StoryEditor

Prvá výhra Portugalska v Eurovízii. Popovú konkurenciu porazili touto jazzovou baladou

14.05.2017, 02:49
V Kyjeve sa skončil 62. ročník Eurovízie. Portugalsko sa teší z víťazstva po 50 rokoch.

V noci nadnes v ukrajinskom Kyjeve veľkým finále vyvrcholil 62. ročník súťaže Eurovision Song Contest.

V celkovom hlasovaní napokon Taliansko skončilo piate, napriek tomu, že Gabbaniho singel má na YouTube viac ako 100 miliónov zhliadnutí. Po napínavom hlasovaní sa víťazom napokon stalo Portugalsko s piesňou Amar Pelos Dois. Ide o nostalgickú jazzovú skladbu, ktorá pripomína filmový soundtrack z 50. rokov. Druhý rok po sebe sa teda stalo, že súťaž nevyhrala popová skladba. Spevák Salvador Sobral zaujal aj svojím svojským správaním na scéne. Portugalsko súťaž vyhralo poprvýkrát po 50 rokoch účasti. Na druhom mieste skončilo Bulharsko reprezentované Rusom Kristianom Kostovom. Jeho pieseň, Beautiful Mess, má novodobý rádiovo-popový podtón.

Vypočujte si víťaznú pieseň:

Návrat popu na Eurovízii

Od znovuzavedenia odborných porôt v roku 2009 však počet takýchto skladieb neustále klesá a na Eurovíziu sa vracia popová kvalita. Perlou večera bolo vystúpenie ukrajinskej megahviezdy ONUKY, ktorá vystúpila ako hosť večera. Počas posledných mesiacov bol favoritom na víťazstvo reprezentant Talianska Francesco Gabbani s piesňou Occidentali’s karma, ktorá je kritikou novodobej povrchnej posadnutosti západnej civilizácie s kultúrou ďalekého východu. Po minulotýždňových generálkach a včerajšej šou pre odborné poroty svoj status favorita stratil.

Eurovízia v obkľúčení vojnového konfliktu

Napriek tomu, že organizácia súťaže bola od začiatku v tieni geopolitického konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou, prebehol tento ročník bez výraznejších problémov. Nad bezpečnosťou divákov, novinárov a zahraničných delegácií dohliadala armáda aj polícia, ktoré okolo Medzinárodného výstavného centra, miesta konania Eurovízie, vytvorili obranný perimeter. Ten spôsobil v centre hlavného mesta Ukrajiny dopravný chaos. Organizácia súťaže vyvolala mediálny rozruch v marci tohto roku, keď Úrad generálneho prokurátora Ukrajiny vydal rozhodnutie nedovoliť vstup ruskej reprezentantky Júlie Samojlovej na územie Ukrajiny pre porušenie ukrajinských zákonov, týkajúcich sa Krymu. Rusko sa súťaže kvôli tomuto postoju nakoniec nezúčastnilo.

Povráva sa, že sa v prípade Ruska jednalo o premyslenú stratégiu, ktorej účelom bolo zdiskreditovanie Ukrajiny a celého organizačného procesu. Ruská delegácia bola totiž od začiatku informovaná o platných zákonoch, ktoré osobám, ktoré z ukrajinského pohľadu nelegálne vstúpili na územie Krymu, nedovoľujú vstup na Ukrajinu. Napriek tomu Rusko vybralo speváčku na invalidnom vozíku, ktorá tento zákon opakovane porušila. Jej diskvalifikácia vyvolala veľký rozruch a hnev voči Ukrajine, najmä preto, že hlavným mottom tohto ročníka Eurovíze je inklúzia a rôznorodosť. Napriek neprítomnosti Ruska na súťaži sa organizátori vyhli akýmkoľvek provokáciám voči Rusku.

Predpokladalo sa, že vo finále vystúpi Vierka Serduška, ktorá pred desiatimi rokmi v Helsinkách skončila na druhom mieste s protestnou pesničkou Dancing Lasha Tumbai. Hlavná fráza pesničky sa dá jednoducho zameniť za Dancing Russia Goodbye, zbohom Rusku. Aj keď sa Vierka v dnešnom finále objavila, pieseň nezaspievala. Dnešné finále sa nieslo v modernom duchu s množstvom súčasných popových skladieb, ako napríklad Nórsko alebo Azerbajdžan. Samozrejme sa mu nevyhol ani typický eurovízny gýč v podaní Chorvátska, Grécka a Rumunska, ktoré sa predstavilo s jódlovacím číslom.

Z Kyjeva Michal Smrek, autor je politológ, pôsobí na Univerzite v Uppsale, vo Švédsku.

01 - Modified: 2017-05-11 22:00:59 - Feat.: 0 - Title: Druhé semifinálové kolo Eurovízie. Pre obmedzenia vzniká v meste dopravný chaos
01 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 02 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 05 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 11:00