,“ zaznie o čosi neskôr. Pohľad mi padne na roh vizitky zasunutej do bočného vrecka mojej kabelky. V duchu sa zaväzujem, že ten vizitkár už prestanem používať len ako príručné zrkadlo. Pomaly nadobúdam presvedčenie, že tento rozhovor sa chtiac či nechtiac zvrtne na osobný biznis koučing. Ale nakoniec... prečo nie?

Ľadová kráľovná na slovenský spôsob
Biznis kurzy pre ženy nie sú na našom trhu úplnou novinkou. Mnohé z nich fungujú už roky, ich obsah sa však neustále prispôsobuje aktuálnym trendom a požiadavkám. Ide vlastne o koučing na mieru pre ženy pohybujúce sa v oblasti vysokého biznisu. Od asertivity až po zovňajšok – na týchto kurzoch sa dozviete všetko, čo dokonalá profesionálka potrebuje. Ale pozor, v žiadnom prípade nejde o vytvorenie imidžu „ľadovej kráľovnej“, práve naopak.
„Nemyslím si, že jedinou cestou, ako získať pevné a akceptované postavenie ako manažér-muž, je byť tvrdá, nekompromisná či autoritatívna,“ varuje Feketová. Podľa nej by sa ženy v žiadnom prípade nemali v biznise prispôsobovať mužom (čo sa u nás dosť často deje), ale mali by bojovať svojimi vlastnými zbraňami.
„Je to najmä intuícia a veľká dávka empatie,“ prízvukuje Feketová.

Ženy by sa v biznise nemali prispôsobovať mužom, tvrdí biznis trénerka.

Slon v porceláne
Počas tohto rozhovoru som sa dobrovoľne stala pokusným králikom – pýtam sa teda, aké chyby som počas prvých minút urobila.
„Možno by som sa viac venovala úvodnému small talku,“ diplomaticky odpovedá moja novopečená trénerka. Je to tak, sústredila som sa na správne podanie rúk, empatický postoj, zdvorilé vystupovanie... a výsledkom bol strnulý dojem, ktorý všetko pokazil. Mimochodom, ak by mi podobnú otázku položila moja respondentka a trénerka zároveň, asi by som nevedela odpovedať. Bezchybný (nie nudný!) výzor, zdvorilé (nie umelé!) vystupovanie, ešte aj  moju vizitku mala položenú rovnobežne s hranou stola! Možno si síce zo začiatku budete pripadať ako slon v porceláne, výsledný efekt však určite bude stáť za to. Najnovšie sa totiž súčasťou týchto kurzov stáva aj kompletné imidžové poradenstvo, takže odchádzať budete nielen vyzbrojené tipmi, ako si u mužov vydobyť rešpekt, ale navyše aj s kompletne novou vizážou.

Aj asistentky majú svoje... problémy
V súčasnosti nájdete na trhu niekoľko biznis kurzov – ten, ktorý vedie Erika Feketová, má príznačný názov Business lady – dokonalá profesionálka. Okrem toho si môžete vybrať aj kurz Profesionálna asistentka, prípadne jednu z aktuálnych noviniek na českom trhu s názvom Ženský leadership. Mimochodom, lektorkou posledného spomenutého je Slovenka Mária Korčeková.
Nezdajú sa vám biznis kurzy pre asistentky,  alias office manažérky? Poriadny tréning si totiž vyžaduje aj táto pozícia. Podľa lektorky kurzov biznis imidžu pre asistentky Viery Trnkovej sa totiž práve tieto ženy často stretávajú s aroganciou či podceňovaním.
„Asistentky pritom musia ovládať biznis etiketu, byť technicky zdatné a vlastne ani nemajú bežný pracovný čas. V práci totiž musia byť prvé a nikdy neodchádzajú skôr ako šéf,“ tvrdí Trnková. Špeciálnu zručnosť si tiež vyžaduje schopnosť „spacifikovať“ rôzne typy ľudí, s ktorými prichádzajú do kontaktu.
„Ak majú ,osvieteného´ nadriadeného, ktorý im dokáže dôverovať, často sú schopné plniť omnoho náročnejšie úlohy, ako by ste čakali.“ Na jej kurzoch sa preto dámy učia byť asertívne, vydobyť si rešpekt a byť dokonalou vizitkou firmy, ktorú zastupujú.

Nikto nie je dokonalý.  Našťastie
„Jednoznačne mi tento kurz dal istotu, že ja, ako zamestnanec - žena, nie som v práci len na varenie kávy. Viem byť podstatným článkom tímu, veľakrát nenahraditeľným, aj v čisto mužskom manažérskom prostredí. Som na seba hrdá,“ hovorí z vlastnej skúsenosti účastníčka kurzu Business lady Daniela Hlístová. Po úspešnom absolvovaní niektorého zo spomínaných kurzov by ste si teda mali viac veriť a vyvarovať sa vážnejším pracovným faux pas. Aj keď...
„Rada by som vám predviedla správne ospravedlnenie mailom, o ktorom sme sa rozprávali. Zabudla som vám totiž do mailu predtým priložiť prílohu,“ prečítala som si vtipnú správu od „mojej“ lektorky na druhý deň. Takže jedno z najlepších zistení, milé dámy, znie: Takže predsa len nikto nie je dokonalý!

01 - Modified: 2004-06-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slobodná iracká vláda
menuLevel = 2, menuRoute = style/moderna-zena, menuAlias = moderna-zena, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 10:49