StoryEditor

Michelinský šéfkuchár u kráľov domácej kuchyne. Takto mu chutilo

27.02.2017, 13:30

Tentokrát sme navštívili český hostinec „U Sapíků” neďaleko Prahy. Ak idete po diaľnici z Brna smerom na Prahu, potom čo odbočíte pri obci Všechromy, ste už asi len pätnásť minút vzdialení od malej dedinky Klokočná. Táto dedina leží v krásnej ešte nedotknutej prírode asi 520 metrov nad morom. A nám tam chutilo, píše michelinský kuchár Pavel Pospíšil.

Tento test, ale aj mnohé iné články, nájdete v magazíne prečo nie?!, ktorý je len dnes vložený v Hospodárskych novinách.

Reštaurácia-penzión: U koně patrí rodine Jaroslava Sapíka, ktorý už reštauráciu prevádzkuje vyše dvadsať rokov. Jeho tradičná česká kuchyňa je známa v celej republike. Ak nemáte rezerváciu, môže sa vám stať, že nedostanete miesto.

Ťažké rozhodnutie
V nedeľu, kedy sme reštauráciu v počte štyri osoby navštívili, bola do posledného miesta obsadená. Nebolo jednoduché sa rozhodnúť, čo si objednáme, najradšej by sme ochutnali všetko. Na úvod nám šéf odporučil tatársky biftek (ktorý je na Slovensku z nepochopiteľných dôvodov zakázaný) zo sviečkovice. Bol skvelý, na ten sa veru nedá tak rýchlo zabudnúť!

Výborná bola aj moravská kapustnica a tiež poctivý hovädzí vývar s domácimi rezancami. Zo zabíjačkových špecialít nám chutil ovar - "tak ako sa podával predtým doma". Obsahoval líčko, srdce, jazyk a pečeň. K tomu bol servírovaný jablkový chren a ostrá horčica. Do zlatista prepečené jaterničky (uzavreté ako predtým špajdľou) s kyslou domácou kapustou, vzbudila spomienky na staré časy zo zabíjačiek u babičky. Ďalej sme ochutnali voňavú tlačenku s cibuľou a octom a bravčovú huspeninu, plnú mäsa.

archív reštaurácie

Pri ochutnávke nesmela chýbať ani sviečková s knedľou, za ktorou sem chodia hostia až z Prahy. Podľa sviečkovej poznáš dobrého kuchára, hovorí sa. A to Jarda Sapík je! Na záver sme neodolali povidlovým taškám s makom, ktoré sa doslova rozplynuli na jazyku.

Na prespanie
Na jedálnom lístku nájdete okrem iného aj zubáča pečeného na masle, jahňacie kolienko na rozmaríne, králika zabaleného v slanine alebo danielí chrbát na smotanových hríboch. Nechýbajú ani také delikatesy ako hľuzovkové rezance alebo ruský kaviár na cársky spôsob. To však ochutnáme až nabudúce... Pre toho, kto sa dlhšie zdrží vo vínnej pivnici a nechce riskovať konflikt s políciou, sú k dispozícii útulné izbičky so všetkým komfortom. Na záver môžeme s potešením konštatovať, že „U Sapíků „ sa dobre žije - vrelo odporúčame!

Ambiente: 1
Service: 1
Výber nápojov: 2
Kuchyňa: 1

01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
14. apríl 2024 12:06