Reuters
StoryEditor

"Hudba je prekonávanie múrov." Radiohead sa odmietli pripojiť k bojkotu Izraela, vystúpia v Tel Avive

19.07.2017, 11:44
Autor:
ČTKČTK

Britská rocková kapela Radiohead nevypočula výzvy celebrít, aby zrušila svoj koncert v Izraeli. Kapela dnes večer vystúpi v Tel Avive. Ako uviedol denník New York Post, členovia kapely neschvaľujú kroky niektorých kolegov zo svojej brandže, ktorí bojkotujú vystupovanie v Izraeli kvôli jeho politike voči Palestínčanom.

Na zrušenie koncertu kapelu vyzval napríklad Roger Waters zo skupiny Pink Floyd alebo britský režisér Ken Loach. Sú zástancovia medzinárodnej kampane Boycott, Divestment and Sanctions (BDS), ktorá chce vyvolať ekonomický a politický tlak na Izrael, a prinútiť ho tak k ukončeniu okupácie Západného brehu Jordánu. Množstvo Izraelčanov obviňuje BDS z antisemitizmu, lebo podľa nich prehliada palestínsky podiel na vzájomnom konflikte.

Thom Yorke z Radiohead k výzvam povedal, že "hrať v nejakej krajine ešte neznamená schvaľovanie politiky jej vlády". "Hráme v Izraeli 20 rokov a za rôznych jeho vlád. Niektoré z nich boli liberálnejšie ako tie ostatné. Rovnako ako v Amerike. Netanjahua nepodporujeme viac ako Donalda Trumpa, ale rovnako stále hráme v USA. Hudba a umenie, to je prekonávanie múrov, nie ich stavanie," povedal Yorke.

Izrael v rámci kampane BDS bojkotovalo niekoľko známych umelcov. Na Radiohead sa teraz zamerala pozornosť, pretože skupina zaujala v minulosti pozície voči politickým témam, najmä tým, ktoré sa týkajú životného prostredia.

Loach skupine odkázal, že "voľba je jednoduchá - Radiohead sa musí rozhodnúť, či sa postaví proti utláčanému, alebo utlačovateľovi".

Izraelčania skupinu za jej neústupnosť ocenili a skúpili už 50 000 vstupeniek na telavivský koncert, pričom niektoré stoja v prepočte vyše 115 eur.

Izraelská arabská speváčka Nasrín Kadríová, ktorá na koncerte s Radiohead vystúpi, označila snahu aktivistov z BDS prinútiť kapelu koncert zrušiť za "snahu o bojkot jedinej demokracie na Blízkom východe". "Tí, ktorí vyzývajú na bojkot, sa nás snažia rozdeliť. Chcú umlčať hudbu a toho sa nezúčastním. Na Blízkom východe je bohužiaľ mnoho krajín, kde by sa tento koncert konať nemohol," oznámila.

01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-19 08:36:56 - Feat.: - Title: Konflikt sa vyostruje. Z Iránu hlásia explózie, izraelská odveta zasiahla leteckú základňu 03 - Modified: 2024-04-18 18:19:23 - Feat.: - Title: Google prepustil 28 zamestnancov, ktorí protestovali proti zmluve s Izraelom 04 - Modified: 2024-04-18 15:09:15 - Feat.: - Title: Blízky východ je na pokraji totálneho konfliktu, varoval Guterres. Odsúdil izraelské operácie 05 - Modified: 2024-04-18 05:21:28 - Feat.: - Title: Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. K zdržanlivosti ho vyzvali viaceré štáty
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 11:20