StoryEditor

Ľudia vás súdia podľa hmotnosti, tvrdí nová štúdia

19.05.2012, 00:00
Autor:
mammam
Ženy s nadváhou sú často posudzované ako lenivé či pomalé. Nespravodlivo.

Zdá sa, že naše predsudky sú silnejšie, ako sme si sami mysleli. Nová štúdia, ktorú uskutočnil magazín Glamour, potvrdila, že hmotnosť je úzko spojená s tým, čo si o vás druhí ľudia myslia. To, čo mnohé ženy podvedome tušili, teraz dostalo konkrétne čísla.


Štúdie Glamour sa zúčastnilo 1800 žien od 18 do 40 rokov, ktoré si mali predstaviť dve neznáme ženy. Nevedeli o nich nič viac, iba to, že jedna z nich bola chudá a druhá tučná. Týmto ženám mali nasledovne pripísať jednu z dvojice vlastností ako „ambiciózna“ alebo „lenivá“. Účastníčky prieskumu sa mohli rozhodnúť aj pre voľbu „ani jedna z možností“. To však urobila len menej ako polovica žien. „Tento fakt je výpovednou štatistikou,“ uviedla Rebecca Puhlová, vedúca výskumu.

Ešte prekvapivejšie pôsobia konkrétne výsledky. Tak napríklad, ženy s nadváhou sú 11-krát častejšie posudzované ako lenivé, 9-násobne častejšie ako nedbalé, 7-krát ako nedisciplinované a šesťkrát častejšie ako pomalé.
Na druhej strane, štíhle ženy ostatní vnímali ako domýšľavé či povrchné až 8-krát častejšie než ich plnšie náprotivky. Z ďalších prívlastkov chudé ženy získali napríklad nelichotivú sebeckosť alebo iróniu.

Samozrejme, objavili sa aj kladné asociácie, lenže aj tie sú podľa autorov štúdie nespravodlivé.
Takéto predsudky pritom môžu mať aj reálne následky. To potvrdil iný prieskum, realizovaný špecialistami z americkej George Washington University. Jeho výsledky sú jednoznačné: Čím moletnejšia žena, tým nižší plat. Teda, ak vôbec nejakú prácu má...

„Štúdie ukázali, že zamestnávatelia radšej prijmú menej kvalifikovanú štíhlu ženu, ako viac kvalifikovanú moletku,“ hovorí Puhlová. Dôvod je jednoduchý, aplikujú totiž stereotyp „nedbalá-lenivá-pomalá“ aj na jej vzťah k práci.
Takéto neférové predsudky sú pritom zakorenené hlboko v nás – od diel barokových klasikov až po Disneyho rozprávky (skúste si spomenúť, ako bola zobrazovaná zlá macocha v Snehulienke oproti dobrej, láskavej a plnej čarovnej babičke v Popoluške...)

Cesta je len jedna. Poprvé, skúste bojovať s tým, ako vás ľudia vnímajú. Možno stačí iba dobre mierená a trefná poznámka, ktorá okolie vyvedie z omylu (napr. Ako to o mne môžete tvrdiť? Veď ma ani nepoznáte.) Po ďalšie, zmeňte vlastné nazeranie na iných. Nie je hlúpe myslieť si o pestovanej štíhlej žene z druhej strany chodníka, že určite stojí hodiny pred zrkadlom a zje tri špenátové listy? Skúste vidieť iných takých, akí v skutočnsoti sú. Akokoľvek gýčovo to môže znieť, je to to jediné, čo zabráni nezmyselným stereotypom.    

menuLevel = 2, menuRoute = style/moda, menuAlias = moda, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 10:31