StoryEditor

Menu: Pekne nakrvavo

20.05.2010, 00:00
Testovali sme steaky. Čerstvé a krvavé - ako inak...

Pravdupovediac, na krvavý sa odvážil len náš hosť Július Chládek, managing partner spoločnosti Corner.
"Stačí iba prekonať ten prvotný blok, že vám z toho tečie krv,“ presviedča nad jedálnym lístkom bratislavského Steak&Whisky House Upside Down. Voľba Júliusa Chládeka bola teda úplne jasná: prevedenie "rare“.
"Najradšej mám krvavý steak, ale iba keď mám istotu, že je mäso svieže a mladé. Naučil som to už mnohých kamarátov, ktorí mali na začiatku z toho obavy.“ Naša objednávka však napokon aj tak znie: jedenkrát rare, jedenkrát well done.

NABITÝ PONDELOK
Za oknom "leje ako z krhly“, výdatný obed v takýto chladnejší deň príde úplne vhod.
"Dobrý steak máte možnosť jesť iba zriedkavo. Po prvé, u nás je stále málo dobrých steak housov, a okrem toho sú v našich podmienkach aj dosť drahé,“ hovorí Július Chládek. V to pondelkové poobedie to však v Upside Down rozhodne nevyzeralo tak, že by steak patril medzi to nedostupnejšie menu. Reštaurácia bola takmer plná a aj keď sme si "požičali“ šéfkuchára Petra Kulčára na fotenie, o chvíľku sa už ospravedlnil a ponáhľal sa späť do kuchyne.

"Pondelky sú vždy najpestrejšie,“ dodal na vysvetlenie.
My pri objednávaní varírujeme medzi rôznymi kombináciami spôsobov, omáčok a príloh. Ak by ste chceli steak vyvážiť niečím ľahším, skúste dusenú zeleninku. Ideálne k steaku sú aj baby zemiaky. A omáčka? To už záleží len na vašej chuti; môžete skúsiť výraznú chuť zeleného korenia, alebo lahodnú hubovú. Ešte predtým si však treba "urobiť chúťky“ niečím malým na začiatok.

"Rozmýšľal som nad krevetami, ale vzhľadom na ten hlavný chod si dám radšej terrinu z kačacích pečienok,“ uvažuje Chládek a zároveň s ľútosťou podotýka, že ako šofér musí vynechať aperitív. Kvalitným vínom sa vlastne živí (mimochodom, je to celkom príjemná predstava) - keďže spoločnosť Corner dováža na slovenský trh vyberané druhy vín, káv a čokolád.

WHISKY PRE ŠOFÉROV
Z nápojového lístka teda vyberáme iba hypoteticky.
"K argentínskemu steaku by som si jednoznačne vybral argentínske víno,“ uvažuje Chládek. Medzi whisky však favorita nemá, hoci vraj mal aj obdobie, keď sa sem-tam na ochutnanie whisky nechal presvedčiť. Ak budete mať v Upside Down podobný problém - teda chuť na aperitív, a zároveň auto odparkované za rohom, skúste aspoň miestny dezert s whisky krémom, oplatí sa.
Potvrdil to aj Július Chládek, ktorý bezpochyby patrí medzi gurmánov.

"Kedysi, hlavne za socializmu, som považoval jedlo za spôsob dopĺňania energie. Medzičasom som sa prepracoval k tomu, že je pre mňa pôžitkom. Viete, keď už raz nevypijete hocaké víno, tak už aj z jedál si začnete vyberať,“ podotýka. Niekedy však má to "gurmánstvo“ aj svoje tienisté stránky, najmä keď si predstavíte míting, po ňom ďalšie dva, a medzi nimi 5-minútovú prestávku na obed (v lepšom prípade).
"Keď mám málo času na obed, tak radšej nejem vôbec. Dobrú večeru si potom dám až po príchode domov,“ tvrdí Chládek.

DOBRÁ REŠTAURÁCIA? DVA KILOMETRE CEZ TOTO POLE...
Medzitým sa už pred nami objavili vyberané kúsky steakov: jeden suchší pre klasikov, druhý šťavnatý a krvavý pre väčších odvážlivcov. Po ochutnaní sme sa zhodli, že Upside Down patrí medzi najlepšie steak housy u nás. A od fajnšmekra, ktorý na svojich cestách po Južnej Amerike či Juhoafrickej republike nejedol takmer nič iné ako tamojšie steaky, to určite možno považovať za kompliment.

Aj Július Chládek sa totiž drží starého osvedčeného gurmánskeho pravidla, že v zahraničí treba chodiť jesť tam, kam chodia domáci. Takže v Juhoafrickej republike na steaky z antilopy alebo diviny, v Taliansku do zastrčených, ale osvedčených trattorií... aj keď to vždy nemusí byť jednoduchá záležitosť.

"Keď sme v Taliansku hľadali dobrú domácu reštauráciu, často sme sa dostali do tmavých bočných uličiek, kde sme sa báli, že skôr dostaneme ,nakladačku‘, ako najesť. Nakoniec sa z toho vykľuli špičkové reštaurácie,“ spomína.

Okrem toho sa za dobrou reštauráciou nebojte odbočiť aj do pustého poľa, po dvoch kilometroch bludnej cesty možno natrafíte na výbornú reštauráciu praskajúcu vo švíkoch, tak ako majiteľ Corneru v Taliansku...

01 - Modified: 2003-11-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na MS lekcia slovenských mladíkov 02 - Modified: 2003-11-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šatan pretrhol streleckú smolu 03 - Modified: 2003-11-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sparta zostala v hre o postup
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
20. apríl 2024 08:51