StoryEditor

Ako si vybrať správnu košeľu. Desať tipov pre pánov (foto)

17.03.2012, 23:00
Košeľa je základom pánskeho šatníka. Poznáme tipy, vďaka ktorým budete vyzerať skvele.

Nie nadarmo zachytil Francis Scott Fitzgerald vo svojej knihe Veľký Gatsby moment, kedy krásna Daisy nežne zaborí tvár do mäkkých anglických košieľ svojho bývalého milenca alias veľkého elegána Roberta Redforda. Bez perfektne padnúcej košele jednoducho nie je muž mužom. Ako ale ten dokonalý kúsok šatníka nájsť?

1. Kam s ňou?
Pred nákupom košele si dobre rozmyslite, kam ju budete nosiť, a podľa toho voľte vzor. Ak zháňate novú spoločníčku k biznis obleku, voľte decentnejšie vzory. Ak v nej plánujete zažiariť v džínsoch cez víkend s priateľmi, pustite sa do odvážnejších farieb a vzorov. Skutočne elegantný muž si nikdy neoblieka košeľu s krátkym rukávom. A už vôbec nie do obleku. Absolútny zákaz! 

2. Nakupujte premyslene
Stavajte si svoj šatník premyslene. Ak máte zásobu prúžkovaných a kockovaných oblekov, musíte mať aj arzenál jednofarebných košieľ. Ak majú vaše obleky väčšinou modrú či šedú farbu, osviežte ich kockovanými či prúžkovanými košeľami. Biele a modré košele sú základom šatníka, ale nebojte sa ani iných farieb – sivá vyzerá výborne v tmavomodrých oblekoch. Veľmi moderná je aj kontrastná biela farba goliera.



3. Pravidlo strihu
Snažte sa veľkosť košele prispôsobiť možnostiam svojej postavy. Ak máte štíhlu postavu, nebojte sa slim-fit košieľ, ktoré majú užší strih. Pre zavalitejšie postavy je potom dobré zvoliť košeľu so skladmi na chrbte, umožní vám tak viac pohybu.

4. Veľkosť je kľúč
Neverte číslovaniu priemyselne vyrábaných košieľ a vždy si ich pred kúpou vyskúšajte. Správne padnúca košeľa po zasunutí do nohavíc nerobí nikde „balóny“, sedí na ramenách na deltových svaloch, látka medzi gombíkmi sa neroztvára. Dobre padnúca košeľa nevylieza pri sedení z nohavíc, rukávy košele siahajú k ohybu, kde končí kĺb palca a začína zápästia, a nemali by ste byť schopný si košeľu zobliecť, kým si nerozopnete gombíky na manžete. Zlaté pravidlo pre kontrolu správnej veľkosti obvodu okolo krku znie: Mali by ste byť schopný pod zapnutý golier strčiť dva prsty. Ani viac, ani menej.

5. Pozor na golier
Určujúcim prvkom košele nie je len vzor, ​​ale aj tvar goliera. Klasický golier môžete nosiť s kravatou, no tiež len ako rozhalenku. Široko roztvorený golier, tzv. Windsor, alebo tiež „cutaway“, si žiada kravatu so širokým uzlom. Pokiaľ ale zháňate košeľu do biznis obleku, vyhnite sa obľúbeným košeliam s gombíkmi na golieri. „Button-down“ golier je totiž vymedzený na neformálne príležitosti. Tvar goliera by mal tiež zodpovedať tvaru vašej tváre. Všeobecne platí, že čím užšiu tvár máte, tým širší golier si môžete dovoliť a naopak. Dlhý krk potom znesie aj golier s dvoma gombíkmi. Ak sa nebojíte módnych trendov, vyskúšajte guľatý golier - „club collar“.


6. Čo s manžetou?
Manžeta košele by mala spod rukávov saka vytŕčať tak na dva centimetre. Najuniverzálnejšie košele majú na manžete len jeden gombík, dvojgombíkové manžety pôsobia o niečo formálnejšie. Pre fajnšmekrov sú potom určené košele so zapínaním na manžetové gombíky. Strieborné gombíky alebo hodvábne gombíky v podobe malých farebných uzlíkov vykukujúce zo saka sú veľká frajerina – a u nás stále nie príliš obvyklá.

7. Na mieru
Aj košeľu si môžete nechať ušiť. Existujú v zásade dva druhy šitia košieľ – také, na ktoré vám vezmú mieru v obchode či v salóne a podľa nich sa košeľa šije, či skutočné šitie na mieru. V druhom prípade platí, že košeľa sa najprv ušije zo skúšobného materiálu a potom sa doupravuje priamo na tele. Až keď perfektne padne, ušije sa z požadovaného materiálu. Luxusné košele na mieru vás však v porovnaní s prvým typom vyjdú minimálne na štvornásobok.

8. Diabolské detaily
Poriadna košeľa má gombíky z perlete. Čím hrubšie, tým lepšie. Zosadené vzory na ramenách sú tiež dôkazom kvalitnej práce. Všímajte si aj šírku stehov. Čím je steh kratší, tým je košeľa kvalitnejšia a drahšia.

9. Schovajte to, čo nemá byť vidieť
Chlpy z vašej mužnej hrude derúce sa von z košele môžu mať na vaše okolie rôzny efekt. Kúpte si preto spodné tričká. Obľúbené sú tie s okrúhlym výstrihom. Ten je ale z rozhalenky vidieť. Dajte preto radšej prednosť tričkám s výstrihom do véčka. Ak sa vám nepáči, že tričko pod košeľou presvitá, predávajú sa aj špeciálne bavlnené tričká telovej farby.

10. Čím viac vrecák ...
Ak zháňate košeľu na formálne príležitosti, kúpte si tú, čo nemá žiadne vrecko. Formálna košeľa jednoducho žiadne vrecko nemá. Bodka. Na saku ich máte dosť.

Druhy golierov

Klasika alebo Kent. Klasický golier, s ktorým nič nepokazíte. Nosí sa s kravatou alebo ako rozhalenka. Uviažete doňho takmer všetky druhy kravatových uzlov.

Široko roztvorený cutaway. Otvorený golier nazývaný tiež Windsor si žiada široký uzol kravaty, najlepšie dvojitý Windsor. Ak máte pár kíl naviac, radšej sa mu vyhnite. Ešte by vám pár kíl pridal.

Módna záležitosť, „club collar“. Okrúhly golier je módnou záležitosťou určenou pre neformálne príležitosti. Ak nie ste kreatívec, na obchodné rokovanie si ho radšej neberte.

Neformálny „button-down“. Golier s gombičkami sa nosí pri krku rozopnutý a väčšinou bez kravaty. Hodí sa teda skôr na neformálne príležitosti. Vznikol totiž tak, že si gombíčky na golier pridali hráči póla, aby im nefúkal do tváre.

menuLevel = 2, menuRoute = style/moda, menuAlias = moda, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 00:28