StoryEditor

Karlove Vary hosťujú hviezdy svetového formátu. Predstavia sa im tieto slovenské filmy

01.07.2017, 13:28
Autor:
TASRTASR
Slovensko bude mať v tomto roku zastúpenie i v medzinárodnej odbornej porote hlavnej súťaže festivalu, kde budú mať svojich tvorcov i Kolumbia, Monako, Nemecko a USA.

Slávnostnou projekciou neobvyklej romantickej komédie amerického režiséra Michaela Showaltera Srdcu nerozkážeš odštartoval už 52. ročník Medzinárodného filmového festivalu v západočeskom kúpeľnom meste Karlove Vary.

Hviezdy festivalu

Organizátori podujatia privítali už v dejisku prehliadky a nadšenci strieborného plátna si mohli zblízka pozrieť na červenom koberci dvojicu superhostí zo zámoria, amerického laureáta Oscara i Zlatého glóbusu, herca Caseyho Afflecka a jeho krajanku, nositeľku Zlatého glóbusu Umu Thurmanovú, ktorí si v Karlových Varoch prevzali ceny prezidenta festivalu.

Rovnakú cenu odovzdá Jiří Bartoška v Karlových Varoch americkému hercovi Jeremymu Rennerovi. Z českých tvorcov si cenu prezidenta festivalu za umelecký prínos prevezme tentoraz režisér Václav Vorlíček (Dívka na koštěti, Tři oříšky pro Popelku).

Krištáľový glóbus za umelecký prínos svetovej kinematografii si tentoraz odvezú z ČR autor filmovej hudby snímok ako Pretty Woman, Šiesty zmysel alebo Batman, skladateľ James Newton Howard, ktorý si trofej už prevzal, ako aj britský režisér Ken Loach a jeho krajan, spolupracovník-scénarista Paul Laverty.

Medzi celebritami boli aj mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa ČR v SR Livia Klausová či slovenský spevák Pavol Habera s manželkou, slávnou českou modelkou Danielou Peštovou, ako aj jej kolegyňou Karolínou Kurkovou. Takisto aj český vicepremiér Pavel Bělobrádek či ministerka pre miestny rozvoj Karla Šlechtová.

Slovenská tvorba na prestížnom festivale

Program festivalu, ktorý potrvá do 8. júla, tvorí 180 snímok zo 70 krajín vrátane Slovenska. V hlavnej súťaži karlovarského festivalu figuruje film Čiara režiséra Petra Bebjaka, ktorý sa bude o hlavnú trofej podujatia - Krištáľový glóbus - uchádzať s ďalšími 11 snímkami z celého sveta.

Ide o krimipríbeh situovaný do srdca slovensko-ukrajinského pohraničia, kde sa pretínajú kultúry, jazyky i ľudské životy. Hlavnú postavu - šéfa organizovaného zločinu - stvárnil v univerzálnom príbehu človeka, ktorého nekompromisne formovalo prostredie, Tomáš Maštalír.

V súťaži dokumentárnych filmov budú slovenskú kinematografiu reprezentovať tiež dva filmy. Ide o mnohovrstevný portrét speváka, ktorého piesne ovplyvnili celé generácie Slovákov a Čechov - Richard Müller: Nespoznaný z dielne režiséra Mira Rema a snímku Svet podľa Daliborka v réžii Víta Klusáka s prienikom do života radikálneho neonacistu, ktorý neznáša svoj život, no nevie, čo by mal zmeniť.</p >

"Všetky filmy budú mať na festivale svetovú premiéru s výnimkou Removho dokumentu, pre ktorý bude uvedenie v Karlových Varoch medzinárodnou premiérou," uviedla pre TASR Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Najviac slovenských filmov je v prehľadovej sekcii České filmy 2016-2017, ktorá je reprezentatívnym výberom z aktuálnej filmovej sezóny. Uvedených bude osem titulov: Piata loď (r. I. Grófová), Špina (r. T. Nvotová), Out (r. G. Kristóf), Baba z ľadu (r. B. Sláma), Masaryk (r. J. Ševčík), Cez kosti mŕtvych (r. A. Holland), Lichožrúti (r. G. Miklínová) a dokument Červená (r. O. Sommerová).

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 13:59