Facebook
StoryEditor

Druhé semifinálové kolo Eurovízie. Pre obmedzenia vzniká v meste dopravný chaos

11.05.2017, 00:01
Dnes večer v Kyjeve druhým semifinálovým kolom pokračuje 62. ročník pesničkovej súťaže Eurovízia.

K desiatim krajinám, ktoré sa do finále prebojovali už v utorok sa teda pripojí ďalšia šťastná desiatka. V sobotu si vo veľkom finále zmeria sily celkom 26 krajín. Dnešné semifinálové kolo sa nieslo v národnom duchu. Počas otváracieho ceremoniálu diváci mohli vidieť víťazné piesne z predchádzajúcich rokov vo tradičnom folklórnom prevedení. Do finále sa nakoniec prebojovalo 10 krajín: Bulharsko, Bielorusko, Chorvátsko, Maďarsko, Dánsko, Izrael, Rumunsko, Nórsko, Holandsko a Rakúsko. Z našich susedných krajín sa teda do finále prebojovali Poľsko, Maďarsko, Rakúsko a víťaz vlaňajší víťaz Ukrajina, ktorá je vo finále automaticky. 

Tohtoročná Eurovízia sa postarala aj o prekvapenie v tíme Macedónska:

Po vlaňajšom historickom úspechu a postupe do finále vďaka Gabriele Gunčíkovej sa Česká republika v utorok do finále neprebojovala. Reprezentovala ju jazzová speváčka žijúca v Berlíne Martina Bárta s piesňou My Turn. Česká televízia však od odstúpení zo súťaže zatiaľ neuvažuje a za posledné tri roky urobila pre úspešnú reprezentáciu na súťaži výrazný pokrok. Slovensko sa súťaže naposledy zúčastnilo v roku 2012 v Baku.

Eurovízia pod ochranou polície

Napriek mnohým problémom, ktoré sprevádzali organizáciu tohto ročníka, prebieha v Kyjeve všetko bez väčších problémov. Pre hrozbu teroristických útokov ako aj stále trvajúci konflikt na východe krajiny je okolo Medzinárodného výstavného centra, kde sa Eurovízia odohráva, vytvorený ochranný perimeter pre peších aj vodičov. Ten je na každom vstupe strážený políciou aj armádou. Vstup majú povolený len akreditovaní novinári, delegácie a osoby s platnými vstupenkami.

Eurovízia tak v mieste jej konania, ale aj v centre Kyjeva, kde platia výrazné obmedzenia, vytvorila dopravný chaos, ktorý neteší miestnych obyvateľov. Pre osobnú dopravu je uzavretá aj hlavná dopravná tepna mesta Kreščatik.

Mnoho lístkov sa nepredalo, prekvapilo ich vysoké vstupné

Finále súťaže nie je do dnešného dňa vypredané, čo je pre súťaž tohto kalibru pomerne neštandardná situácia. V predchádzajúcich rokoch sa lístky vypredali za pár sekúnd. Dôvodom je pravdepodobne vysoká cena vstupeniek, ktorá sa už roky pohybuje v rozmedzí 100 až 250 EUR. To je suma, ktorú si väčšina miestnych obyvateľov nemôže dovoliť. Organizátori súťaže sa dnes pokúsili lístky na poslednú chvíľu vypredať a ponúkli ich v 80 percentnej zľave. Ukrajina považuje organizáciu súťaže za jednu z možností dokázať, že krajina patrí do Európy. Pri majdanskom námestí dokonca premaľovali známy Oblúk priateľstva národov vo farbách dúhovej vlajky, aby tak vyzdvihli hlavné motto tohto ročníka – oslava rôznorodosti.

01 - Modified: 2017-05-10 08:09:51 - Feat.: 0 - Title: Tohtoročnú Eurovíziu ovplyvnila politika. Známa spevácka súťaž spoznala prvých finalistov
01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 13:49