StoryEditor

Kto bude nový pápež? Aj to riešila móda v Paríži (foto)

03.03.2013, 23:00
Autor:
mammam
Pozrite si najlepšie momenty z fashion weeku v Paríži podľa HNStyle.

Štyri týždne plné módnych prehliadok vo svetových metropolách sa pomaly blížia do svojho finále. Už len pár dní delí Paríž od zakončenia fashion weekov, ktoré predstavili trendy a kolekcie pre jeseň/zimu 2013. A hoci sa na niektoré hviezdy ešte stále čaká (Valentino, Hermes či Elie Saab), väčšina veľkých mien už svoje kolekcie predviedla.
Vybrali sme pre vás niekoľko momentov, ktoré rozhodne stoja za pozretie.

Počas parížskeho fashion weeku nás najviac zaujal...

...Lanvin a jeho rôznorodá kolekcia so silným odkazom

„Svet sa mení a spolu s ním sa mení aj spôsob, akým sa ženy obliekajú,“ uviedol návrhár značky Alber Elbaz. „Ľudia sa pýtajú – kto bude novým dizajnérom, alebo kto bude novým pápežom?“ Aj preto svoju kolekciu Elbaz poňal ako príbeh, ako hľadanie odpovedí na mnoho otázok. V praxi na móle predviedol mix luxusu, ktorý sa dá nosiť každý deň, famme fatale looku a androgýnneho štýlu tridsiatych rokov.

Aj preto, ako sa v súčasnosti prelínajú otázky a odpovede, ako mnoho myšlienok nosia ľudia v hlave, nebola kolekcia Lanvin taká jednoznačná ako po iné roky. Prelínalo sa v nej množstvo materiálov, strihov a príbehov. Od kráľovskej vznešenosti až po spomínané tridsiate roky minulého storočia.

Celkový dojem mimoriadne vydarenej kolekcie podčiarkovali náhrdelníky, ktoré niesli odkazy ako „Šťastie“, „Pomoc“ či „Láska“.  

 

 

...Dior a jeho hra nového so starým

Raf Simons dokazuje, že zvoliť ho za kreatívneho riaditeľa jedného z najslávnejších módnych domov bol dobrý krok. Nás najviac zaujal fakt, že sa dokázal vysporiadať s večným odkazom „new looku“ úplne moderným spôsobom. Čiže – dostať tradične ženskú siluetu a bohaté sukne do dnešnej podoby. A absolútne nositeľnej, treba podotknúť. Modely boli fukčné, svieže a zároveň verné Diorovmu štýlu. Ako sa to dá dosiahnuť? Napríklad tým, že na šifónové šaty necháte ručne namaľovať rôzne motívy zástupcov Nadácie Andyho Warhola.

Skvelým ťahom bolo aj nové poňatie tradičného vzoru, takzvanej kohútej stopy. Tú Simons použil hneď niekoľkokrát, a zakaždým originálnym a inovatívnym spôsobom. Konečný výsledok: skvelý.

 

Raf Simons.

...Jean-Paul Gaultier a jeho odklon od „zlého dieťaťa módy“ ku klasike

Gaultier zvážnel. Čo neznamená, že by znudnel, jeho modely sú jednoducho nositeľnejšie a akosi sa držia bližšie pri zemi. Svoj esprit však nestratil, „grády“ modelom dodával punk-rockový štýl, ktorý však zároveň bol luxusný a seríózny.

Úvod prehliadky patril sakám v strihu peplum, neskôr sa objavovali aj dlhé skladané sukne v kontrastných farbách. Vtipným prvkom bolo niekoľko modelov s potlačou samotnej módnej prehliadky. 

 

...Karl Lagerfeld a ženské šaty požičané z mužského šatníka

Presne takto by malo vyzerať „požičiavanie si“ mužských prvkov do ženského šatníka. Neznamená to neforemnosť či asexuálnosť, práve naopak!

 

...Acne a dôkaz, že v jednoduchosti je krása

Táto progresívna a minimalistická značka sa dokázala na módu pozrieť z iného uhla. Východiskom jej bola história, ktorú preniesla do súčasnosti a v mnohom sa pohrala so samotným šitím. Do pozornosti dávame najmä krátke kožené bundičky či vesty a predovšetkým inovatívne topánky.


...Maison Martin Margiela a ich obrie manžety

Keď na scénu prichádza kolekcia tejto avantgardnej značky, je jasné, že čakať môžete čokoľvek, len nie nudu. Aj tentokrát parížska značka zabavila, najmä obrími manžetami vo výrazných farbách pokračujúcich po bokoch nohavíc. Objavil sa aj hravý miš-maš farieb a opäť prvky pánskeho šatníka brilantne prepracované do ženskej podoby. A ak kdekoľvek na móle uvidíte priesvitný, akoby umelohmotný plášť, buďte si istý, že to môže byť len jediná značka na svete!

 

 

A náš absolútny víťaz na záver: model Jeana-Paula Gaultiera. Skvelý strih vytvárajúci krásnu siluetu, luxusný materiál a skvele integrovaná kapucňa, ktorá šatám neuberá na elegancii. Práve naopak. Toto sú šaty, na ktoré sa nezabúda.

menuLevel = 2, menuRoute = style/moda, menuAlias = moda, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 12:00