StoryEditor

Štýlový aj bez obleku. Vyberte si správne topánky

18.03.2013, 23:00
Zabudnite na vyšmatlané "číňany". Aj topánky na voľný čas by mali byť kvalitné a šik.

Nie všetci, samozrejme, chodia do práce každý deň v obleku a nepotrebujú teda denne chodiť v spoločenskej obuvi. Svoj stabilný okruh takýchto zákazníkov si okolo svojho obchodu Basmatee rozmaznáva Jan Lichý. Do obchodu jemne prešediveného nadšenca sa za topánkami sťahujú architekti, kreatívci, umelci a ďalšie voľnomyšlienkárske duše, ktorým sa oblek prieči.

„Topánka robí päťdesiat percent vášho vzhľadu," hovorí, a tak by podľa aj človek, ktorý vyhľadáva originálne oblečenie, mal myslieť aj na svoje topánky. Jeho zákazníci väčšinou ani nikam inam nakupovať nechodia a dotvárajú si štýl práve tu. Voľnomyšlienkari a milovníci dizajnu si sem chodia pre legendárne japonské tenisky Onitsuka Tiger model Mexico 66. „Hoci to je, obyčajná 'teniska, vydrží pokojne aj päť rokov, a čím je staršia, tým vyzerá lepšie," dodáva Lichý.

K džínsom ale skvele vyzerajú aj „desert boots“ od Clarks Originals - strihom úplne jednoduchá topánka s výraznou farebnou podrážkou z kaučuku, ktorá vraj mala pôvodne uľahčovať chôdzu po piesočných dunách.



Určité značky topánok tak podľa Jána Hegenbart, majiteľa spoločnosti Beltissimo, fungujú ako poznávacie znamenie určitého druhu zákazníkov. „Zvláštnu skupinu napríklad tvoria fanúšikovia značky Camper, ktorá vyjadruje hravosť, kreativitu a humor."

Ak má niekto rád farby a taliansky štýl, potom siahne napríklad po značke Tod 's. Jej špecialitou sú mokasíny zvané Gommino, ktoré majú na podrážke 133 gumových výstupkov. Tie sú rôzne vysoké, chôdza je tak zvlášť pohodlná a muži si ich obľúbili najmä na šoférovanie, pretože s gumovými výstupkami sa noha nešmýka na pedáli. Prvý pár vznikol v 70. rokoch pre Gianni Agnelliho, hlavného akcionára Fiatu, ktorý ich nosil všade a zákazníkom sa tak páčili, že boli uvedené do výroby.


"Campery" sú veľmi pohodlné.

Ako sa o topánky starať?
Základné pravidlo nosenia topánok je: striedať. Topánka si po celodennom nosení potrebuje oddýchnuť. „Ešte teplú by ste ju preto mali natiahnuť na napínadlo. Lepšie je, samozrejme, drevené ako umelohmotné," upozorňuje Lincesso. Tie najkvalitnejšie napínadlá sú z cédrového dreva, ktoré najlepšie pohlcuje vlhkosť, a vyrábajú sa v rôznych veľkostiach.


Legendárne mokasíny Gommino. Ideálne na šoférovanie.



Preto by každý muž mal mať vo výbave aspoň dvoje topánky spoločenské, dvoje na voľný čas a potom dvoje športové, aby ich mohol striedať. „V prvom rade by malo byť jasné, že topánky boli aspoň pred odchodom z domu čisté," zdôrazňuje obuvník Radek Zachariáš, „človek v dobrých, ale špinavých topánkach o sebe hovorí, že mu záleží len na tom, čo je na prvý pohľad vidieť, a na zvyšok nedbá a je nedôsledný. "


Pestré farby oživia šatník. Ideálne na to sú napríklad tenisky Clae.
01 - Modified: 2024-04-17 08:26:39 - Feat.: - Title: Opuch, bolesť ci pľuzgiere: Tieto znaky vám napovedia, že nosíte ZLÚ OBUV 02 - Modified: 2024-04-12 20:27:40 - Feat.: - Title: Zomrel taliansky módny návrhár Roberto Cavalli 03 - Modified: 2024-04-12 12:00:00 - Feat.: - Title: Klasické čierne šaty či kožené saká: Tieto trendy z deväťdesiatok sa opäť hlásia o slovo 04 - Modified: 2024-03-24 12:11:11 - Feat.: - Title: Hodinky nie sú len praktickým, ale aj estetickým doplnkom: Naučte sa ich ladiť aj so zvyškom outfitu 05 - Modified: 2024-03-22 10:07:21 - Feat.: - Title: Ktoré tenisky budú najlepšie pre vaše dieťa?
menuLevel = 2, menuRoute = style/moda, menuAlias = moda, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 08:20