StoryEditor

Recenzia: Bláznivá paródia na filmovom plátne. Cuky a Luky, ako ich nepoznáte

18.04.2017, 22:30
A je to tu. Do kín prichádza očakávaná slovenská komédia z réžie Karela Janáka a produkcie Daniela Dangla o dvoch bizarných postavičkách, ktoré dobre poznáme z televíznych obrazoviek.

Film, ktorý o sebe vo svojom traileri hovorí ako o šialenej komédii, však ponúka príbeh o začiatku priateľstva obľúbených ženských postáv zo sitcomu Kredenc a ukazuje ich ešte pred tým, ako sa z nich stali bratislavské paničky s obrovskými perami a typickými výrazmi.

Do kina som, priznám sa, išla s malou dušičkou, pretože snaha vytvoriť naozaj vtipnú paródiu sa môže ľahko skončiť veľkým fiaskom. Platí to aj pre Cuky a Luky, alebo sa tvorcom podarilo natočiť celovečerný unikát tohto žánru na Slovensku? U mňa wow efekt nenastal, ale mohli to iste spôsobiť aj príliš vysoké nároky.

Poďme však pekne od začiatku. Ten vo filme prinesie krátky pohľad do životov hlavných hrdiniek v čase, keď sa ešte nepoznali.

Cuky v podaní Petry Polnišovej je neúspešná blogerka videí, ktorá túži po sláve. Bývalá misska Luky, ktorú stvárňuje Zuzana Šebová, má naopak slávy na rozdávanie, ale v živote jej chýba láska. Svojho vyvoleného nachádza v Lukášovi Latinákovi ako riaditeľovi súťaže krásy Milovi, o ktorého priazeň bojuje so svojou rivalkou, moderátorkou Renatou. Tú si zahrala Diana Mórová.

Kvôli mužovi svojich snov je Luky donútená napísať za jeden deň knihu, na ktorej krste sa objaví aj jej budúca spriaznená duša Cuky. Z tejto obyčajnej ženy z ľudu sa stáva divoká karta na potenciálnu víťazku súťaže krásy, ktorú z nej musí vytvoriť práve hviezdička Luky. Tá si na svoj imidž pred médiami veľmi potrpí a tak jej nevychovaná expertka na trapasy pripraví skutočne krušné chvíle.

Prvá polovica filmu teda prebieha v znamení boja a postupného zbližovania dvoch ústredných postáv a ako to už v správnej groteske býva, nechýba ani mnoho absurdných situácii a hlášok či prehnaných gést. Na svojej bláznivej ceste napríklad zrazia divú sviňu alebo predvedú nedokonalú verziu Hriešneho tanca. Vo filme sa tiež objaví viacero známych osobností, ako Milan Lasica v drobnej úlohe diváka, komička Evelyn ako sobášna podvodníčka alebo moderátor Viktor Vincze.    

Musím ale poznamenať, že vtipných scén bolo v snímke, ktorá sa extrémnym spôsobom snaží paródovať ľudskú povrchnosť, dosť málo. Pri väčšine tých, ktoré by pobaviť mali, im bolo odpoveďou len rozpačité divácke ticho v kinosále. A momentov, na ktorých by som sa skutočne schuti zasmiala, som sa žiaľ nedočkala.   

Druhá časť komédie síce ponúka niekoľko zvratov v podobe sabotáží na Cuky a Luky od intrigánskej Renaty, dojímavého speváckeho čísla Polnišovej alebo samotného rozuzlenia na finále súťaže krásy, ktoré odhalí skutočného zloducha celého príbehu, celkový dojem však veľmi nezachraňuje.

Takže ak nie ste skalným fanúšikom televíznych skečov afektovanej dvojice alebo nenáročným divákom, ktorý chce pri filme naozaj len vypnúť, budete z kina pravdepodobne odchádzať so zmiešanými pocitmi. A možno, že aj keď ich naozaj „žeriete“, si veľa srandy neužijete. Ktovie.    

01 - Modified: 2017-03-30 11:34:53 - Feat.: 0 - Title: Drobná, Švidraňová a Kuko naspievali chytľavú pesničku pre Cuky Luky. To musíte počuť!
01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 21:31