StoryEditor

Každodenné popravy, bombardovanie a tyrania Islamského štátu. To je realita v sýrskej Rakke

08.07.2017, 00:00

Každý deň vás ničí tyrania Islamského štátu (Daeš) a na hlavy vám padajú bomby z ruských lietadiel alebo tie od sýrskeho prezidenta Asada.

Tak nejako sa žije v sýrskej Rakke, ktorá je poslednou baštou Islamského štátu a zároveň cieľom rebelov, ktorí sa blížia k jej dobytiu. Medzi skupinami, ktoré o mesto bojujú, žijú desaťtisíce jeho obyvateľov.

Tí sa pokúšajú žiť normálne životy v nenormálnom svete. Unikátne svedectvo o živote v Rakke sa teraz dostáva aj k slovenskému čitateľovi vďaka útlej knihe z vydavateľstva Absynt Denníky z Rakky: Útek z Islamského štátu.

Svedectvo z Rakky

Autorom knihy je obyčajný Sýrčan, ktorý sa ukrýva pod prezývkou Samer. Prináša kruté a pravdivé svedectvo, ktoré sa v ničom nepodobá na internetové diskusie plné „odborníkov“ na Sýriu.

Mať svoj názor vytvorený na základe pár minút strávených na internete je pohodlné a bezbolestné. Čítať Samerovu spoveď nie je ani pohodlné a ani bezbolestné. Najmä ak si uvedomíte, že ide o človeka, ktorý naozaj trpel v Rakke a riskoval svoj život tým, že tento denník zaznamenal.

Daeš sa začal mstiť každému, kto sa mu odvážil postaviť do cesty. Prenasledovali účastníkov revolúcie, známych aktivistov a rovnako aj všetkých, ktorí ich podporovali. Obvinili ich z odpadlíctva od viery, no bola to iba zámienka na to, aby ich mohli popraviť. Každý deň na námestí zhromaždili dav ľudí a pripravili ďalšie dejstvo svojho zvráteného divadla. Niektoré z týchto popráv vykonali uprostred kruhových objazdov na frekventovaných cestách. Všetkým ľuďom chceli ukázať, čo ich čaká, ak im budú odporovať´,“ opisuje Samer pôsobenie teroristov z Islamského štátu vo svojom meste.

Bez predsudkov

Viete si predstaviť každodenný život v meste ovládanom Islamským štátom? Ak nosíte krátke nohavice, zbičujú vás. Ak kritizujete Islamský štát, popravia vás. Najľahším trestom je povinný kurz islamu. Ak sa ho nezúčastníte, môžete skončiť až na popravisku. Poprava vás čaká aj za to, ak budete vlastniť mobilný telefón.

V tom všetko sa Samer snaží žiť normálny život, pracovať v obchode a starať sa o rodinu. Napokon sa však vzoprie proti Islamskému štátu a spoluprácou s odbojom riskuje svoj život. Dostane sa až do takého štádia, že z Rakky musí utiecť. A skončí ako utečenec, nad ktorým internetoví trollovia ohŕňajú nos.

Jeho svedectvo je drsnou spoveďou plnou citov. Samer však píše bez predsudkov. Islamský štát je preňho rovnaký ako Assad, iba o niečo horší. Nečakajte ale ani žiadnu ódu na sýrskych rebelov. Samer skôr vyjadruje obavy, či rebeli nebudú rovnakí ako islamisti.

Na vlastnej koži

Samer píše o tom, ako Rakku bombardujú Rusi. Nerobí to ale preto, aby ich očiernil alebo sa navážal do Putina.

Iba opisuje to, čo zažil na vlastnej koži. A ani Putin a ani Assad a ani Američania nemajú zázračné bomby, ktoré sa vyhýbajú nevinným civilistom.

Jeho slová prerušil hluk lietadiel nad našimi hlavami. Jeden z obchodníkov skríkol: „Do krytu! Do krytu!“ Zasiahli trh. Ozvalo sa niekoľko obrovských explózií a všade naokolo ležali časti ľudských tiel. Bol to ruský nálet, ktorý mal trafiť teroristov. Nestačí snáď, ako kvôli teroristom trpíme tu na zemi? Teraz sa na nás valí ďalšie zlo z oblohy.“

Absynt na slovenský knižný trh priniesol viacero zaujímavých kníh. Denníky z Rakky však patria k tým najambicióznejším.

Vyšli mimo absyntovských edícií a aj grafickým spracovaním vyčnievajú. Mal by si ju prečítať každý, kto má pocit, že vojna v Sýrii je niečo, čo treba komentovať na Facebooku. Po prečítaní tohto svedectva by sa mu možno nenávistné a necitlivé hejty o Sýrčanoch písali ťažšie alebo vôbec. Možno...

Denníky z Rakky Denníky z Rakky

01 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 02 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 03 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 04 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 05 - Modified: 2024-04-14 15:05:55 - Feat.: - Title: Irán uplatnil právo na sebaobranu, reaguje na útok na Izrael sýrska vláda
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 20:45