AdobeStock
StoryEditor

Na ktoré poistenia treba myslieť pred cestou do Chorvátska?

21.07.2023, 00:00
PR Články

Hoci sa o Jadranskom mori hovorí ako o „slovenskom“, ilúzia, že na cestu do tejto dovolenkovej destinácie sa netreba nijako špeciálne pripraviť, vás môže vyjsť draho. Viete, ktoré poistenia vás môžu ochrániť pred nečakanými výdavkami?

Havarijné poistenie

Pánovi Petrovi sa na ceste do Chorvátska pokazila olejová pumpa v motore, následkom čoho bol nútený zastaviť auto v rýchlom pruhu na diaľnici. Zmluvný partner asistenčnej spoločnosti v Chorvátsku odtiahol vozidlo z cesty, urobil na mieste diagnostiku a po zistení príčiny odtiahol nepojazdné auto do najbližšieho servisu. Ak by Peter nemal uzavreté havarijné poistenie, za diagnostiku, odtiahnutie a následnú opravu by zaplatil stovky eur. Nehovoriac o tom, že kontakty na tieto služby by si musel vyhľadať sám. „Uzavretím havarijného poistenia získajú klienti okrem iného aj nárok na bezplatné asistenčné služby, ktoré možno využiť vo všetkých krajinách Európskej únie, a to v prípade poruchy, havárie a krádeže vozidla. Našim klientom poskytujeme nielen technickú, ale tiež administratívno-právnu asistenciu,“ upresňuje Dušan Zemánek, riaditeľ úseku neživotného poistenia v KOMUNÁLNEJ poisťovni.

image
AdobeStock

Odtiahnutím auta to nekončí

Hoci najčastejšie využívanou asistenčnou službou je odtiahnutie vozidla do najbližšieho servisu, poisťovňa poskytuje pomocnú ruku tiež pri otvorení zámku pri strate kľúčov, zámene a vyčerpaní paliva, či vystavení náhradných dokladov od vozidla v prípade ich straty.  Asistenčné služby sa ďalej vzťahujú na úschovu nepojazdného vozidla, poskytnutie náhradného vozidla pri krádeži, alebo opravu defektu. V prípade vážnej poruchy alebo nehody je vodičom ponúknuté náhradné ubytovanie. „Pokiaľ oprava odtiahnutého asistovaného vozidla v zahraničí trvá viac ako osem hodín, klient má nárok na ubytovanie oprávnených osôb maximálne na dve noci v celkovej hodnote 2 x 85 eur, resp. návrat do miesta trvalého bydliska,“ dodáva D. Zemánek. Zaujíma vás cena, ktorú za havarijné poistenie zaplatíte? Ročné poistné u osobného motorového vozidla začína už na sume 250 eur. „Samozrejme, na výšku poistného vplýva aj cena vozidla, vek vodiča a tiež región, v ktorom žije. Orientačnú cenu si môžete vypočítať aj pomocou online kalkulačky a online môžete poistnú zmluvu aj uzavrieť,“ radí D. Zemánek. KOMUNÁLNA poisťovňa poskytuje k havarijnému poisteniu zároveň ako bonus poistenie čelného skla a batožiny zadarmo.

Európsky preukaz nemusí stačiť

Nepríjemne vás môžu zaskočiť na dovolenke aj zdravotné problémy. Hoci nárok na nevyhnutnú zdravotnú starostlivosť v štátnych zdravotníckych zariadeniach vám garantuje Európsky preukaz zdravotného poistenia, odborníci odporúčajú aj cestovné poistenie. Nie všade je zdravotná starostlivosť na rovnakej úrovni a veľa zariadení vyžaduje rôzne príplatky, prípadne doplatky za vyšetrenia a lieky. Rovnako sa môže stať, že štátne zdravotnícke zariadenie nebude v dostupnej vzdialenosti od miesta, kde dovolenkujete,“ upozorňuje Dušan Zemánek, riaditeľ úseku neživotného poistenia v KOMUNÁLNEJ poisťovni. Výhodou cestovného poistenia je, že kryje aj ďalšie náklady, ktoré môžu vzniknúť v súvislosti s vašim zdravotným stavom – napríklad prevoz do domovskej krajiny. V prípade náhleho ochorenia alebo úrazu máte s cestovným poistením k dispozícii aj asistenčnú službu, ktorá funguje 24 hodín denne a vyhľadá vám najbližšie zdravotnícke zariadenie. „Ak lekárske ošetrenie a lieky musíte zaplatiť na mieste a nemáte možnosť uhradiť náklady, požiadajte ošetrujúceho lekára, aby sa skontaktoval s asistenčnou službou a žiadal garanciu preplatenia nákladov za lekárske ošetrenie,“ radí D. Zemánek. Poistné krytie je dobré rozšíriť si aj o ďalšie pripoistenia, ako napríklad zodpovednosť za škodu spôsobenú tretej strane, právnu asistenciu, úrazové poistenie vrátane trvalých následkov úrazu a smrti následkom úrazu, poistenie batožiny a dokladov, alebo o poistenie storno dovolenky.

 

Cestovné poistenie vám pomôže pokryť náklady na liečbu v zahraničí:

 

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. máj 2024 19:47