StoryEditor

Pozrite sa, čím nadchol Fero Mikloško Bratislavu (foto)

10.09.2012, 02:00
Autor:
mammamstlstl
Sobota na Bratislava Fashion Weekend patrila 5 Slovákom, najviac nadchol Mikloško.




Uplynulý víkend v hlavnom meste patril móde. Už po druhýkrát sa tu konal Bratislava Fashion Weekend, na ktorom sa od štvrtka do nedele predstavili kolekcie známych návrhárov. Začiatok patril mladým talentom z Ateliéru odevného dizajnu Júlie Sabovej, diváci však mohli vidieť aj prestížne zahraničné značky. Okrem spomínaných Fendi a Cavalli sa na nábreží Dunaja prechádzali modelky aj v značkových odevoch, ktoré zastrešuje pražský Simple concept store.

Slováci a Mikloško
V sobotu diváci sledovali domácu tvorbu, predstavili sa výlučne slovenskí návrhári. Kreácie všetkých druhov sledovalo približne 600 divákov, pričom na rozdiel od predchádzajúceho roku nebolo možné prehliadky vidieť aj priamo z námestia. Všetky totiž prebiehali vnútri hlavného stanu, kam organizátori umožnili vstup len s lístkom. Na rovnakom mieste predstavil vysoko elegantnú čierno-bielu kolekciu aj Marcel Holubec. Naopak, Jana Gavalcová stavila na výrazné neónové farby, ktoré sa objavili aj v jej kolekcii celých plaviek pre jar/leto 2013.

Najviac zaujal Fero Mikloško s kolekciou jeseň-zima 2012/13, čo je druhá časť už pätnástej Couture kolekcie ateliéru Miklosko Fashion Design. Návrhár sa rozhodol predstaviť slovenskému publiku nadčasovú klasiku v luxusnom prevedení- čiernu na deň, čiernu na večer, čiernu navždy. Farba, ktorá sa postupne stala jednou z jeho obľúbených v jeho tvorbe, je súčasťou každého dámskeho šatníka. “Výrazné farby mám stále rád. V poslednom období som si ale čiernu obľúbil natoľko, že jej dávam prednosť pri tvorbe šiat na každú príležitosť. S výnimkou svadobných. Je to proste moje menej farebné obdobie. Ale určite nie bez lesku a flitrov,” povedal.  Výročná kolekcia je tvorená z hrubších, sezónnych materiálov- buklé a vlna, ale aj jemnejších, ako sú hodváb a duchese. Ozdobné detaily tvoria exkluzívne francúzske čipky.



Pánska kolekcia
Prvýkrát predviedol aj pánsku kolekciu. “Môj osobný šatník? Flitrový a čierny! A v posledných sezónach určite. Kombinácia matných, polo lesklých a výrazne ozdobených materiálov je v mojom ponímaní ideálna kombinácia pre mužov. Viac ako kombinovanie farieb sa mi páči spájať rôznorodé materiály a efekty v jednej, alebo dvoch farbách, prípadne tón v tóne. Úzke a voľnejšie strihy sa dajú nosiť spoločne veľmi elegantne na rôzne príležitosti a pôsobia pritom stále mužne. A hlavne tak trochu inak, ako všetci ostatní," povedal Mikloško. Prvá pánska kolekcia Miklosko Jeans Design predstavuje spojenie súčasných, ideálnych kombinácií pre mestských, moderných a sebavedomých mužov. Štíhla línia, rafinované strihy, kombinácia odvážnejších efektov s klasickými materiálmi- to je predstava chic muža podľa Fera Mikloška na večernú, ale aj dennú príležitosť. Základnou farbou kolekcie je rovnako ako v dámskej kolekcii čierna.
Použitie rôznych materiálov a efektov vytvára zaujímavú štruktúru odevov, ktorá necháva vyniknúť šarm nositeľa a zvýrazňuje jeho ležérnu eleganciu. Materiálové zloženie je bavlna a hodváb (košele), vlna a bavlna (saká), bavlna a zmesový materiál (nohavice).



Kolekciu pánskej obuvi navrhla exkluzívne pod svojou značkou VH fashion mladá dizajnérka Veronika Habalová. Študentka navrhovania obuvi a odevov na poľskej univerzite v meste Radom inšpirovaná pánskou líniou Miklosko Jeans Design vytvorila modernú a elegantnú kolekciu s názvom “Night Elegance”. “Možnosť spolupracovať s pánom Mikloškom bola pre mňa veľkou výzvou a zároveň inšpiráciou popri štúdiu módneho návrhárstva. Z pôvodného zámeru stáže v jeho módnom ateliéry vznikla nakoniec spoločne navrhnutá kolekcia trendových, pánskych topánok," povedala Habalová. Inšpirovala sa najmä nočnou eleganciou mladých mužov a disco érou. Eleganciu znázorňuje čierna a červená farba kože, éru disco evokuje laková úprava vrchného materiálu. Vrchový materiál je hovädzinová useň s lakovou úpravou, kombinovaná s hovädzinovou, lakovou usňou so vzorom krokodílej kože – obe v čiernej farbe.

Bratislava Fashion Weekend včera poobede ukončili prehliadky značiek Nike, aftershock London a s.Oliver.

menuLevel = 2, menuRoute = style/moda, menuAlias = moda, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 03:05