StoryEditor

Reportáž z Paríža: Louis Vuitton ožil. V Louvri

11.07.2012, 00:00
V parížskom múzeum prebieha výstava, ktorá dokumentuje módu od Vuittona po súčasnosť.




V reálnom živote sa nikdy nestretli. Podarilo sa im to až po viac ako 100 rokoch – v parížskom Louvri. V hlavnom meste módy totiž v marci otvorili špeciálnu výstavu Louis Vuitton – Marc Jacobs. Boli sme sa pozrieť priamo na mieste.

Louis a Marc. Zoznámte sa
Výstava nie je však určená len pre hŕstku módnych „fajnšmekrov“. Vuitton s Jacobsom totiž zosobňujú aj úspešný podnikateľský príbeh, paralely prelínajúce sa storočiami, vtip a výrobky, ktoré sa dokázali stať ikonickými. Napriek tomu úvod výstavy organizátori poňali minimalisticky.

Prvé, čo sme pri vchode do Art Decoratifs Museum v Paríži uvideli, boli dve jednoduché fotografie. Respektíve, zakladateľ rovnomennej značky Louis Vuitton mal portrét na  kresbe pochádzajúcej z dielne Studio Reutlinger of Louis Vuitton. Legendárny Louis totiž začínal ako výrobca kufrov v roku 1854. Po jeho pravici v Louvri a dnes aj na čele Vuittonovej topznačky stojí druhý slávny muž, Marc Jacobs. Chtiac či nechtiac sa na výstave dostávajú do akejsi nepriamej konfrontácie. Čo môže mať spoločné excentrický Američan 21. storočia s poctivým francúzskym remeselníkom spred 150 rokov?




Na začiatku bol kufor

Odpoveď na tejto výstave neudrie hneď do očí. Je iba na návštevníkovi, v čom sa mu títo dvaja budú prelínať a kde uvidí Jacobsovu a Vuittonovu originalitu. Jedno je však isté – obaja dokázali svojimi výrobkami uchvátiť davy. Hoci „muž číslo jeden“ asi nemyslel veľmi komerčne, skôr mu išlo o remeselnú prepracovanosť a dokonalosť detailov aj na takom jednoduchom výrobku, akým je kufor. Pretože práve týmto artiklom značka v polovici 19. storočia začínala. Novinkou na vtedajšiu dobu bol najmä ich nepremokavý povrch, ktorý kufre s Vuittonovým podpisom katapultoval medzi luxus danej doby. Aj preto sú v prvej časti výstavy najmä kufríky, kufre a iná podobná batožina, ktorá má dnes väčšiu hodnotu ako nové auto.




Okrem toho vo Vuittonovej časti nájdete aj malé bábiky s celou dámskou garderóbou znázorňujúcou francúzsku módu tých čias, veľkoplošnú grafickú projekciu vývoja loga a ikonickej šachovnicovej potlače či figuríny umiestnené pred niekoľkými zrkadlami. Takže ako návštevník máte pocit, že ste nimi obklopený a môžete si modely prezrieť z každého možného uhla. A vedeli ste, že legendárny monogram LV v skutočnosti uviedol do praxe až Vuittonov syn?

Divočina v múzeu
Druhá časť, venovaná dnešnému kreatívnemu riaditeľovi značky Marcovi Jacobsovi, je v istom smere ostrým protikladom predchádzajúcej časti. Len čo vyjdete po schodoch, zaplavia vás obrazovky všetkých veľkostí a tvarov, ktorými boli obložené steny. Každá z nich znázorňovala čosi dôležité pre Jacobsa, jeho najslávnejšie výtvory, inšpirácie, celebrity oblečené v jeho modeloch... Jacobsova časť bola dnešná v tom najlepšom zmysle slova. Okrem defilé LV-kabeliek (ktoré, samozrejme, nesmeli chýbať), boli modely vytvorené pod Jacobsovým vedením prezentované originálne a s vtipom.





Topánky boli obuté na nohách figurín pripevnených k hodinovému strojčeku, takže sa pohybovali ako ručičky. Kolekciu Divočina v meste dopĺňali figuríny so zvieracími hlavami. Dobrým ťahom bola aj akási „voyeuristická“ stena, teda stena s priezormi, cez ktoré sa dali sledovať jednotlivé módne šou predchádzajúcich rokov. Rátajte však s tým, že ak meriate okolo 165 cm, na niektoré z nich asi nedosiahnete.

Dovidenia, Marc
Okrem výtvorov Marca Jacobsa uvidíte aj kolekcie navrhnuté inými „hosťujúcimi“ dizajnérmi, všetko však pod hlavičkou značky Louis Vuitton. Napríklad monogram LV prepracovaný do street dizajnu, alebo sexi sestričky z ready-to-wear kolekcie z jari 2008. Pri východe vám zamáva sám Marc, aj keď ide len o jeho pohyblivú bábku. Tento záver však celkom vystihoval ducha celej výstavy.

Výstava, ktorá trvá až do 16. septembra, je jedným z dôkazov, že móda má skutočne svoju myšlienku, históriu a svoje slávne tváre. Bez ohľadu na aktuálne storočie.

menuLevel = 2, menuRoute = style/moda, menuAlias = moda, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 10:29