StoryEditor

Chcete zažiť neopakovateľný výhľad? Skúste niektorú slovenskú hrebeňovku

12.08.2014, 00:00
Túlať sa s batohom po lese je skutočný relax. Skúsili ste už slovenské hrebeňovky?

Ak chcete spoznať okolitú krajinu takmer z vtáčej perspektívy, skúste kráčať po chrbátoch našich veľhôr. Väčšinou majú odhalené končiare, z ktorých si môžete vychutnať nádherný výhľad. Čaká vás neustále stúpanie a klesanie, takže počítajte s náročnejšou túrou. Ako sa na ňu pripraviť, čo si zobrať a ako si vybrať správnu trasu vám poradí Tomáš Trstenský, turista a spoluautor knihy Najkrajšie hrebeňovky. Aký je teda prvý krok? Zožente si partiu skúsenejších kamarátov a známych. „Poznajú totiž terén a vedia riešiť situácie, s akými sa už mohli stretnúť na predchádzajúcich peších pochodoch,“ vysvetľuje Trstenský.


Pozrite si prvých päť najkrajších slovenských hrebeňoviek

Západné Tatry


Sedlo pod Bielou skalou – Žiarska chata
vzdialenosť 20 kilometrov
čas 10 hodín
Táto hrebeňovka je najatraktívnejšia a najťažšia na Slovensku. Vedie po hlavnom hrebeni Tatier i Západných Karpát. Legálnou formou sa zvyčajne robí ako jednodňovka alebo víkendová akcia s nocľahom na Žiarskej chate. Pochod celým hrebeňom sa legálne prejsť nedá. Niektorí to však robia, no musia bivakovať priamo na hrebeni alebo v jeho tesnej blízkosti.
Tip experta: Pre hrebeňovkárov je najpríťažlivejšie vysokohorské prostredie Tatranského národného parku, ktoré ponúka neopakovateľné kúzlo hôr, presahujúcich 2 000 m.

Nízke Tatry


Vernár – Andrejcová – Čertovica – Chopok – Chabenec – Donovaly
vzdialenosť 111 kilometrov
čas 36 hodín
Najznámejšiu a najfrekventovanejšiu hrebeňovku nájdete v Nízkych Tatrách. Zvyčajne sa zdoláva z východu na západ, čiže sa v závere prejde aj časť Starohorských vrchov od Hiadeľského sedla. Pohodovým tempom ju môžete absolvovať za 5 dní so 4 nocľahmi v útulniach alebo horských chatách. Zvládnu ju najvýkonnejší turisti. To si však vyžaduje aj dobrú fyzickú kondíciu a minimálnu váhu batohu. Ak sa chcete vyhnúť preplneným chatám, zoberte si vlastný stan. Na trase sú vyhradené oficiálne táboriská, kde možno zakladať otvorený oheň, zvyčajne ich nájdete v blízkosti útulní a chát.
Tip experta: Väčšina hrebeňovky vedie bezlesným územím, čím umožňuje výhľady a panoramatické pohľady.

Malá Fatra – Krivánska Fatra


Zázrivá – Chata pod Chlebo – Strečno
vzdialenosť 42 kilometrov
čas 17 hodín
Ak chcete ísť na hory iba na víkend, stavte práve na túto hrebeňovku. Dvojdňový prechod je dostupný pre každého. Výhodou je dobrá dopravná dostupnosť oblasti. Po trase sú horské chaty, kde sa okrem nocľahu možno dobre najesť, takže nemusíte nosiť stan, spacák či veľa jedla.
Tip experta: Hrebeň je atraktívny vďaka hôľnemu charakteru prostredia, čo umožňuje neustále výhľady široko-ďaleko do krajiny.

Veľká Fatra – Hôľna Fatra


Staré Hory – Chata pod Borišovom – Ružomberok
vzdialenosť 48 kilometrov
čas 17 hodín
Skúsení turisti ju označujú za „povinný prechod“ pre milovníkov hrebeňoviek. Pripravte sa však na to, že rozsiahle pohorie síce nemá veľa horských chát, ale viaceré staré koliby dodnes slúžia ako neoficiálne útulne. Pre milovníkov stanovania vyhradila správa národného parku niekoľko oficiálnych táborísk, kde možno zakladať otvorený oheň.
Tip experta:  Zvlnený hrebeň prevažne hôľneho charakteru ponúka krásne výhľady, ale i pestrú krajinu. Lúčne úseky striedajú karpatské pralesy a tiež skalné vápencové masívy s bohatou krasovou flórou.

Slovenské rudohorie


Tlstý javor – Zbojská – Nižná Kľaková – Predná hora – Čuntava – Súľová – Volovec – Štós
vzdialenosť 164 kilometrov
čas 49 hodín
Táto trasa je rajom pre tulákov a nekonečné putovanie slovenskou krajinou. Rozsiahla horská oblasť na strednom a východnom Slovensku umožňuje niekoľkodenné prechody po horských chrbtoch a bez davov turistov. Len malá časť horského pásma je chránená v národných parkoch, preto môžete bez väčších obmedzení putovať krajinou. Z nespočetného množstva rudohorských prechodov, ktoré sa ponúkajú, je najobľúbenejší prechod z Veporských vrchov na Muránsku planinu.
Tip experta:  Okrem nerastného bohatstva v hlbinách hôr a mnohých technických pamiatok po banskej činnosti je najväčším krajinným klenotom Slovenského rudohoria dožívajúce laznícke osídlenie s malebnými scenériami.


Čo nájdete v prílohe Leto s HN

  • tipy na turistiku po Slovensku
  • užitočné informácie o najkrajších slovenských hrebeňovkách
  • tipy experta

 

Špecializovanú prílohu nájdete v dnešných tlačených HN, aktuálne v deň vyjdenia (t. j. v utorok 12. augusta 2014).
 

Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydania (aktuálne v deň vyjdenia) cez SMS na váš mail TU.

Staršie pdf vydania nájdete TU.

01 - Modified: 2006-09-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Davenportová sa ešte nelúči
01 - Modified: 2024-04-16 08:25:33 - Feat.: - Title: Na hory sa vracajú zimné podmienky, nižšie budú rizikom nočné teploty 02 - Modified: 2024-03-29 17:46:49 - Feat.: - Title: Meteorológovia očakávajú cez víkend prvý letný deň tohto roka, teplo bude aj v pondelok 03 - Modified: 2024-03-21 12:30:00 - Feat.: - Title: Aké bude počasie toto leto? Poznáme prvú predpoveď, vedci na ňu použili neobvyklú metódu 04 - Modified: 2024-02-04 07:36:02 - Feat.: - Title: Na horách platí mierne lavínové nebezpečenstvo, hlavným problémom zostáva vetrom previaty sneh 05 - Modified: 2024-02-06 23:00:00 - Feat.: - Title: Drevo a kov medzi horami: Žiadne zbytočnosti v tomto víkendovom dome nenájdete, len funkčnosť a útulnosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/leto-s-hn, menuAlias = leto-s-hn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 23:29