StoryEditor

Newyorský fashion week nás baví. Tu sú top momenty

09.02.2013, 23:00
Autor:
mammam
Topánky v tvare taxi či nová kapela. New York sa v týchto dňoch baví módou.

New York má za sebou štvrtý deň módnych prehliadok tých najprestížnejších značiek. Dizajnérska špička tu prezentuje svoje kolekcie na jeseň/zimu 2013 a hoci ešte program nie je ani zďaleka na konci, niekoľko zvučných mien už svoje kolekcie odprezentovalo. No nielen na móle sa diali zaujímavé veci. Pozrite si najlepšie momenty uplynulých dní newyorského fashion weeku.

1. Taxi topánky


Kolekcia Kate Spadeovej bola inšpirovaná taxíkmi. Nás pobavili predovšetkým tieto lodičky, naháňať okoloidúce autá by sme vám však v nich neodporúčali.

 

2. Kríženec nohavíc so šatami


Jadnou z najočakávanejších bola prehliadka Jasona Wu, módnej kométy. Preslávila ho najmä americká prvá dáma Michelle Obamová, ktorá si model od Jasona Wu obliekla na prvú i tú nedávnu druhú inauguráciu svojho manžela. Niektorí kritici očakávali, že rovnako rýchlo aj upadne do zabudnutia, opak je však pravdou. Wu sa udržal na módnej špici a potvrdil to aj včerajšou kolekciou na jeseň/zimu 2013.

Zaujímavý bol napríklad kríženec nohavíc so šatami, výsledný model však pôsobil veľmi žensky. A práve to bola hlavná línia Wuovej kolekcie: maximálna ženskosť a sebavedomie, ktoré dosiahol ostrými a výraznými ramenami. Tie dopĺňal pás zvýraznený úzkymi opaskami a kožušiny. Niektoré modely sa niesli v znamení čiernej, mnohé z nich však zaujali vďaka ostrej čierno-bielej či červeno-bielej kombinácii. Medzi top modely určite patrili aj neprehliadnuteľné večerné šaty s uväzovaním za krkom a hadie vzory na niekoľkých modeloch.

 

3. Hudobný nováčik Wild Cub


Kapela, o ktorej ste pravdepodobne ešte nepočuli, ale rozhodne by ste mali. Wild Cub to poriadne roztočili na prehliadke Rebeccy Minkoff. Odporúčame do pozornosti.

 

4. Čierna (a najlepšie vzorovaná) koža


Hneď niekoľkokrát sa na móle objavila čierna koža. Určite sa zaradí medzi vychytávky budúcej sezóny, najlepšie vzorovaná. Mnoho modelov imitovalo práve krokodílí vzor.

 

5. Banda outsiderov


Oceňujeme vtipný názov samotnej značky (Band of outsiders) a jej odkaz, že niekedy sa netreba brať príliš vážne.

 

6. Hra kontrastov


Medzi najvychytenejšie mená na newyorskom zozname určite patrí aj Prabal Gurung. Po róbach od tohto návrhára často siahajú hviezdy na červený koberec, a aj teraz dokázal, že vedia, prečo. Vo svojej kolekcii predviedol hneď niekoľko modelov vo vojenskej zelenej farbe, ktorým však strihom a jemnými volánmi pridal na ženskosti. Ako celok potom modely pôsobili kontrastne, no zároveň harmonicky.

Plusom boli aj dosfistikované strihy šiat a jemný nádych Ázie (Čína sa stáva jedným z najdôležitejších módnych trhov a tak sa niet čo čudovať, že čoraz viac návrhárov sa snaží svojimi kolekciami zapáčiť sa práve v týchto zemepisných šírkach. Stačí si spomenúť na resort kolekciu Prady.)

 

7. „Kožuch“ Sarah Jessicy Parker


...sa zaradil medzi momenty, ktoré radíme skôr k tým nepodareným.

 

8. Sneh, sneh, sneh

Okrem módy väčšinu prítomných zaujala aj poriadna snehová nádielka, ktorá z New Yorku urobila skutočný „winter wonderland“. Na Twitteri to s radosťou komentovala Victoria Beckham (jej prehliadka je naplánovaná práve na dnes o 10.00 miestneho času), vieme však minimálne o jednom návrhárovi, ktorý až taký nadšený nie je. Marc Jacobs svoju prehliadku musel presunúť z pondelka až na štvrtok, ktorý je vôbec posledným dňom newyorského fashion weeku. Dovtedy nás však čaká ešte niekoľko šou, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť: budeme za vás sledovať napríklad ostrieľaného Oscara de la Rentu, avantgardných Maison Martin Margiela či mladé, no úspešné duo za značkou Proenza Schouler. Sledujte HN Style. 

menuLevel = 2, menuRoute = style/moda, menuAlias = moda, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 05:12