StoryEditor

„Ventilátory nie sú nuda,“ tvrdí šéf firmy, čo vyrába klímy

14.07.2015, 00:01
Autor:
(gri)(gri)
Tí, čo žijú z leta. Spoločnosť Klimavex začínala ešte za socializmu. Dodnes predáva klimatizácie, ventilátory, odvlhčovače a vzduchotechniku.

Ruku na srdce: kedy vám zvyčajne skrsne v mysli, že by sa vám do bytu či kancelárie zišla nejaká tá „klíma“? Jaroslav Theisz, generálny riaditeľ spoločnosti Klimavex, odpoveď na túto otázku pozná už roky: „Áno, stále je štandardom, že väčšina ľudí a firiem sa začne pre klimatizáciu rozhodovať až vo vysokých horúčavách.“  



Aj preto im maloobchod v tejto sfére najlepšie funguje v lete. Mnohí ľudia si však podľa jeho slov neuvedomujú, že klimatizácia sa dá používať prakticky celoročne: nezabezpečuje totiž len chladenie, ale aj vykurovanie a filtráciu.

Od toaliet po obchodné centrá
A vôbec: klimatizácia a ventilátory toho dnes dokážu oveľa viac, ako si laici zvyčajne predstavujú. V prvom prípade je už napríklad možné diaľkové ovládanie pomocou smartfónov či tabletov a v druhom zas dizajnovanie od výmyslu sveta. Ventilátor totiž už dávno nemusí mať uniformnú „technicistickú“ podobu, ale pokojne si ho zadovážite aj v antikorovom, zlatom či medenom prevedení. A, samozrejme: prakticky nehlučnom.

Ak o tom chcete vedieť viac, obráťte sa priamo na Jaroslava Theisza: ten so vzduchotechnikou doslova vyrastal. Jeho otec totiž patril k trojici ľudí, ktorí ešte za totality hľadali možnosť, ako sa osamostatniť, sebarealizovať a zarobiť si viac: a vznikol z toho Klimavex, ktorý na trhu funguje už od roku 1990. A jeho sortiment sa postupne rozšíril natoľko, že dnes dokáže zabezpečiť čokoľvek od vetrania toalety, cez klimatizovanie bytu až po chladenie veľkých obchodných centier či vetranie a odvlhčovanie veľkých bazénových hál.  

Keď z klimatizácie tečie voda
„A to ma na tom baví. Sme výborný tím a navyše vďaka šírke sortimentu riešime každý deň niečo iné, táto práca nie je monotónna,“ komentuje Jaroslav Theisz. Samozrejme, aj v tejto oblasti sa dejú nečakané veci. Najmä vďaka zákazníkom typu domáceho majstra, ktorí sa snažia si všetko urobiť sami – bez konzultácie. „A potom sa čudujú, prečo jedna malá mobilná klimatizácia nepostačuje na kanceláriu s päťdesiatimi ľuďmi. Prípadne si sami namontujú klimatizáciu s rýchlospojkami, no zabudnú na odvod kondenzátu a potom volajú, že im z nej tečie voda,“ spomína šéf Klimavexu.

Ešte väčšmi ho však vedia zaskočiť tí, čo sa dokážu s vážnou tvárou spýtať, či je naozaj potrebná tá vonkajšia „krabica“, inak povedané – jednotka samotná.  Nuž – to len aby ste si nemysleli, že predaj klimatizácií je nebodaj málo záživná práca. 

01 - Modified: 2007-07-22 07:25:00 - Feat.: 0 - Title: Vývoj populácie v Bratislavskom kraji má stagnujúci charakter
01 - Modified: 2024-04-08 22:09:49 - Feat.: - Title: Štátna akciovka mala rekordný rok, prekonala poštu aj diaľničiarov. Saková je s vedením aj tak nespokojná 02 - Modified: 2024-03-21 12:30:00 - Feat.: - Title: Aké bude počasie toto leto? Poznáme prvú predpoveď, vedci na ňu použili neobvyklú metódu 03 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Po katastrofe stoja pred ďalšou. Ovocinári zabojujú o prežitie, skorá jar a mrazy ohrozujú budúcu úrodu 04 - Modified: 2024-02-10 10:57:00 - Feat.: - Title: V sobotu bude na celom Slovensku mimoriadne teplo 05 - Modified: 2024-02-01 09:26:09 - Feat.: - Title: Leto bez máp v podpazuší a nepríjemného zápachu? Dáme vám návod, ako bojovať s potením
menuLevel = 2, menuRoute = style/leto-s-hn, menuAlias = leto-s-hn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 00:25