StoryEditor

Stres, kamery a nepríjemné emócie. Otázkou je, či deti patria vôbec do reality šou

29.04.2017, 00:01
Autor:
haahaa
Reality show je formát sledujúci väčšinou osudy dospelých, nájdu sa ale aj také, v ktorých účinkujú deti.

Trebárs ako v prípade českej dlhodobo úspešnej sérii Výmena manželiek, kde sú aktérmi často aj potomkovia ústredných dvojíc, píše ona.idnes.cz. Aký vplyv na ne má, keď sa ich súkromie dostane na obrazovky najsledovanejšej televízie v krajine?

Či už relácie tohto formátu sledujete, alebo nie, iste vás niekedy napadla myšlienka na to, ako sa natáčanie prejaví na živote detí, ktoré v ňom kvôli svojim rodičom vystupujú. Ako znášajú, že im matka na desať dní odíde a nemôžu si s ňou ani zatelefonovať? V niektorých dieloch navyše u vymenených partnerov narazí kosa na kameň a domov sa premení na miesto hádok, nadávok a dusnej atmosféry. To, čo rodičia vnímajú ako zaujímavé spestrenie, môže pre deti znamenať dosť drsný šok.

Rodina ako útočisko pred svetom

„Deti všeobecne ťažko znášajú konflikty a hádky v rodine, kritiku vlastnej rodiny nemajú rady vôbec. Rodina je ich bezpečný svet a prístav, ktorý by nemal nikto "špiniť", v deťoch to vyvoláva úzkosť, pochybnosti a hnev," myslí si psychológ Ján Kulhánek z centra Psychoterapia Anjel. A dodáva, že samozrejme veľa záleží na veku a osobnosti dieťaťa. Uzavretejšie a hanblivejšie typy asi kamery a následnú publicitu neocenia, silnejšie osobnosti s tým ale nemusia mať až také veľké problémy. Rodičia by však rozhodne mali podobné otázky s deťmi dôkladne konzultovať a dať na ich názor.

To bol prípad aj Petry Krajčinovič a jej dcéry Esther, ktorej bolo v čase nakrúcania prvej rady reality šou deväť rokov.

„Dcéra je silná osobnosť. Už ako dieťa si dokázala presadiť svoj názor a navyše disponuje slušnou dávkou sarkazmu. Skôr som sa bála, aby ju vymenená žena ustála. Esther rešpektuje len autority," hovorí matka dnes už dospelej mladej dámy. A tá jej slová kvituje: „Mne prišlo smiešne, ako sa vymenená pani snažila hrať na mamu. Od malička rešpektujem silné osobnosti, tu sa to úplne nestretlo."

Deti by mali mať právo veta

Petra Krajčinovič podľa svojich slov veľmi netušila, do čoho ide, pretože sa vtedy v Čechách ešte ani neodvysielala prvá séria tohto programu. Prehovárala ju kamarátka, produkčnej Výmeny, o publicitu stál aj jej vtedajší partner a proti nebola ani dcéra. „Bez jej súhlasu by sme nikdy nič také nepodnikli. V podstate som to bola ja, kto rozmýšľal najdlhšie. Nechcelo sa mi. Som veľmi fixovaná na rodinu a nemala som dobrý pocit, že bude niekto cudzí, najmä televízny štáb, ovplyvňovať moju rodinu. Nakoniec zvíťazila kombinácia profesijnej zvedavosti a tlak okolia," priznáva Krajčinovič a dodáva, že počas natáčania mala pocit manipulácie a spokojná nebola ani so záverečným strihom.
Petra s dcérkou Esther. Petra s dcérkou Esther. archív Petry Krajčinovič


Niekoľko týždňov po odvysielaní relácie zaznamenala celá rodina zvýšený záujem okolia i médií, s ktorým sa ale vyrovnala.
Čo je všetkým dodnes nepríjemné, sú reprízy relácie. „Reprízované nám vadia zo všetkého najviac. Obťažuje nás to. Máme vlastné životy, profesie a záujmy a Výmene sa smejeme ako úletu, ktorý je preč. Bohužiaľ, vďaka opakovaniu nie je. Práve minulý týždeň mi písali kamaráti, že sme zase v televízii," sťažuje sa Petra a jej dcéra opäť pritakáva. „Vadí mi, že to vidia noví ľudia, ktorých okolo seba mám. Všetci sme sa v živote posunuli a teraz sme niekde úplne inde. Je to protivné," hovorí Esther.

Deti nestoja o verejnú kritiku rodiny

Vtedajšie natáčanie sa ešte odohralo bez šokujúcich scén, ktoré niektoré z posledného radu ponúkajú: či už ide o otrasné hygienické návyky, zadĺženosť a zlú finančnú situáciu, alebo alkoholizmus a ďalšie závislosti členov rodiny. Práve podobné súkromné odhalenie môžu zaujať aj spolužiakov detí účinkujúcich a skomplikovať im komunikáciu s rovesníkmi.

„Môže to mať veľmi negatívny vplyv na istotu, že rodina dieťaťa je v poriadku.
Mladšie predpubertálne deti to bude ohrozovať, pubertálnych výrastkov potom zahanbovať - síce aj oni už sú k svojej rodine kritickí, ale určite nie verejne," dodáva psychológ Ján Kulhánek. Navyše účasť v reality šou môže viesť aj ku kyberšikane rodičov a detí, na niektorých účastníkov diváci dokonca volali sociálku a v jednom prípade aj spisovali petíciu, aby im boli deti odobraté. A aj keď rodina svoj životný štýl od doby vysielania zmenila, s každou reprízou sa opakujú aj vyhrotené reakcie divákov.

Petra Krajčinovič svoje rozhodnutie ísť do natáčania s rodinou neľutuje, aj keď priznáva, že dnes by sa už do rovnakého programu neprihlásila, pretože si uvedomila jeho založenie na konflikte a šoku.
Ďalšie kolo natáčania po dvanástich rokoch by si nechcela ani jej dcéra Esther.

Ako to vidia tvorcovia relácie?

„Rodičia, ktorí sa zúčastňujú reality show Výmena manželiek plne preberajú zodpovednosť za svoje účinkovanie v tomto programe. Sami musia usúdiť, či účasť nebude mať negatívny dopad na nich samotných alebo na ich potomkov. Celá produkcia Výmeny manželiek berie samozrejme na deti veľký ohľad," uviedol Vojtěch Boháček z televízie Nova.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 06:34