StoryEditor

Turistika v meste? Pozrite sa, ktoré slovenské mestá sú naj

14.08.2014, 00:00
Autor:
macmac
Turistika v lete nemusí byť iba o prírode, veľa zaujímavostí ponúkajú aj slovenské mestá. Vybrali sme pre vás niekoľko z nich.

Katedrály, zámky, múzeá či klietky hanby. Aj na toto natrafíte, ak sa rozhodnete navštíviť naše mestá a pozrieť sa na všetko, čím sa pýšia.

Nitra

Horné mesto, ktorého najvýznamnejšou súčasťou je Nitriansky hrad, je vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu. V areáli hradu sa nachádzajú Biskupský palác a Katedrála sv. Emeráma, Diecézne múzeum a Kazemata. Podhradiu dominuje Pribinovo námestie s monumentom bronzovej sochy kniežaťa Pribinu. V Hornom meste sú Kostol sv. Petra a Pavla, Malý a Veľký seminár s Diecéznou knižnicou, Kluchov palác. Dominantou Dolného mesta je Svätoplukovo námestie. Synagóga v Nitre patrí k najkrajším na Slovensku. V krásnom prírodnom prostredí, na Dlhej ulici, sídli Slovenské poľnohospodárske múzeum. Populárnou atrakciou Nitry je vláčik Nitriansky expres, ktorý turistov prevezie Dolným mestom do Horného mesta na hrad a späť na Svätoplukovo námestie, kde sa jazda začína. Audiosprievodca prezradí informácie o najkrajších zákutiach a najstarších pamiatkach Nitry.
Katarína Kanská Kuklišová, Turistické informačné centrum Nitra     
www.nitra.sk, www.nitra.eu, www.nisys.sk


Považská Bystrica

Mesto Považská Bystrica sa nachádza v krásnom prírodnom prostredí obklopené Javorníkmi, Strážovskými a Súľovskými vrchmi. Preto medzi najvyhľadávanejšie atraktivity patria práve tie prírodné. Najviac sa však záujmu turistov teší Manínska tiesňava a Bystrický hrad. V meste sa nachádza tiež historická pamiatka – Kostol Navštívenia Panny Márie, postavený už v 14. storočí. Sú tam umiestnené pozostatky posledných panovníkov Bystrického hradu – Jána a Rafaela Podmanických. Na sídlisku Rozkvet, ktoré sa rozprestiera na kopci nad mestom, stojí baroková Kaplnka sv. Heleny z 18. storočia.
Turistická informačná kancelária Považská Bystrica
www.povazska-bystrica.sk, www.pxcentrumpb.sk


Banská Štiavnica

Najviac navštevovanými pamiatkami v našom meste sú Starý zámok, Nový zámok, Námestie Svätej Trojice, Banské múzeum v prírode alebo budovy Kammerhofu (kedysi sídlo hlavných komorných grófov) a Bergerichtu (kedysi budova banského súdu), kde sú expozície banskej techniky a mineralogická expozícia. Jedinečný je tiež Banskoštiavnický betlehem, ktorý je celý vyrobený z dreva a postavičky sa hýbu. Peknou historickou budovou je aj Klopačka, kde je momentálne zriadená čajovňa. Veľmi pekné sú i kostoly v našom meste – Kostol sv. Kataríny, Evanjelický kostol alebo Kostol Nanebovzatia Panny Márie. V okolí sa nachádzajú aj umelo vybudované jazerá – tajchy, v ktorých sa dá kúpať v letných mesiacoch.
Zuzana Adamská, Informačná kancelária Banská Štiavnica
www.banskastiavnica.sk


Martin

Odporúča ktorúkoľvek expozíciu zo Slovenského národného múzea, či už je to Múzeum Martina Benku, Etnografické múzeum, niektorú z budov Matice slovenskej  či Múzeum slovenskej dediny – skanzen. To sa nachádza v blízkosti mestskej časti Ľadoveň, presnejšie v Jahodníckych hájoch. Ide o komplex budov prezentujúcich rôzne regióny, ich zvyky a život. Istým lákadlom môže byť, že sa tu natáčali mnohé slovenské rozprávky, z najznámejších azda stojí za zmienku Perinbaba. K pamätihodnostiam patrí Národný cintorín, kde sú pochovaní napr. Andrej Kmeť, Janko Kráľ, S. H. Vajanský, Martin Kukučín atď. Ďalšou je Hasičské múzeum, v mestskej časti Martin-Priekopa, a ďalšou je Evanjelický kostol s priľahlým Memorandovým námestím alebo Rímskokatolícky kostol sv. Martina, v ktorom sú zachované fresky zo 14. storočia.
Lukáš Čierny, referent Turistickej informačnej kancelárie Martin
www.martin.sk, www.tikmartin.sk


Poprad

V Poprade sa turisti zväčša zaujímajú o historickú časť mesta Spišskú Sobotu, v ktorej sa nachádza Kostol sv. Juraja s piatimi gotickými oltármi, jedným od Majstra Pavla z Levoče. Navštíviť môžu tiež Podtatranské múzeum a Tatranskú galériu, kde je možnosť vyliezť na komín, keďže galéria sa nachádza v priestoroch bývalej parnej elektrárne. Časť turistov sa pýta aj na AquaCity, no zväčša ich viac lákajú menšie kúpaliská v okolí. Najviac sa však turisti zaujímajú o Vysoké Tatry a Slovenský raj.
Mestská informačná kancelária Poprad
www.poprad.sk


Čo dnes nájdete v letnej prílohe Leto s HN na tému mestská turistika

- tipy na turistiku v desiatich slovenských mestách
- čo sa v nich oplatí vidieť
- reportáž z mesta Trnava

Špecializovanú prílohu nájdete v dnešných tlačených HN.

Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydanie cez SMS na váš mail TU.

Staršie pdf vydania nájdete TU.

Všetky tipy na mestskú turistiku nájdete TU.

01 - Modified: 2006-09-15 18:54:48 - Feat.: 0 - Title: Děti z Čečenska roztančily pražské Náměstí Míru
01 - Modified: 2024-04-06 19:13:54 - Feat.: - Title: V Banskej Štiavnici sa uskutoční festival vín Vulkán 02 - Modified: 2024-04-03 10:14:22 - Feat.: - Title: Mesto Poprad požaduje dočasné vyňatie úseku D1 zo spoplatnených diaľnic 03 - Modified: 2024-03-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Osud Krásnej Hôrky v Banskej Štiavnici nečakajte. Zhorené budovy by mali obnoviť do Silvestra budúceho roka 04 - Modified: 2024-03-25 21:58:37 - Feat.: - Title: Pred rokom vyhorela Banka lásky. Opravy musíme stihnúť do konca roka 2025, je to šibeničný termín, hovorí spoluzakladateľ 05 - Modified: 2024-03-20 22:47:23 - Feat.: - Title: Martinskú biobanku by mali skolaudovať o mesiac, oznámila Dolinková. Osemnásťmiliónový projekt platila Únia
menuLevel = 2, menuRoute = style/leto-s-hn, menuAlias = leto-s-hn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 17:53