ČT – DAGMAR VYHNÁLKOVÁ
StoryEditor

Historická detektívka s Kňažkom v hlavnej úlohe: Mordy, husle, mínomety a priemerná kvalita

10.04.2017, 11:57
Televízna historická detektívka Zádušná obeť vzbudila očakávania predovšetkým vďaka menám svojich tvorcov: po rokoch sa tu zišiel tím, ktorý v roku 1983 vytvoril pozoruhodnú snímku Zánik samoty Berhof.

Tentoraz zo spolupráce scenáristu Vladimíra Körnera a režiséra Jiřího Svobodu vzišiel trochu zmätený protivojnový apel v sotva priemernej televíznej kvalite. Scenár na Zádušnú obeť našiel v roku 2012 čerstvý riaditeľ vývoja relácií a programových formátov Jan Maxa medzi nerealizovanými projektmi Českej televízie, píšu Lidovky.cz.

„Komisár“ Kňažko

O scenár prejavil záujem režisér Jiří Svoboda a pridal sa k nemu aj kameraman Zániku samoty Berhof - Vladimír Smutný. Na hlavnú úlohu bol opäť vybraný Milan Kňažko. Tentoraz hrá rozvážneho a trochu zatrpknutého komisára Mondla, ktorý na sklonku prvej svetovej vojny prichádza z Viedne, do nemenovaného českého mestečka, aby vypátral páchateľa vraždy mladého dôstojníka.

Podozrivý je z nej židovský mäsiar Kácov. Stopy však vedú štyri roky naspäť, kedy v mestečku vyvádzala skupinka vojakov na dovolenke a zároveň došlo k údajnej samovražde židovskej imigrantky. Jej dospievajúca dcéra Lea musela byť potom hospitalizovaná na psychiatrii a teraz žije v starostlivosti Almy, niekdajšej gazdinej svojej matky.

Alma prevádzkuje hostinec, kde je teraz tiež ubytovaný komisár Mondl. Čoskoro po jeho príchode dochádza k ďalším vraždám, zároveň sa vynára aj existencia akéhosi tajného bratstva, ku ktorému zavraždení patrili.

Komisár sa citovo zbližuje s živočíšnou Almou, a tiež ho dojíma zádumčivá Lea, ktorá bez prestania smutne hrá na husle a berie morfium. V mestečku rastie protižidovská nálada, ktorej nakoniec padne za obeť nevinný Kácov ...

Snahou zobraziť český antisemitizmus za Rakúska-Uhorska, upozorňuje Zádušná obeť na nedávno uvedenú minisériu Zločin v Polné. Tá sa však opierala o skutočné historické udalosti a priniesla dostatočne silnú výpoveď.

Zostrih pohrôm a márna snaha

Tvorcovia Zádušnej obete sa naproti tomu rozhodli povýšiť svoju vratko postavenú detektívku na protivojnové posolstvo ľudstva. Takže Svobodov film je korunovaný zostrihom pohrôm, ktoré v 20. a 21. storočí spôsobili vojnoví štváči a nápisom konštatujúcim, že vek rozumu pominul. (Kedy a kde mal taký čas panovať, už však titul nespresňuje.)

Nejde o to, že by Jiří Svoboda nemohol vyjadriť svoj názor na aktuálnu situáciu vo svete a prirovnať ju k stavu, ktorý zrodil prvú svetovú vojnu: nebol by sám a nebol by bez argumentov. Lenže rozprávaný príbeh s týmto apelom drží pokope len silou režisérovej vôle, nie svojim prirodzeným a zreteľným vyznením.

Snaha na hlbšej úrovni prepojiť prvú svetovú vojnu (a všetky vojny, ktoré nasledujú) so zločinom, o ktorý vo filme ide, je nepodarená a márna. Na začiatku aj na konci snímky osudovo zaznie veta: „Prečo to všetko? Snáď len preto, že mier trval príliš dlho a ľudia sa už nemohli dočkať, až budú zabíjať ... "- dobre, ale práve toto sa v príbehu samotnom nijako znateľne neprejavuje alebo to rozhodne nie je presvedčivo predvedené.

Vlastne sa do deja takmer nepremieta ani realita priebehu svetovej vojny, ktorá má pritom byť tak určujúcou; snáď dokonca zámerne je Zádušná obeť zvláštne ahistorická a ignoruje napríklad českú otázku v rútiacej sa monarchii.

Svobodova snímka oplýva situáciami, akoby obťažkanými myšlienkovým či poetickým presahom, v skutočnosti však len prázdno prepiatym. Postavy sú v takých scénach odsúdené na nepresvedčivé a štýlovo rozkolísané etudy bez ohľadu na to, akí kvalitní sú herci, ktorí ich stvárňujú.

Utlmiť farby a zastrešiť sa poetikou filmu „noir“ potom príliš nepomôže. Možno že až zase televízni manažéri nájdu v regáloch nejaký nerealizovaný projekt, mali by sa zamyslieť, či to náhodou nemá svoj dobrý dôvod.

Zádušná obeť: ČR 2017:

  • Réžia: Jiří Svoboda
  • Scenár: Vladimír Körner
  • Uviedla ČT 1, 9. 4.2017
01 - Modified: 2017-09-15 13:13:15 - Feat.: 0 - Title: Slovenské filmy trhajú rekordy, pomohol aj Únos. Čo nás ešte čaká v tomto roku?
01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 00:57