StoryEditor

Chladivá krása, ktorá láka davy

22.06.2009, 00:00
Rajské miesta v Slovenskom raji. Ak máte málo času, vyberte sa do Dobšinskej ľadovej jaskyne.

Na Dobšinskú ľadovú jaskyňu sa chodia už takmer stoštyridsať rokov pozerať ľudia z celého sveta. Je jedným z mála slovenských prírodných unikátov, kvôli ktorému merajú do Slovenského raja stovky i tisíce kilometrov. Jaskyňa sa pýši mnohými prvenstvami. Ako jediná z ľadových je zapísaná v zozname prírodného dedičstva UNESCO. Má jednu z najbohatších a najkrajších ľadových výzdob na svete, ako prvá v Európe bola elektricky osvetlená a do roku 1946 sa v nej celoročne korčuľovalo. V časoch Rakúsko-Uhorska sem pravidelne chodili vlaky vypravované z Budapešti s korčuliarmi a ešte v päťdesiatych rokoch v nej trénoval krasokorčuliar Karol Divín.

Dnes je prísne chránený prírodný klenot s deväťdesiattisícovou návštevnosťou ročne a jej história je i históriou Slovenského raja. Objav jaskyne v roku 1870 zememeračom Eugenom Ruffinyim naštartoval v tomto malebnom území cestovný ruch.

Sezóna je skrátená
"Tohto roku budeme otvorený iba dva mesiace počas leta. Je to kvôli rekonštrukcii a bezpečnosti návštevníkov,“ hovorí Pavol Bella, vedúci odboru výskumu a ochrany jaskýň zo Správy slovenských jaskýň, ktorá sa stará o prevádzku Dobšinskej ľadovej jaskyne. Dokončuje sa rekonštrukcia vstupného areálu, hygienických zariadení a buduje sa vodovod i čistička. Projekt financovaný zo štrukturálnych fondov by mal zvýšiť ochranu vzácneho prírodného prostredia v okolí jaskyne a zvýšiť komfort návštevníkov. Inokedy o takomto čase, keď jaskyňa začína sezónu v polovici mája, býva parkovisko pri hlavnej ceste vyťažené ako vo veľkomeste. Je preplnené autami a zájazdovými autobusmi, z ktorých sa ozýva zmes cudzích jazykov. Teraz je tiché a pusté. Ozajstný ruch tu prepukne až prvého júla, keď jaskyňa začne prevádzku. Napriek tomu, že je zatvorená, je výšľap ku vchodu príjemnou prechádzkou. Ten sa nachádza vo výške takmer tisíc metrov v úbočí vrchu zvaného Duča a vedie k nemu náučný chodník. Viac ako stometrové prevýšenie z údolia Hnilca sa dá zvládnuť pokojným tempom za dvadsať minút.

Teplo sa oblečte
Prechod z horúceho letného dňa do ľadového kráľovstva môže byť pre nepripraveného šokujúci. V podzemí sú mínusové teploty, preto si treba pred vstupom do jaskyne oddýchnuť, aby sa teplotnej zmene stihol organizmus prispôsobiť. Dôležité je mať teplé oblečenie i vhodnú obuv a prehliadka sa môže začať. Prehliadková trasa meria okolo pol kilometra, čo je iba tretina skutočnej dĺžky jaskyne a trvá asi pol hodinu. Vedie len po jej vstupných zaľadnených častiach, kde boli vhodné klimatické podmienky na to, aby vtekajúca voda zmenila skupenstvo. Prehliadka sa začína Malou sieňou cez Veľkú sieň, Zrútený dóm, Ruffinyiho koridor až po Prízemie s ľadopádom.

Fenomén zmrznutej vody vytvoril v podzemných dutinách kedysi dávno vymodelovaných tokom Hnilca ľadové stalaktity, stalagmity, ľadopády i podlahový ľad. Jeho hrúbka je miestami až dvadsaťpäť metrov. Objem ľadu sa odhaduje skoro na stopäťdesiattisíc kubických metrov, je zreteľne vrstevnatý ako každoročne pribúdal, s hrúbkou vrstvičiek do päť milimetrov. Okrem podlahového ľadu a kvapľov, zaujmú mohutné ľadové stĺpy, niektoré vysoké až deväť metrov, ale aj ľadopády či ľadové záclony. Najväčší priestor jaskyne tvorí Veľká sieň, elipsovitého tvaru s rozmermi hokejového ihriska.

Prírodná chladnička
Mnohí si pri návšteve jaskyne položia otázku, ako mohli vzniknúť také rozsiahle zaľadnené priestory, ktoré vydržia i letné horúčavy. Odborníci hovoria o špecifických podmienkach zaľadnenia. "Dnešné priestory Dobšinskej ľadovej jaskyne boli pôvodne spojené so Stratenskou jaskyňou. Osamostatnili sa až po zrútení jaskynného stropu, keď ich sutinový zával oddelil od ostatných častí a čiastočne uzavrel cirkuláciu vzduchu. Jaskyňa získala tvar vrecovitej dutiny s jedným otvorom na povrch, čo bolo príčinou vzniku osobitých mikroklimatických pomerov a ľadovej výplne,“ píše sa v odbornej literatúre. A ako ten ľad vzniká? Podchladením jaskynných priestorov. V zime vniká do nich studený vzduch a ako ťažší vytláča ľahší teplejší von. Zároveň ochladzuje steny jaskyne až na mínus päť stupňov. Voda pritekajúca z povrchu tak zamŕza a vytvára ľadovú výzdobu. Mierne oteplenie nastáva v lete, keď do jaskyne prúdi teplejší vzduch, ktorý spôsobuje jeho miernu výmenu. Nikdy sa však neoteplí natoľko, aby spustil masívne topenie ľadu. Najoptimálnejšie podmienky pre jeho tvorbu sú na jar, keď výdatné povrchové vody z topiaceho sa snehu prechádzajú puklinami a namŕzajú v podobe rozmanitých útvarov. Miestami sa vplyvom sublimácie utvára i inovať, čo dodáva podzemiu osobité čaro.

Ľad by sa mohol stratiť
Návšteva Dobšinskej ľadovej jaskyne je ojedinelým zážitkom. Nielen obdivným, k dielu prírody, ale i estetickým, zloženým z vnemov unikátnych tvarov ľadových skulptúr. Odborný sprievodcovský výklad ho rozširuje o poučenia z geológie, jaskyniarstva i termodynamiky. Speleoklimatológovia však varujú, že systém zaľadňovania je veľmi citlivo nastavený, a preto sa treba voči nemu správať opatrne. Stačí mala zmena, ktorá by ho mohla narušiť a ľad z jaskyne by mohol začať ubúdať, až sa úplne stratiť. Aj preto je návštevnosť obmedzovaná a jaskyňa nie je otvorená stále. Maximálne si ju podľa speleológov môže pozrieť stotisíc ľudí ročne.

Prečítajte si aj:
Westernový fazuľový guláš

Milovníci koní, Indiánov a Buffala Billa, rozhodne sa zastavte na ceste medzi Stratenou a Pustým poľom v originálnom ranči, postavenom v štýle divokého západu. Okrem oddychu v príjemnom prostredí voňajúcom drevom sa tu môžete dobre najesť a pookriať priamo uprostred údolia Hnilca. Majiteľ ranča Ján Fabian zveľaďuje svoje tunajšie hospodárstvo už pätnásť rokov a váži si každého pocestného. Jeho obľúbeným jedlom je fazuľový guláš vo westernovom štýle. Kto raz ochutnal túto miestnu špecialitu, rád sa na ňu zastaví znova. Chutí skvele s čerstvým chlebíkom. Je to niečo medzi klasickým gulášom a fazuľovou polievkou a je mierne pikantný.

Približujeme Tokaj mladej generácii

Tokaj. Pojem, ktorý zarezonuje u každého milovníka dobrého vína. O tokajskú oblasť sa delíme s našimi južnými susedmi, a preto sa slovenskí vinári snažia zo vzácneho kúsku zeme vyťažiť čo najviac. Jedným z mála slovenských producentov tokaja je dvojgeneračná firma Macik winery.

Tip osobnosti

Štefan Labuda, starosta Hrabušíc

Noc pri táboráku

Slovenský raj poskytuje širokú paletu ubytovacích možností, okrem tých najluxusnejších. Vybrať si môžete od trojhviezdičkových hotelov, cez penzióny, chaty, ubytovanie na súkromí až po kempingy alebo romantické táborenie v stanoch a spacákoch. Novovybudované zariadenia majú doplnkové služby, ako bazény, wellness či športoviská. Viaceré ponúkajú výlety s turistickými sprievodcami i dopravou, požičiavajú bicykle a športové náradie. Lákajú zľavami, akciami alebo atrakciami v cene ubytovania. Napríklad zľavneným vstupom do sauny, tenisovými kurtmi zdarma alebo grilovačkou.

Slovenský raj

Ubytovanie:
Hotel Flóra*** Čingov
– 33 eur za osobu a noc v dvojlôžkovej izbe, 30 eur za dve a viac nocí
– 40 eur za osobu a noc v apartmáne
– deti do 6 rokov zdarma, do 15 rokov za polovičnú cenu
– súčasťou ubytovania je polpenzia, 50 % zľava na tenisové kurty a 25 % zľava do hotelového bazéna a wellnes
– stolný tenis, bedminton, ihrisko, vonkajšie ohnisko a gril
Hotel Mlynky*** Mlynky
– 50 eur dvojlôžková izba štandard
– 60 eur dvojlôžková izba lux
– 80 eur dvojlôžkový apartmán
– 100 eur štvorlôžkový apartmán
– 10 eur polpenzia
– 15 eur plná penzia
– hotel má k dispozícii saunu, fitnes a squash
– od 1. júna do Vianoc 2009 ponúka pri ubytovaní nad tri noci štvrtú zdarma

01 - Modified: 2003-08-04 07:31:31 - Feat.: 0 - Title: Plusy a mínusy porevolučnej ekonomiky 02 - Modified: 2003-08-04 08:11:41 - Feat.: 0 - Title: S vyššou úrovňou vzdelania rastie zamestnanosť 03 - Modified: 2003-08-04 08:14:36 - Feat.: 0 - Title: Maďarsko proti dvojitému občianstvu
menuLevel = 2, menuRoute = style/leto-s-hn, menuAlias = leto-s-hn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 03:49