StoryEditor

Dve rôzne tváre slnečných jazier

19.08.2009, 00:00

Na Slnečné jazerá prichádzame v deň, ktorý napriek tomu, že vrcholí leto, príliš nekorešponduje s ich názvom. Je štvrtkové dopoludnie, vonku je pod mrakom a vyzerá to, že každú chvíľu začne pršať. Do areálu vchádzame z južnej strany. Prekvapuje nás, aké je tu všetko kompaktné a usporiadané. A tiché. Na brehu hrá skupinka ľudí volejbal, zopár otužilcov sa dokonca kúpe. Čašníci postávajú pri bufetoch a už teraz vedia, že dnes sa príliš "nenarobia“. Na desiatu máme dohovorené stretnutie s riaditeľkou Správy cestovného ruchu Senec Silviou Škultétyovou. "Nevybrali ste si práve najvhodnejší deň na návštevu jazier,“ víta nás.

Holanďania často "zablúdia“ aj do Senca
Hneď na začiatku sa pýtame, aká je sezóna: "No, bolo už aj lepšie. Pokles návštevnosti určite ovplyvňuje počasie aj kríza,“ hovorí Škultétyová. Môžeme potvrdiť, že štvrtkové dopoludnie na Senci nás neprekvapilo práve masami návštevníkov. "Je to spôsobené dlhotrvajúcim trendom, kedy sem ľudia neprichádzajú na týždeň až dva, ale len na víkend,“ vysvetľuje. Výnimkou sú napríklad holandskí dôchodcovia, ktorí sem chodia na dlhšie. Prekvapilo nás, že k nám zablúdia aj národy ako sú Holanďania alebo Belgičania. "Budete sa čudovať, ale minulý týždeň u nás stanovali aj hostia z Malajzie,“
hovorí Škultétyová.

České jazerá na Slovensku
Druhým dychom dodáva, že cez víkend na prelome júla a augusta tu v extrémnych horúčavách zažili najväčší nápor za posledných 20 rokov. Dozvedeli sme sa aj to, že Slnečné jazerá boli vždy najobľúbenejšou destináciou pre Moravanov. "Kedysi Česi tvorili až 80 percent všetkých návštevníkov. Za posledné roky sa to však začalo vyrovnávať,“ vysvetľuje Škultétyová. Po krátkom rozhovore rozmýšľame, čo ďalej. Do vody sa nám v takomto počasí určite nechce, atmosféra má viac-menej meditatívny charakter. Zopár ľudí sedí v bufetoch na káve. Na severnej strane je situácia podobná. Nedá sa nič robiť, zdá sa, že dnes už z toho asi nič nebude, a tak sa poberáme domov.

O štyri dni neskôr
Je augustová nedeľa. Vonku praží slnko a v meste sa do rozpáleného asfaltu zarývajú podpätky. V takomto počasí sa nedá robiť nič iné, len ísť k vode. Tentoraz prichádzame na Slnečné jazerá zo severu. Kým sa však dostaneme do areálu, čakáme asi desať minút v kolóne áut. Platíme dve eurá za auto, dve eurá za každú osobu. Parkujeme a po štvrtkovom zážitku neveríme vlastným očiam. Zrazu akoby sme sa ocitli v nejakom vychytenom prímorskom letovisku. Ľudia v plavkách sa po promenáde premávajú na korčuliach, z každého bufetu hrá hudba, na brehu si pomaly nemáte kde ľahnúť.

15 jázd a pivo k tomu
Na tobogan čaká v rade asi dvadsať detí, ale aj dospelých. Pozeráme ceny: 20 centov za jednu jazdu, euro za päť jázd. "Keď si kúpite 15 jázd naraz, dostanete k tomu pivo zdarma,“ pochvaľuje si pani z Moravy, ktorá sa pri nás náhodne pristavuje. Češtinu počuť naozaj z každej strany. Mladej Češky na vedľajšej deke sa pýtame, prečo si práve Slnečné jazerá vybrala za miesto svojej dovolenky: "Zavolala ma sem kamarátka zo Skalice. Prenajali sme si s kamarátmi na týždeň apartmán. V Prahe nič také nemáme. Som tu prvýkrát a je to tu úžasné, určite prídem znova,“ zveruje sa. Na "severe“ to naozaj žije a rozdiely s pokojnejším "juhom“ sú citeľné. Cez deň si tu môžete zahrať tenis, využiť wellness centrá, alebo sa osviežiť chladeným pivom na terase niektorého z bufetov. Večer majitelia reštaurácií organizujú koncerty a diskotéky alebo môžete vyraziť s kamarátmi na bowling.

Potápačský karneval
Slnečné jazerá sa môžu pochváliť aj najnavštevovanejšími akciami na Slovensku. "Otvorenie Seneckého leta sa už návštevnosťou približuje k veľkým festivalom. Na poslednom ročníku sme zaznamenali okolo 17-tisíc platiacich účastníkov,“ vysvetľuje nám riaditeľ Mestského kultúrneho strediska Senec Peter Szabó. Karneval organizovaný v Senci je s 3 300 maskami zapísaný v knihe Slovenských rekordov. Obidve tieto akcie sa však konajú v júni a tento rok sme ich už, bohužiaľ, zmeškali. Ak sa však tento rok ešte chystáte Senec navštíviť, nudiť sa určite nebudete. Na poslednú augustovú sobotu sa chystá karneval spojený s potápaním a prázdniny budú 31. augusta veľkolepo ukončené koncertom Lucie Bílej v miestnom amfiteátri.

Prečítajte si aj:
Bora Bora uprostred Senca

Na Slnečných jazerách rozhodne nebudete mať problém výdatne sa najesť. Takmer celá severná aj južná strana je posiata množstvom bufetov ponúkajúcich „klasiku“ ako hydinu na rôzne spôsoby, vyprážaný syr alebo klobásu. Náročnejší turisti môžu otestovať niektorú z hotelových reštaurácií, alebo vyskúšať reštauráciu novootvoreného hotela Koliba na severe.

Najlepšia je kempovačka

Senec zažíva v posledných rokoch staviteľský boom a možností ubytovania neustále pribúda. Bohužiaľ, niekedy až na úkor prírody a estetiky prostredia.

Tip Osobnosti

Bývam v Kráľovej pri Senci, kde sa nachádza včelársky skanzen. Rád sem chodievam meditovať, keď sa potrebujem skryť pred ľuďmi.

K letu patrí exotika na tanieri

V minulých častiach školy varenia sme vám už priniesli recepty, ako chutne grilovať, restovať či pripraviť si ľahký letný dezert. Tentoraz máme pre vás čosi exotickejšie a na prvý pohľad trochu komplikovanejšie, čím určite potešíte všetkých fanúšikov ázijskej kuchyne. Dva letné recepty pre vás vybrala Martina Blahová z Osaka sushi baru v Bratislave.
Senec ceny

Ubytovanie
Hotel Dolphin****
Štefánikova 78, Senec
od 96 eur/dvojlôžková izba
www.hoteldelfin.sk

menuLevel = 2, menuRoute = style/leto-s-hn, menuAlias = leto-s-hn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 06:50