StoryEditor

Na ostro

23.09.2010, 00:00

Dali by ste si temaki alebo radšej futomaki? Alebo je tu ešte hokkigai, alebo... My sme radšej v komornej reštaurácii Mama´s ochutnali z každého trochu, spolu s riaditeľkou realitnej kancelárie Legacy Veronikou Blahovou.

Sushi si už u nás môžete dať takmer na toľkých miestach ako halušky. Takže mnoho Slovákov sa už spoľahlivo orientuje v rôznych druhoch nigiri sushi či zrolovaných maki. Ak teda hľadáte miesto s určitou pridanou hodnotou, skúste hotelovú reštauráciu Mama´s, kde natrafíte napríklad na domácu, na mieste pripravovanú sójovú omáčku. Jeden z našich predchádzajúcich respondentov sa vyjadril, že mu sushi nechutilo, kým neprišiel na ten správny pomer wasabi, sójovej omáčky a zázvoru. Možno aj takéto drobnosti môžu byť tým rozhodujúcim impulzom pre objavenie čara ázijskej kuchyne, pokiaľ aj pre vás sushi doteraz predstavovalo "iba“ plátok surovej ryby na trochu lepkavej ryži...

Riaditeľka realitnej kancelárie Legacy Veronika Blahová a Dominik Eliáš, riaditeľ hotela Mama´s. HN/P.Mayer

ČASOPIS, BANKA AJ "REALITKA“
Reštauráciu Mama´s v centre Bratislavy si ako jednu zo svojich najobľúbenejších vybrala šéfka realitnej kancelárie Legacy Veronika Blahová. Tá toho vzhľadom na svoj vek už postíhala naozaj dosť: rozbehla na Slovensku nový koncept časopisu, pobočkovú sieť novej banky a najnovšie aj svoju vlastnú "realitku“. Doma pritom má novopečeného politika - jej manželom je predseda SDĽ Marek Blaha, takže skĺbiť svoj a manželov program sa nie vždy dá stopercentne.

"Ak viem, že je manžel pracovne odcestovaný, ostávam v práci aj do polnoci,“ hovorí s úsmevom mladá biznismenka, ktorá mala takýto "nadčas“ na pláne aj v deň, kedy sme sa stretli v Mama´s.

V minulosti ako dcéra diplomatov žila v Poľsku, v Taliansku (vrátane štúdia v poľštine a taliančine) a neskôr s manželom zakotvila na dva roky aj na Ukrajine.

UKRAJINSKÁ NOSTALGIA
Práve z tohto obdobia pochádzajú aj rôzne "kulinárske zážitky“ spojené s ochutnávkou nielen ukrajinskej, ale aj gruzínskej kuchyne, alebo poznatok, ako sa dá držať krok s domácimi Ukrajincami a ich mimoriadnou záľubou pripíjať si kedykoľvek a na čokoľvek.

"Pod stôl som si ukryla pohár a potajomky som doň vylievala obsah druhého pohárika,“ smeje sa Blahová.
Napriek tomu - a napriek povesti Ukrajiny - má na túto krajinu len pekné spomienky, Slovensko však je Slovensko a tak aj keď jej rodičia žijú v zahraničí a brat dokonca na Novom Zélande, Veronika Blahová sa najlepšie cíti v Bratislave.

Možno aj vďaka svojej firme, ktorú nielen vedie, ale zároveň sa v nej aj sama venuje predaju realít.
"Tak ako tento hotel je taký "small boutique“, aj my sme taká "small boutique“ firma. Mňa baví stretávať sa s ľuďmi a venovať sa im,“ podotýka.

ÚHOR? PREČO NIE?
Medzitým nám v Mama´s naservírovali špeciálnu Wero polievku z čerstvých rýb a huby shitake. Ako druhý chod si Veronika Blahová po konzultácii s naším fotografom (ktorý si kvôli foteniu objednával to isté) vybrala niekoľko druhov klasického nigiri sushi a z ponuky maki sa zhodli na Dračej rolke, čo bola špecialita pripravená z úhora. Chutil
výborne, takže ak nemáte voči úhorovi na tanieri predsudky, odporúčame.

Napriek tomu, že v menu reštaurácie Mama´s nájdete výhradne sushi (a niekoľko ázijských non-sushi jedál), dezert si môžete vybrať aj úplne "nejaponský“: napríklad gaštanovú tortičku alebo osvedčenú taliansku panacottu.

Najprv sme po sushi ochutnávke už na dezert ani nepomysleli, nakoniec sme sa však nechali prehovoriť a urobili sme dobre, dezerty okrem chuti aj dobre vyzerali. Napokon - tak ako samotné sushi, ktorému sa určite nedá uprieť veľká miera estetiky na tanieri (a to je možno ďalší malý dôvod na zamilovanie si tejto ryžovo-rybaco-riasovej pochúťky...).

 

Wero soup (1 porcia):

50 g čerstvých rýb (losos, tuniak, kreveta..), 3,5 dcl vody, 1 ks shitake huba, sklené rezance, 1 PL sójovej omáčky (prípadne podľa chuti), čili paprička, jarná cibuľka na dozdobenie, soľ a korenie podľa chuti

Postup: Do hrnca vlejeme vodu, pridáme sójovú omáčku, čili papričku a privedieme do varu. Potom pridáme ryby, hubu shitake, soľ, korenie a necháme povariť. Medzitým si môžeme pripraviť sklené rezance, ktoré vložíme do vriacej vody a necháme uvariť do mäkka. Následne ich dáme na dno polievkového taniera. Polievka je uvarená, ak sú ryby mäkké. Wero polievku nalejeme na rezance a dozdobíme jarnou cibuľkou. Dobrú chuť!  

Sushi (Nigiri) je to plátok čerstvej ryby, alebo zeleniny na valčeku špecálnej octovej ryže, podávané s wasabi, zázvorom a zeleninovou oblohou. Ryža, ocot, cukor, soľ, wasabi, ryby (losos, tuniak, kreveta..), uhorka, biela reďkovka, zázvor a wasabi ako príloha, sójová omáčka Postup: Uvaríme si ryžu, ktoú si zmiešame s nálevom (ocot, cukor, soľ) a necháme ju vychladiť. Následne si našúľame šulček, ktorý potrieme wasabi a nakoniec naň uložíme rybu či zeleninu. Podávame s wasabi, zázvorom a zeleninovou oblohou a samozrejme sójovou omáčkou.

U-don rezance s tonkatsu omáčkou a rybami (1 porcia) U-don rezance, 150 g čerstvých rýb (losos, tuniak, kreveta, sépia, mušľa...), voda, tonkatsu omáčka, čerstvá zelenina (mrkva, paprika), čili olej, 1 ks huba shitake, yaki soba omáčka, uhorka, koriander, kešu oriešky, jarná cibuľka a mungo klíčky na dozdobenie

Postup: Na čili oleji orestujeme zeleninu nakrájanú na tenké pásiky, potom pridáme ryby, hubu shitake a chvíľku spolu restujeme. Ďalej pridáme tonkatsu omáčku a yaki soba, pomiešame a opäť restujeme. Medzitým si uvaríme vo vode U-don rezance. K našej omáčke pridáme vodu, uvarené U-don rezance a necháme povariť všetko spolu. Nakoniec dozdobíme uhorkou, koriandrom, kešu orieškami, jarnou cibuľkou a mungo klíčkami. Dobrú chuť!  

Gaštanová tortička (10 porcií) 800 g gaštanového pyré, 200 g cukru, 5 žĺtkov, smotana na šľahanie 250 ml, 1 dcl koňak, šľahačka, toping, kokteilové čerešne Postup: Žĺtky si vyšľaháme s cukrom a vmiešame do rozmrazeného gaštanového pyré. Pridáme koňak, vyšľahanú smotanu a zamiešame. Zmes naplníme do vymastených formičiek a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 25 minút. Upečené a vychladené gaštanové tortičky umiestnime na tanier spolu so šľahačkou. Ozdobíme topingom a čerešničkou. Dobrú chuť!

 

Špeciálne rolky/ Fusion Rolls Sú to špeciálne sushi rolky plnené octovou ryžou, rybou, alebo inou náplňou v morskej riase podávané s wasabi, zázvorom, a zeleninovou oblohou Dragon Roll Ryža, ocot, cukor, soľ, marinovanáý morský úhor, avokádo, jarná cibuľka, krabie tyčinky, uhorka, biela reďkovka, zázvor a wasabi ako príloha, sójová omáčka Postup: Na morskú riasu si rozotrieme špecálnu octovú ryžu. Potom ju potrieme krabím krémom (krabie tyčinky nakrájané na drobno, soľ, korenie). Postpne ukladáme jarnú cibuľku, uhorku, avokádo a marinovaného morského úhora. Túto zmes zatočíme a nakrájame na 8 kúskov. Podávame s wasabi, zázvorom, zeleninovou oblohou a sójovou omáčkou.


menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
20. apríl 2024 03:31