StoryEditor

Zhoďte po zime kilá na povel. S novými cvičeniami

27.02.2012, 23:00
Armádny dril či baletné pózy. Našli sme tri nové cvičenia, ktoré vás môžu baviť. A dostanú vás do formy.

Potrebujete sa po zime dostať do formy? Aby ste mali väčšiu motiváciu, vyskúšali sme pre vás tri nové cvičenia, s ktorými sa určite nebudete nudiť.

Ako na vojne. Makať, makať a makať
Nie ste typ pre aerobik či posilňovňu? Ak sa nebojíte výziev, mám pre vás tip. Vopred varujem, že minimálne po prvej hodine je svalovica zaručená. Výsledok však stojí za to. No poďme pekne po poriadku. Je niečo po šiestej večer a ja už trochu meškám na tréning boot campu v bratislavskej hale Elán.

Rozcvičku mám už za sebou, blysne mi hlavou, keď bežím zo zastávky do šatne a potom na plochu. Ale kdeže, behom sa všetko iba začína. Pridávam sa k partii asi dvadsiatich ľudí, ktorých „komanduje“ tréner Gabo.



Angličák v Bratislave

Drepy, výpady, kliky, to všetko sa strieda v pravidelných cykloch a ja zisťujem, že moje maximum nie je tridsať klikov, ako som si myslela. „A teraz vytvoríme dvojice, rátam do päť. Ak to nestihnete, tak si dáme päť angličákov, raz, dva...“ hovorí Gabo. „Čo si dáme?“ obraciam sa nechápavo na susedu, ale nestihne mi poriadne ani odpovedať a už „angličákujeme“. „Angličák“ sa skladá z „anjelika“, rozumej skoku do drepu, potom do polohy, ako keď začínate robiť kliky a naspäť do drepu, a potom do výskoku. Po druhom pokuse sa podarí všetkým nájsť dvojicu a môžeme pokračovať v posilňovacej rozcvičke.
Na záver nasledujem koliesko poklusom okolo atletickej haly.

Gorily s vami zacvičia...

Po krátkom výdychu pokračujeme akousi „opičou“ dráhou. Začína sa behom dopredu a chrbtom naspäť, nasleduje „gorila“ (tento cvik vraj tak volali už dávno pred preniknutím opičích nálad do ulíc) – teda v podrepe sa posúvate bokom, pričom sa striedavo odrážate nohami a rukami. A ďalej kotúľ letmo (ktorý som robila naposledy azda na strednej škole), rôzne skoky, drepy s medicinbalmi, zdvíhanie činky kettlebell (špeciálne guľové činky s držadlom v tvare U), beh s medicinbalom a ďalšie a nakoniec opäť poklus okolo celej haly. „Neflákam sa, ak niekoho uvidím, ako stojí, pomôže si angličákmi,“ kričí tréner, keď prekonáva polovicu trate.

Po prvom koliesku som začínala vnímať svaly, na ktoré som už dávno zabudla. Našťastie, popri krátiacom sa dychu sa začínali hlásiť aj endorfíny, ktoré pomohli s druhým kolieskom. A vynechať tretie zabránil pohľad na ostatných a vnútorný „hec“, že to jednoducho musím zvládnuť. „Tak čo, vládzeme?“ usmieva sa Ondrej Pavlák, hlavný tréner boot campu, keď mi pri následných brušákoch pridržiava nohy. „Jasné,“ vyfúknem posledné sily. No ani si neuvedomím, ako prebehla hodia a pol, a tréning je za mnou.


V bratislavskej hale Elán sa dvakrát týždenne schádza partia, ktorá si rada „dá do tela“. Tretí tréning je pri jazere Kuchajda.


Hranice? Posunieme...
„Prvýkrát som sa s týmto cvičením stretol počas pobytu v Anglicku, kde sú boot campy úplne bežné,“ hovorí Ondrej Pavlák, keď sa roztrasenými rukami snažím udržať diktafón. Boot camp je však americkým „vynálezom“. Vychádza z vojenských výcvikových centier a ak vám pripomína dril nováčikov v armáde, tak to je presne ono. „V zahraničí sú bežné aj dvanásťhodinové campy alebo mesačný intenzívny program,“ vysvetľuje. Myšlienka ho oslovila a rozhodol sa preniesť ju aj na Slovensko. Základom je zvýšiť kondíciu zo všetkých stránok. Ako mi potvrdzujú moji spolucvičiaci, výsledky sú citeľné už po niekoľkých hodinách. „Každý tréner má vlastnú koncepciu a cviky sa obmieňajú. Plusom určite je, že ľudia idú na hranicu svojich možností a vďaka kolektívu ich posúvajú,“ pokračuje. V skupine trénujú spolu muži aj ženy, takže je to ideálna možnosť, ako chodiť cvičiť spolu s partnerom... len nesmiete zvládnuť viac brušákov ako on.
Kde: Bratislava, Prešov
Za koľko: 4 – 5 eur/hodina

Roztočte to vlastnou váhou
Čerstvú novinku, ktorá je na Slovensku len druhý mesiac, sme si vysúšali v Pezinku. Zatiaľ jedine v tamojšom fitness klube Mirage je dostupný takzvaný race walker. O čo ide? „Momentálne je trendom kombinácia posilňovania a kondičného cvičenia a veľkých hitom sú rôzne bežiace pásy,“ vysvetľuje manažérka centra Marcela Volárová. „Race walker využíva chôdzu, ktorá je najprirodzenejším pohybom človeka. Hlavným rozdielom je, že tento stroj sa roztáča vlastnou váhou cvičiaceho, a teda na ňom môže cvičiť prakticky ktokoľvek,“ prízvukuje. Mimochodom, stroje, na ktorých budeme cvičiť, navrhoval dizajnér automobilov Ferrari.

Tak poďme na to. Spočiatku sa sama seba pýtam, čo môže byť skvelé na chodení stále dookola. Inštruktor púšťa rytmickú hudbu a po niekoľkých minútach svižnej chôdze na mierne vyvýšenom páse pochopím, že toto nebude len taká obyčajná „prechádzka“. Vychutnávam si skutočnosť, že rýchlosť pásu môžem regulovať sama a ľubovoľne jednoducho tým, ako rýchlo kráčam. Striedame kratšie a dlhšie kroky v rôznych častiach pásu, kráčame bokom, neskôr striedame kroky na páse s výkopmi do strán alebo pred seba a napriek počiatočným obavám sa ani po vyše pol hodine nenudím.

To celé je prešpikované posilňovacími a najmä strečingovými cvikmi, takže na nohách necítiť „bandasky“ ako niekedy napríklad pri behu. Asi v polovici hodiny zvyšujeme odpor pásu, a tým aj náročnosť. Po trištvrte hodine doslova leje nielen z inštruktora, ale z nás všetkých. Končíme opäť strečingom a ja sa už nemôžem dočkať, kedy sa pôjdem opäť „poprechádzať“.
Kde: Pezinok
Za koľko: info o cene v klube

Za hodinu baletkou
Pred pár rokmi doslova prevalcovala Slovensko zumba – ťažko u nás nájdete mesto či dedinu, kde by o nej ešte nepočuli. O to viac som sa však tešila na port de bras, novinku v ponuke viacerých fitnescentier. Tak ako zumba vychádza z latina, port de bras si za základ zobral balet. Čakala som teda o niečo menej náročnú a ladnejšiu verziu tejto pohybovej aktivity. Sčasti sa moje očakávania splnili, sčasti som ostala prekvapená.

V prvom rade – ak čakáte komplikované demi-plié či iné baletné prvky, nemusíte sa báť. Cvičenie podľa môjho rýchleho empirického prieskumu zvládali aj iné začiatočníčky a ak sa počas hodinky cvičenia vyskytli baletné techniky, určite nešlo o žiadne krkolomné kúsky. Čo sa týka jemnosti, port de bras je naozaj elegantným cvičením zameraným na správne držanie tela a posilnenie chrbta. A určite aj na ramená či paže, pretože tie počas tejto „reportáže“ dostali zabrať najviac.

„Nechcem schudnúť, potrebujem si najmä precvičiť chrbát a spevniť svaly,“ dozvedám sa od jednej z cvičiacich vedľa. Po hodine som nadobudla pocit, že práve takým je port de bras určené. Takže ak čakáte rýchlu stratu kíl či centimetrov, vyberte si radšej inú sálu. Po port de bras som sa však cítila zrelaxovaná a (možno podvedome) sa mi zdalo, že sa moje svaly pri pohybe vytvárajú o čosi harmonickejší celok. A najlepšie na záver: po nejakej svalovici na druhý deň nebolo ani stopy.
Kde: Bratislava, Zvolen, Žilina, Košice, Nitra, Prievidza, Trenčín
Za koľko: cca 5 eur/hodina

menuLevel = 2, menuRoute = style/moderna-zena, menuAlias = moderna-zena, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 22:22