StoryEditor

Národné ceny Slnko v sieti sa zmenili na odkaz politikom. Patril Ficovi s Dankom

07.04.2017, 23:31
Autor:
ipip
Slnko v sieti je filmové ocenenie, ktoré od roku 2004 udeľuje Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) za najlepšie filmové diela a tvorivé počiny v oblasti domácej kinematografie. Večer ale prekvapivo zakončil jasný odkaz pre politikov, ktorý zožal búrlivý potlesk osobností v hľadisku.

Priamy prenos zo slávnostného udeľovania národných filmových cien Slnko v sieti prebiehal na Jednotke, kde sa odovzdávali Národné filmové ceny Slnko v sieti. Oceňujú najkvalitnejšie filmy a tvorivé výkony slovenskej kinematografie.

Predstavujú slovenskú obdobu národných filmových cien akými sú vo Francúzsku Cézar, v Taliansku David, v Českej republike Český lev, či v Spojených štátoch amerických Oscarov.

Organizátorom a garantom cien je Slovenská filmová a televízna akadémia, verejnoprospešná záujmová organizácia, ktorá združuje významné osobnosti slovenskej audiovizuálnej kultúry.

​V roku 2016 malo premiéru 29 slovenských filmov a do kín prišlo 326 170 divákov. Hovorí sa im aj „slovenské Oscary“. Tento rok to bolo presné, vlastne sme Oscary v niečom prekonali. Galavečer moderoval Bruno Ciberej (nie napočudovanie Adela Banášová), čo celý večer ponorilo do trápnej a zmätenej atmosféry, ktorá bola spôsobená viacerými zásadnými chybami a na záver aj politickými odkazmi.

  • To sa týkalo už úvodu keď moderátor nespoznal Ľubicu Orechovskú, ktorá prišla prevziať cenu namiesto koproducentky filmu Učiteľka Zuzany Mistríkovej a nezabudol (ne)vtipne podotknúť, že omyl vznikol, lebo obe ženy sú si veľmi podobné, čo vyvolalo skôr trápne ticho, nakoľko spomenuté ženy mali každá jednoznačne odlišné výzory.
  • Večer pokračoval v podobnom duchu aj naďalej, herci a osobnosti, ktoré predávali ceny víťazom dokonca postupom večera, žartovali: „Dajte pozor, čo sa opýtate...?,“ podotkol so smiechom Marian Labuda, po tom, ako sa Ciberej pomýlil v rozhovore s Katarziou, ktorú presviedčal, že svoju prvú pieseň poslala matke cez internet, čo ona samozrejme vyvrátila so slovami, že má zlé informácie. „Podľa mňa si to úplne zle prečítal...“ Nepríjemne pôsobilo aj prerušovanie moderátora, keď skákal speváčke do reči.
  • Perlou večera bol aj okamih odovzdávania ceny Slnko v sieti za Najlepšie masky, keď ocenený Lukáš Kráľ prišiel na pódium značne pod vplyvom alkoholu, z čoho ostali zaskočení nielen moderátor, ale aj diváci. Na čo sa Bruno snažil prerušiť ďakovnú reč a slušne ukončiť trápne okamihy čo najskôr: „Myslím, že to stačilo, môžeme to nechať a blahoželáme“.
  • Nepríjemným okamihom sa nevyhla ani známa modelka Andrea Verešová, ktorá tam síce nebola prítomná, za to sa ale stala terčom ostrých žartov Ľubomíra Pavloviča na jej adresu, keď odpovedal, ako sa mu s topmodelkou spolupracovalo pri natáčaní druhého dielu Perinbaby: „Andrea Verešová je veľmi milá, len sa ma stále pýtala ako to má robiť, a to 24 hodín denne. Väčšinou počúvala a potom som počúval ja, zlomilo sa to v tú 23. hodinu..,“ dodal herec.
  • Zaujímavosťou bolo, že v dokrútkach, kde tvorcovia či herci rozprávali o filmoch, v rámci nominácií, za film Masaryk zaznela len audio nahrávka.
  • Michal Novinsky definoval výhru v kategórii pre najlepšiu hudbu ako „zázrak“.
  • Predstavitelia dokumentu Para nad riekou poslali poďakovanie sms-kou.
  • Na záver ale prišiel ten najzaujímavejší okamih, keď si tím ľudí okolo filmu Učiteľka preberal cenu Slnko v sieti za najlepší hraný film. Poďakovanie predniesla koproducetka Zuzana Mistríková, ktorá, podobne ako Meryl Streep na odovzdávaní, vniesla do galavečera nádych politiky. „Nemôžem nevyjadriť silné znepokojenie, nielen moje, ale aj ďalších mojich kolegov, nezávislých producentov nad tým, ako prebieha v tejto krajine verejná diskusia nad tým, ako bude vyzerať budúcnosť rozhlasu a televízie Slovenska.“ Reč bola prerušená a z hľadiska zaznel hlasný pokrik ´bravó´ a búrlivý potlesk. „Považujme za neprijateľné, aby jeden z najvyšších ústavných činiteľov otvorene podmienil riešenie financovania médií verejnej služby tým či má nad týmto médiom kontrolu a aby druhý ostro kritizoval túto inštitúciu len preto, že nevyhral prezidentské voľby. Verejnoprávne médiá nemajú slúžiť vám, politikom, nepatria vám, nefinancujete ich zo svojich vlastných prostriedkov. Rozhlas a televízia Slovenska poskytujú službu verejnosti a od profesionality a kvality tejto služby závisí kvalita v mnohých oblastiach života tejto spoločnosti. Boli by sme radi, keby ste si pri ďalšom rozhodovaní boli toho vedomí.“ Reč bola na záver sprevádzaná búrlivým potleskom a záber kamery zaznamenal aj spokojný a dojatý výraz Maroša Kramára.

 Ocenenia a víťazi:

Divácka cena za najobľúbenejší film: Učiteľka, ktorá mala 13 nominácií.

Najlepší filmový scenár: Peter Jarchovský za film Učiteľka.

Najlepší architekt, scénograf: Milan Bíček za film Masaryk.

Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Oldřich Kaiser z filmu Masaryk.

Najlepší mužský herecký výkon: Karel Roden.

Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Zuzana Krónerová.

Najlepší ženský herecký výkon v hlavne úlohe: Zuzana Mauréry.

Najlepšie masky: Lukáš Kráľ.

Najlepšie kostýmy: Katarína Štrbová Bieliková

Najlepší dokumentárny film: Para nad riekou od Roberta Kirchhoffa a Filipa Remunda

Najlepší zvuk: odovzdané boli dve ceny. Viktor Ekrt a Lukas Kastržík za dokument.

Najlepšia hudba: Michal Novinsky.

Najlepšia filmová réžia: Tomáš Weinreb a Petr Kazda.

Najlepší filmový strih: Marek Opatrný za film Masaryk.

Najlepšia kamera: Martin Štrbák za film Masaryk.

Najlepší hraný film za rok 2016: Učiteľka

Ocenenie Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej kinematografii udelila SFTA dramaturgovi, scenáristovi, režisérovi, publicistovi a pedagógovi Rudolfovi Urcovi.

 

01 - Modified: 2024-04-16 14:11:36 - Feat.: - Title: Fico hovorí a koná ako geopolitický analfabet, kritizuje PS 02 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 03 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 04 - Modified: 2024-04-15 14:42:23 - Feat.: - Title: Fico rešpektuje nomináciu Rašiho na post šéfa parlamentu. Tvrdí však, že lepšie by bolo iné riešenie 05 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 21:04