StoryEditor

Chcem, aby o rok všetci druháci dostali notebook

20.08.2010, 00:00

Mali ste na starosti projekt Infovek na ministerstve školstva, pracovali ste na programe Notebook pre každého žiaka. Ako ste sa k týmto projektom dostali?
Pamätám si ešte zo svojich školských čias, že počítače dokážu zmeniť motiváciu detí učiť sa. Môžu zvýšiť záujem o učivo i samotné učenie. Preto som si vybral túto cestu a snažím sa spolu s inovatívnymi učiteľmi hľadať miesto technológií v škole.

O čo vám týmto projektom ide?
Zistiť, aké majú učitelia možnosti s využitím technológií. Napríklad v rámci projektu Notebook pre každého žiaka sme sa rozhodli vyskúšať, čo spraví na Slovensku s vyučovaním to, keď pripravíme pre učiteľa vzdelávací priestor s technológiami.

Aké vymoženosti máte na mysli?
Napríklad interaktívnu tabuľu alebo notebooky.

Sú samotní učitelia pripravení na takúto technológiu?
My sme si vybrali takých, ktorí sú. A potom je dôležitý aj postoj učiteľa. Ak je ochotný učiť sa niečo nové, nevidím v tom problém.

A čo deti, kedy je podľa vás najvhodnejší čas na zoznámenie sa s počítačom?
Fakty hovoria, že sa deti u nás dostávajú k technológiám, keď majú 4 až 5 rokov. To je realita, to sa nedá zmeniť. Otázka je, či je to dobré alebo zlé.

A odpoveď?
Oni s technológiami vyrastajú. Zabávajú sa nimi, komunikujú s nimi a je na učiteľoch, aby ich používali i vtedy, keď sa učia. Skúsenosti z projektu ukazujú, že od druhého ročníka na základnej škole dokáže učiteľ v takomto prostredí oveľa viac ako bez neho.

Dá sa teda na Slovensku dosiahnuť stav, aby malo každé dieťa notebook?
Verím, že sa to dá. Nesmie to však byť o tom, že sa nakúpia notebooky. Treba naučiť učiteľov s nimi pracovať. Musí sa vytvoriť určitý digitálny obsah, niečo, čo učitelia môžu využívať. Myslím si, že sa k tomu približujeme.

Sme na ceste. Vidíte cieľ?
Pre mňa osobne je výzvou september 2011, kedy by napríklad každý druhák mohol dostať notebook.

Je to reálne?
Nie je to úplne nereálne. Pamätám sa, že sme v roku 2000 hovorili o tom, že každá škola bude mať počítač a v roku 2004 sa tak stalo.

Odkiaľ potečú financie?
Treba hľadať možnosti. Napríklad Portugalsko získalo prostriedky z predaja 3G licencií. To, čo sa na Slovenku prejedlo, tam investovali do notebookov. Ale určite treba zaangažovať aj rodičov.

Ako?
Treba diskutovať aj o tom, že nemôžu očakávať, že učiteľ, ktorý zarába menej ako upratovačka v ich firme, pripraví ich dieťa na to, aby získalo Nobelovu cenu.
Ak chcem ako rodič, aby ten učiteľ učil moje dieťa tak, že získa Nobelovu cenu, mal by sa zamyslieť nad tým, aký plat dostáva.

Viete o tom svoje. Nedávno ste sa vrátili z projektu Zvyšovania počítačovej gramotnosti učiteľov a študentov v juhovýchodnej Keni. Ako to dopadlo?
Učili sme učiteľov na strednej škole v dedine Rukanga, ako môžu využívať technológie vo svojej práci. Kenskí učitelia si veľmi cenili túto pomoc a tešili sa z našej návštevy a z toho, čo sa od nás mohli naučiť.

Splnili sa vaše očakávania? Prekvapilo vás niečo?
Pre mňa bolo najprekvapujúcejším zistenie, že žiaci na strednej škole v Keni sa učia takmer to isté ako naši študenti na gymnáziu, pričom žijú a vyrastajú v podmienkach, ktoré sú veľmi rozvojové. Čakali by sme, že sa budú viac učiť veci pre život, ako teoretické vedomosti, s ktorými nenájdu veľa uplatnenia.

A vy chcete presadiť asi tú prax. Čo je cieľom tohto medzinárodného projektu?
Zmena v práci učiteľov. Chceme, aby viac využívali technológie a mohli dosiahnuť lepšie výsledky a uplatnenie svojich študentov. Kenskí učitelia sa veľa vecí učili rýchlo a veľmi ich to bavilo. Tiež nám často vraveli, že študenti, ktorí sa naučia pracovať s počítačmi, si skôr nájdu prácu a je to pre nich nezanedbateľná konkurenčná výhoda.

Čo vás k tomu všetkému motivuje?
Dobrá otázka. Asi aj vlastné deti. A radosť z toho, keď vidím, že sa veci posúvajú ďalej a keď deti aj učiteľov baví škola a učenie sa.


Letný dotazník HN
Aké je vaše vysnívané povolanie?
To, čo robím, je do veľkej miery mojím "vysnívaným" povolaním.

Čo najbláznivejšie ste urobili?
Cesta do Kene patrila určite k tomu najbláznivejšiemu.

Vaše najkrajšie leto?
Myslím, že aj tohtoročné leto, ktorého veľkú časť som mohol stráviť s rodinou na chalupe na Liptove, patrilo k tým najkrajším.

Čo si predstavíte pod pojmom absolútny relax?
Dobrá kniha na pláži alebo na horách.

Životný cieľ, ktorý ste si ešte nesplnili?

Notebook v rukách každého žiaka na Slovensku.

menuLevel = 2, menuRoute = style/leto-s-hn, menuAlias = leto-s-hn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 23:09