StoryEditor

Po fast foode nastupuje nový trend. Fast fashion

17.11.2012, 23:00
Autor:
stlstl
Prečítajte si osem rád, ako sa vyhnúť skriniam plným nekvalitného oblečenia.

Tak ako nás fast foody kŕmia lacnými a často nekvalitnými potravinami, „fast fashion“ prepĺňa naše šatníky kilami lacného a nekvalitného oblečenia. A to so sebou prináša hneď niekoľko veľkých mínusov: negatívne vplýva na životné prostredie, kultúru a vôbec na náš spôsob života.

„Ľudia často majú šatníky plné lacného oblečenia, namiesto toho, aby si radšej kupovali šaty, ktoré naozaj budú nosiť,“ tvrdí Elizabeth Clineová, ktorá vydala knihu Overdressed s podtitulom Šokujúco vysoké náklady lacnej módy. Keďže väčšina ľudí si však nemôže dovoliť nakupovať v butikoch za stovky eur, Clineová v knihe priniesla niekoľko praktických tipov, ako nakupovať kvalitné oblečenie a nezruinovať svoj rozpočet. Prečítajte si, ako na to.

1. Buďte strategickí 
„Prvá vec, ktorú musíte urobiť, je úplne jednoduchá: pri nakupovaní buďte strategickí,“ radí autorka. „Dnes sa v obchodoch správame veľmi impulzívne. Ak niečo kupujeme, väčšinou sme to pred tým neplánovali.“ Rada je teda jednoduchá, stanovte si svoj ročný rozpočet na oblečenie a zaplaťte iba za také oblečenie, ktoré budete mať skutočne rada, ktoré je možno o čosi drahšie, no zároveň aj dlhšie vydrží. A potom sa oňho aj dobre starajte.

2. Vedzte, za čo v skutočnosti platíte
Zdá sa vám 10 eur skutočne férová cena za šaty? Mnoho reťazcov dokáže znižovať ceny, pretože odev vyrábajú lacno v Číne alebo v Bangladéši. Elizabeth Clineová preto takéto fabriky osobne navštívila a zistila, že pracovné podmienky a platy na týchto miestach naozaj nie sú fér. Obchodníci tiež znižujú ceny tým, že nakupujú výhodne veľké množstvá (väčšinou syntetických) látok, čo môže viesť k zbytočnému plytvaniu. Pointa spočíva v tom, že ak sa cena odevu zdá až podozrivo dobrá, tak podozrivá skutočne je. Niekto tú reálnu cenu zaplatí tak či tak – či už je to životné prostredie alebo robotníci na opačnej strane planéty.

3. Trénujte sa v odhaľovaní kvality
Autorka knihy tvrdí, že jej generácia, a taktiež tá mladšia, už vlastne nedokáže posúdiť, ako by malo skutočne kvalitné oblečenie vyzerať. Stačí sa lepšie prizrieť vintage kúskom. „Ľudia sú naučení chcieť kvantitu, nie kvalitu. Oblečenie vyrábané v menších množstvách a z lepších materiálov síce stojí o niečo viac, ale je toho skutočne hodné,“ radí Clineová.

4. Naučte sa šiť
Počas písania knihy Overdressed jej autorka dospela k rozhodnutiu, že by už v „fast fashion“ sieti viac nič nekúpila. Dôvod? „Nemám toľko peňazí,“ hovorí so smiechom. Jednoduchým a efektívnym riešením je naučiť sa šiť. Vyžaduje to síce trochu trpezlivosti, no prinesie veľa úžitku. Čo tak skúsiť trochu prerobiť staré kúsky oblečenia, alebo originálne veci zo second handu?

5. Choďte ku krajčírovi
Rada pre tých, ktorí nemajú čas či chuť na krajčírsky rýchlokurz: Zverte váš šatník do rúk profesionála. „Ak by sa ľudia vrátili k zvyku chodiť ku krajčírovi, myslím, že by to udržalo na uzde spotrebu oblečenia,“ hovorí Clineová. Popravde, koľkokrát ste vyhodili nohavice len preto, že vám už nesedli, alebo džínsy kvôli malej diere? Oprava u krajčíra vás vyjde omnoho lacnejšie ako nové nohavice, prelomí to fast fashion-kruh a planéta vám poďakuje. 

6. Dajte šancu mladým návrhárom
Výborný tip na riešenie problému so superlacnou módou. Tým, že podporíte mladé lokálne talenty, dáte vo vašom šatníku priestor originalite a navyše podporíte aj miestnu ekonomiku. A opäť životné prostredie: Začínajúci návrhári väčšinou nemajú na to, aby látky nakupovali vo veľkom. Preto sa k vám dostanú kvalitnejšie materiály, ktoré sú ekologickejšie.

7. Nakupujte v second handoch alebo vintage
Ak sa vám aj mladí návrhári zdajú pridrahí, stavte na oblečenie z druhej ruky. Nájdete tu často originalitu a pri vintage oblečení aj skutočnú kvalitu. Vaším veľkým plusom v tomto prípade budú opäť aspoň minimálne šicie schopnosti.

8. Myslite na budúcnosť
Fast fashion nákup prináša rýchle uspokojenie, ale čo trochu dlhodobejší pohľad? Clineová hovorí, že jedno z najšokujúcejších zistení pri jej návšteve fabriky v Číne bol fakt, že miestni robotníci v nej nosili aj sami produkty fast fashion. „Reťazce, ktoré takúto módu ponúkajú, rozširujú tento trend čoraz ďalej do sveta. Ak sa na to pozrieme z dlhodobého hľadiska, myslím, že máme pred sebou reálny a veľký problém,“ varuje. Smerujeme teda k tomu, že čoskoro všetci budeme na sebe nosiť polyester? ...tie šaty za desať eur už teraz nevyzerajú až tak lákavo, však?

Zdroj: www.fashionista.com

 

 
 

 

menuLevel = 2, menuRoute = style/moda, menuAlias = moda, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 00:58