StoryEditor

Vychytávky pre váš šatník. Z parížskeho týždňa luxusu

23.01.2013, 23:00
Autor:
mammam
Včera skončili prehliadky haute couture. Môžete sa nimi inšpirovať aj v bežnom živote.

Svet už pozná trendy na najbližšie obdobie v kategórii luxusných šiat. Prehliadkami značiek Elie Saab, Jean-Paul Gaultier či Valentino včera v Paríži vyvrcholil haute couture fashion week, teda defilé toho najlepšieho, čo módne domy ponúkajú. Špičkové krajčírstvo je výkladnou skriňou každého módneho návrhára, v Paríži preto nebola núdza o prepych, ale i prekvapenia. Niečo z vysokého umenia top dizajnérov si môžete ukradnúť aj do svojho šatníka. Vybrali sme pre vás niekoľko tipov:

Rada č.1: Stavte na úzke hodvábne nohavice, vzory a veľké doplnky ako Armani
Zaujal nielen Karl Lagerfeld so svojou lesbickou módou, ale aj línia Armani Privé. Tá opäť na mólo vytiahla nadrozmerné doplnky, ako napríklad náušnice s tvárami bábik či bohatú, predovšetkým geometrickú, potlač na šatách. Práve symetrické línie sú aj jedným z najhorúcejších trendov nadchádzajúcej jari. V kolekcii sa objavilo aj mnoho slim nohavíc zo saténu. Niektoré boli natoľko úzke, že ovplyvňovali štýl chôdze modeliek.
Perfektnou kombináciou sa ukázala byť dvojica Armani a vzory. Pôsobila sviežo a mladistvo.




Rada č. 2: Kombinujte dymový mejkap so svetlými farbami oblečenia ako Karl Lagerfeld pre Chanel
V haute couture kolekcii módneho domu Chanel zažiarili popri samotných modeloch aj účesy a mejkap modeliek v gotickom štýle. Tie ostro kontrastovali s kvetmi a svetlými modelmi šiat a zaradili sa medzi top momenty parížskych prehliadok. Na móle sa objavili aj prvky pánskej módy ako motýlik, no v rýdzo ženskom poňatí.
Lagerfeld jasne zachoval aj tradičný chanelovský odkaz v nesmrteľných kostýmoch, ktoré oživil dvojitými rukávmi v štýle 16. storočia. Modelky sa prechádzali vo vysokých čižmách s otvorenou špičkou.

 

 


Rada č. 3: Nebojte sa neónových farieb ako Donatella Versace

Podľa editorky The Daily Telegraph Lisy Armstrong bola Donatella Versace pri tvorbe kolekcie inšpirovaná parížskou budovou Le Centorial, kombináciou krehkého skla s tvrdou oceľou a železom. Okrem spojenia jemného so silným modelky obliekla do žiarivo neónových kožušín a nadrozmerných sák. Ak sa budete inšpirovať touto kolekciou, nezabudnite, že menej je niekedy viac.

 


Rada č. 4: Pastelové farby doplňte výraznou drobnosťou ako Raf Simons pre Dior

V Paríži Raf Simons absolvoval svoju druhú haute couture prehliadku pre Dior a podobne ako Lagerfeld, aj on ju umiestnil do rozkvitnutej záhrady. Kvety sa potom analogicky premietli aj na šaty, väčšinou v jemných pastelových farbách. Zdá sa, že neónu sa nevyhneme ani túto jar a leto, aj Simons totiž jemné šaty doplnil akcentmi v týchto tónoch. Navrhol aj niekoľko úzkych saténových nohavíc ceruzkového strihu.

 

 

Rada č. 5: Na večer sa nebojte siahnuť po čipke ako Elie Saab

Dobrá správa pre všetky romantičky, čipka sa nám ešte stále neopozerala. Tak, ako je to u libanonských návrhárov (a špeciálne u Elieho Saaba) zvykom, aj tentoraz ohúril nádherne vyšívanými romantickými šatami, ktoré doplnil na páse tenkými opaskami. Obrázky ako z rozprávkovej knihy.

 


Rada č. 6: Ak minišaty, tak štruktúrované. Dlhé róby doplňte tylom ako Giambattista Vali

Taliansky návrhár sa nebál šaty nazdobiť tylom, no farebne ich „uzemnil“ čiernou a odtieňmi sivej. Pamätáte sa ešte na klip November Rain od Guns´n Roses? Nevesta v ňom kráčala v svadobných šatách, ktoré boli v predu krátke a vzadu dlhé. Tak presne tento trend Vali vrátil do hry.

menuLevel = 2, menuRoute = style/moda, menuAlias = moda, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 22:59