StoryEditor

Zomrel Paolo Villaggio. Herec, ktorý stvoril Fantozziho

03.07.2017, 09:45
Autor:
spaspatasrtasr

Vo veku 84 rokov zomrel taliansky komik Paolo Villaggio, ktorého preslávila séria ľudových komédií o účtovníkovi Fantozzim.

Podľa talianskej tlačovej agentúry ANSA zomrel herec, spisovateľ a režisér Villaggio dnes okolo 06.00 h SELČ na súkromnej klinike na nekonkretizovanú chorobu. Herec bol v nemocnici od začiatku júna, dodala ANSA.

"Takýchto velikánov sa nájde len málo, celé Taliansko plače," napísala v správe o hercovom úmrtí La Republica.

Taliansky premiér Paolo Gentiloni vzdal hold tomuto umelcovi na Twitteri, kde ho ocenil ako "výnimočne talentovaného komika, ktorý učil generácie Talianov priznať si zlozvyky".

Villaggio pochádzal z prístavného mesta Janov, z dvojičiek a detstvo prežil v chudobe počas druhej svetovej vojny. Vystriedal niekoľko profesií, bol hlásateľom britskej BBC, námorným navigátorom aj úradníkom. Dráhu kabaretného komika začal v rodnom Janove, odkiaľ potom prešiel do kabaretu v Ríme a postupne aj do televízie. Práve na obrazovke prvýkrát predviedol svoju autorskú postavičku, bojazlivého a servilneho účtovníka Fantozziho.

Neskôr so svojím hrdinom, bankovým poskokom Hugom Fantozzim, prešiel na plátno kín. Sám si písal námety bláznivých komédií, ku ktorým patria tituly Fantozzi, Tragedy Fantozzi, Maléry pána účtovníka, Fantozzi znova skúša, Báječný Fantozzi, Pán účtovník ide do dôchodku, Fantozzi v protiútoku, Fantozzi v raji či Pán účtovník opäť zasahuje.

Hoci napospol predstavoval obtlstlého smiešneho nemotorného v nenáročných fraškách, zahral si Villaggio aj v uznávaných dielach. Federico Fellini ho obsadil do svojho Hlasu luny, za prínos národnej kinematografii dostal herec čestného Zlatého leva z Benátok.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 05:27