StoryEditor

Užite si kúpeľ. Z vlastnej bomby

31.03.2011, 00:00
Kvapka éterickej silice, za hrsť levandule a trochu šípkového oleja. Podobné zloženie by ste na etiketách fľaštičiek v drogérii hľadali zbytočne.

Aj preto sa mnoho žien vracia k "manufaktúre“: vyrábajú si svoju vlastnú domácu kozmetiku. Na mieru. Jeden zo základných argumentov jej zástancov znie: Poznáte presné zloženie toho, čo používate.

"Výhodou domácej kozmetiky je tiež to, že v nej nemáte žiadne konzervanty, s výnimkou niektorých prírodných, ako je napríklad vitamín E alebo výťažok z jadierok hrozna,“ tvrdí Alena Kovaříková, ktorá v kreatívnej dielni U šikovných rúk organizuje kurzy výroby vlastnej kozmetiky.

Kakaové maslo, momentálna superstar
Skôr, než sa pustíte do domácej kozmetickej alchýmie, je dobré oboznámiť sa s niektorými zlatými pravidlami. Vyrobiť si totiž môžete čokoľvek od maslových muffinov do kúpeľa až po masážne telové oleje - rozdiel však je v náročnosti, správnom spôsobe prípravy i v dostupnosti surovín.

"Začiatočníkom odporúčam napríklad výrobu telového krému z kakaového masla, ktoré je teraz veľkým hitom. Použiť však môžete aj bambucké, avokádové alebo mangové,“ vymenúva Kovaříková. Tieto maslá môžete skombinovať s mandľovým či jojobovým olejom a pridať glycerín pre jemnosť. Na záver si môžete primiešať pár kvapiek vonného oleja obľúbenej vône.

 

Všetko pre vaše telo
Menej náročná je tiež príprava vlastného mydla, kde môžete zároveň viac popustiť uzdu svojej fantázii. Pridať si lupienky z ruže, ak budete chcieť, alebo trochu levandule...
"Glycerínovú hmotu kúpite ako polotovar a do nej už len pridáte farbu a vôňu,“ približuje Kovaříková. Základné suroviny pritom nie je problém zohnať - dostanete ich v hoby
obchodoch alebo v bio shopoch.

V zozname domácej kozmetiky ktorá nie je priveľmi náročná na prípravu, nájdete aj balzamy na pery, bomby či maslá do kúpeľa alebo kúpeľové soli.

"Výroba domácej kozmetiky je však často o metóde pokus - omyl. Musíte zistiť, čo konkrétne vám vyhovuje,“ dopĺňa Gabriela Dzurková Štofová. Dôležité je tiež sledovať trvanlivosť výrobku a správne ho skladovať. Podľa Kovaříkovej by vám napríklad telové maslo malo pri správnych podmienkach vydržať asi dva - tri mesiace.

A perlička na záver: veľkým hitom v zahraničí je minerálny mejkap. Je to mejkap vyrobený doma, a, ako inak, opäť na mieru. Jedna z prvých "minerálnych lastovičiek“ by mala na Slovensko dostať v júni v podobe kurzov na jej prípravu.

menuLevel = 2, menuRoute = style/moderna-zena, menuAlias = moderna-zena, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 03:15