Terrina z kačacej pečene
(1 forma cca - 10 plátkov)
500 g kačacej pečene, 500 g masla, 6 vajíčok, 2 jablká, 30 g rýchlosoli, 1 vetvička tymianu, 1 vetvička rozmarínu, korenie, 0,05 l koňaku, 0,05 l Port wine
Postup:
Kačacie pečene marinujeme s tymianom, rozmarínom, koňakom a portským vínom 1 - 1,5 hodiny.
Rozpustíme maslo. Jablká ošúpeme, nakrájame na drobno - orestujeme, pridáme k pečeni. Vyberieme tymian a rozmarín a rozmixujeme. Postupne pridávame vajcia a nakoniec aj rozpustené maslo a rýchlosoľ. Celú masu prepasírujeme cez sitko, dochutíme korením a vylejeme do terrinovej formy. Pečieme vo vodnom kúpeli 1 hodinu. Po vychladnutí vyklopíme z formy a podávame s hriankou a so šalátom.
Filet argentínsky s opekanými baby zemiakmi
250 g hovädzej sviečkovej
Mäso osolíme morskou soľou a steakovým korením a grilujeme na požadovanú úpravu (medium, rare).
Baby zemiaky: 400 g nových zemiakov, 0,02 l olivového oleja, pár kvapiek hľúzovkového oleja, maslo, trocha orieškov, špenátový list, parmezán.
Postup:
Zemiaky uvaríme vo vode so soľou. Na panvici rozpálime olej, zemiaky opečieme do zlatista, pridáme maslo, hľúzovkový olej a dochutíme soľou, korením. Pridáme nastrúhaný parmezán, špenátové listy a podávame.
Čokoládový koláč s whisky krémom
Korpus: 200 g práškového cukru, 200 g masla, 5 žĺtkov - vymiešať do peny, pridať 120 g polohrubej múky, 200 g mandlí, 150 g rozpustenej čokolády a sneh z bielkov. Pečieme 45 min. pri teplote 180 °C.
Plnka s whisky: 2 dcl mlieka, 2 žĺtky, 2 PL polohrubej múky, 2 PL vanilkového cukru
Postup:
Uvaríme kašu a necháme ju vychladnúť. Pridáme 125 g masla a whisky (podľa chuti).
Čokoládová plnka: 3 dcl šľahačky, 300 g rozpustenej čokolády
Postup: Šľahačku vlejeme do čokolády a vymiešame do hladka.